ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΞΗ...

Η ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟΥ ΔΕΛΤΙΟΥ ΜΑΣ …

Η έκδοση του Ηλεκτρονικού Ενημερωτικού Δελτίου (NEWSLETTER) του Μικροβιολογικού - Βιοχημικού Εργαστηρίου και Εθνικού Κέντρου Αναφοράς Μυκοβακτηριδίων, γίνεται με τη φιλοδοξία να αποτελέσει βήμα σύντομης και υπεύθυνης επικοινωνίας, ενημέρωσης και διαλόγου, σε επίκαιρα θέματα εργαστηριακής πρακτικής, στο χώρο του Νοσοκομείου μας .

Με στόχο την ενημέρωση για τεκμηριωμένες θέσεις και οδηγίες , βάσει των εφαρμοζόμενων εργαστηριακών διαδικασιών και μεθόδων και της σύγχρονης βιβλιογραφίας, την παρουσίαση και συζήτηση των θεμάτων ορθολογικής διαχείρισης των διατιθέμενων πόρων και των σύγχρονων μεθόδων εργαστηριακής διάγνωσης, αλλά και της παρουσίασης, για διευκόλυνση του έργου των κλινικών συναδέλφων, χρήσιμων επιδημιολογικών και στατιστικών στοιχείων, από τα δεδομένα του εργαστηρίου, το «Δελτίο» θα θεωρηθεί ότι έχει επιτύχει, όταν η έκφραση «… το γράφει και το NEWSLETTER του Εργαστηρίου…», θα αποτελεί την επιβεβαίωση της εγκυρότητας και της τεκμηριωμένης επιστημονικής γνώσης.

Στην θεματολογία του θα υπάρχει ως βασικό στοιχείο και το « Βήμα Διαλόγου » , με όλες τις υπηρεσίες και τους εργαζόμενους του Νοσοκομείου μας, για τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών μας από το Εργαστήριο. Στόχος μας θα είναι να συμβάλει και ως πηγή πληροφόρησης για θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως για την πρόληψη των λοιμώξεων, την υγιεινή και ασφάλεια, τη συνεργασία εργαστηρίου και κλινικής κτλ.

Ελπίζω ότι το ηλεκτρονικό αυτό ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ, που κυκλοφορεί με τη συμβολή όλων των εργαζόμενων στο εργαστήριο, τους οποίους συγχαίρω και ευχαριστώ, θα αποτελέσει για όλους μας ένα καθημερινό εργαλείο εργασίας και ενημέρωσης και καλούμε -όλους τους αποδεκτές- για τη δική σας συνεισφορά, με κείμενα και παρατηρήσεις, για την επιτυχία των στόχων έκδοσης του .

Δρ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Δ. ΒΟΓΙΑΤΖΑΚΗΣ

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΝΝΘΑ Η ΣΩΤΗΡΙΑ

Τρίτη, 7 Οκτωβρίου 2014

Επιδημιολογική ενημέρωση για την επιδημία του ιού Ebola στη Δυτική Αφρική

ΓΕΡΑΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ
Προϊστάμενος  του Τμήματος Ελέγχου Λοιμώξεων ΓΝΝΘΑ "Η ΣΩΤΗΡΙΑ"

Τελευταία ενημέρωση από το ECDC     12 Σεπτεμβρίου 2014

Από το Δεκέμβριο του 2013 μέχρι και τις 7 Σεπτεμβρίου 2014, 4388 περιπτώσεις της νόσου από τον ιό Ebola (EVD), από τις οποίες 2226 θάνατοι, έχουν αναφερθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO).
Πρόκειται για την πρώτη επιδημία του ιού στη Δυτική Αφρική, πρωτοφανές σε μέγεθος και γεωγραφική κατανομή, επηρεάζοντας και πληθυσμό αστικών περιοχών. Η επιδημία αυξάνεται ραγδαία και δεν έχει ακόμη κορυφωθεί. 


Η Σιέρα Λεόνε ανέφερε ότι στο προσεχές χρονικό διάστημα, θα επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας για τον έλεγχο του πληθυσμού και εκφράζονται φόβοι για αύξηση μέχρι και 20% στα μέχρι τώρα περιστατικά. Στα πλαίσια αυτής της απαγόρευσης, τα έξι εκατομμύρια των πολιτών αυτής της χώρας, θα εξέρχονται των οικιών τους μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις για χρονικό διάστημα 72 ωρών αρχόμενο από τις 19 Σεπτεμβρίου 2014.

Περισσότεροι από 20 000 εθελοντές θα διεξάγουν την έρευνα, από πόρτα σε πόρτα με σκοπό την αναζήτηση πτωμάτων και ασθενών που χρίζουν άμεσης μεταφοράς σε υγειονομικές μονάδες. Σύμφωνα με επίσημες πληροφορίες, η έρευνα θα περιλάβει και δέκα περιοχές της πρωτεύουσας Freetown που έχουν χαρακτηριστεί σαν ‘καυτά σημεία’. Προβλέπεται τα σχολεία με τη προσθήκη κλινών να αποτελέσουν σημεία συγκέντρωσης- καραντίνας για την αναμενόμενη αύξηση των κρουσμάτων, με σκοπό τη ρήξη της αλυσίδας της μετάδοσης του ιού.

Το οικονομικό κόστος της απαγόρευσης της απαγόρευσης κυκλοφορίας προσδιορίζεται στα 1,3 εκατομμύρια δολάρια.

Σύμφωνα με τα ΜΜΕ και τέταρτος Αμερικανός μεταφέρθηκε στο Emory University Hospital στην Ατλάντα, με νόσο από τον ιό Ebola, προερχόμενος από την Σιέρα Λεόνε. Οι συνεχείς αναφορές των ερευνών για ύποπτες περιπτώσεις, δείχνουν να μην έχουν εντοπιστεί θετικά περιστατικά στη Δυτική Αφρική, εκτός από τη Γουινέα, Λιβερία, Νιγηρία και Σιέρα Λεόνε, εκτός από μια περίπτωση στη Σενεγάλη.


Περιπτώσεις, θάνατοι και αναλογία περιστατικών-θανάτων για τη νόσο με ιό Ebola, στη Δυτική Αφρική, όπως διαμορφώθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου 2014
​Χώρα
​Περιπτώσεις
 36ης εβδομάδας /2014
Θάνατοι
 36ης εβδομάδας /2014
​Αναλογία Περιπτώσεις/ Θάνατοι
Guinea
​861
557​
64.7%​
Sierra Leone
​1424
524​
36.8%​
Liberia
​2081
1137​
54.6%​
Nigeria
​21
​8
38.1%​
Senegal
​1
0​
0.0%​
ΣΥΝΟΛΟ
​4388
2226​
50.7%​


Πηγή: WHO και Υπουργείο Υγείας Σενεγάλης 


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ...

Κάντε «κλικ» στον τίτλο για να εμφανιστεί το πλήρες κείμενο... η επιλέξτε από το οριζόντιο μενού κατηγορία αναρτήσεων

=========================================================================