ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΞΗ...

Η ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟΥ ΔΕΛΤΙΟΥ ΜΑΣ …

Η έκδοση του Ηλεκτρονικού Ενημερωτικού Δελτίου (NEWSLETTER) του Μικροβιολογικού - Βιοχημικού Εργαστηρίου και Εθνικού Κέντρου Αναφοράς Μυκοβακτηριδίων, γίνεται με τη φιλοδοξία να αποτελέσει βήμα σύντομης και υπεύθυνης επικοινωνίας, ενημέρωσης και διαλόγου, σε επίκαιρα θέματα εργαστηριακής πρακτικής, στο χώρο του Νοσοκομείου μας .

Με στόχο την ενημέρωση για τεκμηριωμένες θέσεις και οδηγίες , βάσει των εφαρμοζόμενων εργαστηριακών διαδικασιών και μεθόδων και της σύγχρονης βιβλιογραφίας, την παρουσίαση και συζήτηση των θεμάτων ορθολογικής διαχείρισης των διατιθέμενων πόρων και των σύγχρονων μεθόδων εργαστηριακής διάγνωσης, αλλά και της παρουσίασης, για διευκόλυνση του έργου των κλινικών συναδέλφων, χρήσιμων επιδημιολογικών και στατιστικών στοιχείων, από τα δεδομένα του εργαστηρίου, το «Δελτίο» θα θεωρηθεί ότι έχει επιτύχει, όταν η έκφραση «… το γράφει και το NEWSLETTER του Εργαστηρίου…», θα αποτελεί την επιβεβαίωση της εγκυρότητας και της τεκμηριωμένης επιστημονικής γνώσης.

Στην θεματολογία του θα υπάρχει ως βασικό στοιχείο και το « Βήμα Διαλόγου » , με όλες τις υπηρεσίες και τους εργαζόμενους του Νοσοκομείου μας, για τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών μας από το Εργαστήριο. Στόχος μας θα είναι να συμβάλει και ως πηγή πληροφόρησης για θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως για την πρόληψη των λοιμώξεων, την υγιεινή και ασφάλεια, τη συνεργασία εργαστηρίου και κλινικής κτλ.

Ελπίζω ότι το ηλεκτρονικό αυτό ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ, που κυκλοφορεί με τη συμβολή όλων των εργαζόμενων στο εργαστήριο, τους οποίους συγχαίρω και ευχαριστώ, θα αποτελέσει για όλους μας ένα καθημερινό εργαλείο εργασίας και ενημέρωσης και καλούμε -όλους τους αποδεκτές- για τη δική σας συνεισφορά, με κείμενα και παρατηρήσεις, για την επιτυχία των στόχων έκδοσης του .

Δρ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Δ. ΒΟΓΙΑΤΖΑΚΗΣ

τ. ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΝΝΘΑ Η ΣΩΤΗΡΙΑ

Παρασκευή 28 Απριλίου 2017

ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΕΓΚΕΦΑΛΟΝΩΤΙΑΙΟΥ ΥΓΡΟΥ



ΜΑΡΙΑ ΓΙΑΝΝΑΚΑΚΗ
ΕΙΔΙΚΕΥΟΜΕΝΗ ΙΑΤΡΟΣ ΒΙΟΠΑΘΟΛΟΓΟΣ
ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΓΝΝΘΑ Η ΣΩΤΗΡΙΑ

Το ΕΝΥ έχει ύψιστη κλινική σημασία. Είναι ένα διαυγές και άχρωμο υγρό. Βρίσκεται στον υπαραχνοειδή χώρο, στο σύστημα κοιλιών και δεξαμενών του εγκεφάλου και περιβάλλει τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό. Η κυκλοφορία του είναι συνεχής, ο ολικός του όγκος είναι 90-150ml και ο ρυθμός παραγωγής του είναι 500ml/ημερα. ΤΟ ΕΝΥ ΕΙΝΑΙ ΣΤΕΙΡΟ ΜΙΚΡΟΒΙΩΝ!!!
Η ανάλυση του ΕΝΥ παρέχει στοιχεία για την κατάσταση της υγείας και δραστηριότητας του ΚΝΣ και προσφέρει αξιόπιστη, αν και έμμεση, εκτίμηση της φυσιολογίας του εγκεφάλου και των δυσλειτουργιών του. Η εξέτασή του συντελεί στην ενίσχυση ή αποδυνάμωση της διάγνωσης:
- Φλεγμονωδών αντιδράσεων (οξείες/χρόνιες), με συμμετοχή ΚΝΣ
- Αυτοάνοσων νοσημάτων (Πολλαπλή σκλήρυνση κ.α.)
- Υπαραχνοειδών αιμορραγιών
- Νεοπλασιών με διήθηση στο ΚΝΣ
- Ιδιοπαθούς επιληψίας και τραυμάτων
- Νευροεκφυλιστικών νοσημάτων

ΓΕΝΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΤΟΥ ΕΝΥ
ΑΜΕΣΑ:
- μακροσκοπική εξέταση (φυσικοί χαρακτήρες)
- μικροσκοπική εξέταση
αριθμός λευκοκυττάρωνl και τύπος κυττάρων στο ΕΝΥ
αριθμός ερυθροκυττάρωνl
- βιοχημική εξέταση
μέτρηση της συνολικής πρωτεΐνης στο ΕΝΥ και στον ορό
μέτρηση της γλυκόζης στο ΕΝΥ και στον ορό
μέτρηση γαλακτικού οξέος στο ΕΝΥ
ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ (ΕΞΑΡΤΩΜΕΝΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΜΕΣΩΝ):
- καλλιέργεια μικροβίων (έλεγχος αντιμικροβιακής ευαισθησίας)
- έλεγχος λειτουργιάς αιματοεγκεφαλικού φραγμού
- έλεγχος παραγωγής αντισωμάτων
- προσδιορισμός ολιγοκλωνικών ζωνών στο ΕΝΥ και στον ορό
ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ (ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΜΕΣΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΒΑΣΙΚΩΝ):
- ανίχνευση ειδικών αντισωμάτων στο ΕΝΥ και στον ορό
- ανίχνευση παθογόνων με PCR
- κυτταροπαθολογική ανάλυση στο ΕΝΥ

ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ
Πίεση ΕΝΥ: 110-130mmH20
Λευκοκύτταρα ΕΝΥ: 0-8mm3
Ερυθροκύτταρα ΕΝΥ: 0mm3
Πρωτεΐνη ΕΝΥ: 15-45mg/dl
Γλυκόζη ΕΝΥ: 40-80mg/dl
Λόγος γλυκόζης ΕΝΥ/ορού 0.7
pH ΕΝΥ: 7.33
LDH ΕΝΥ: ένα δέκατο περίπου της δραστικότητάς της στο πλάσμα
Γαλακτικό οξύ: 9-26mg/dl


ΜΕΤΡΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΙΘΜΟΥ ΤΩΝ ΚΥΤΤΑΡΩΝ
Είναι η πρώτη εξέταση του ΕΝΥ. Το δείγμα δεν πρέπει να έχει πήγμα ή ίνες ινικής γιατί θα έχουν παγιδευτεί στα δίκτυα της τα κύτταρα. Η μέτρηση γίνεται σε πλάκα Neubauer. Αν υπάρχουν λίγα ερυθρά που δεν χρωματίζουν το υγρό αλλά δυσκολεύουν τη μέτρηση (γιατί μπορεί να εκθλιφθούν για λεμφοκύτταρα) τότε προσθέτουμε οξεικό οξύ για να σπάσουν τα ερυθρά και μετράμε. Αν όμως υπάρχουν πολλά ερυθρά και το υγρό έχει χρώμα ρόδινο-κοκκινωπό ή ίζημα κόκκινο τότε υπάρχει η πιθανότητα μέρος των κυττάρων που μετρήσαμε να προέρχεται από τα λευκά αιμοσφαίρια του αίματος και όχι από τις μήνιγγες. Τότε θα γίνει διόρθωση του αριθμού των λευκών μετρώντας τον αριθμό των λευκών κατά ml στο αίμα, τον αριθμό των ερυθρών κατά ml στο αίμα του ασθενούς και τον αριθμό των ερυθρών κατά ml στο εξεταζόμενο ΕΝΥ. Με την απλή μέθοδο των τριών υπολογίζουμε τον αριθμό των λευκών που αντιστοιχούν στον αριθμό των ερυθρών που μόλυναν το ΕΝΥ. Στη συνέχεια αφαιρούμε τον πρόσθετο αριθμό των λευκών που υπολογίσαμε από τα συνολικά λευκά που μετρήσαμε. Αν δεν είναι εύκολο να μετρήσουμε τα λευκά και τα ερυθρά του ασθενούς τότε χρησιμοποιούμε κατά προσέγγιση τη σχέση των 20 πρόσθετων λευκών για κάθε 10.000 ερυθρά. Αν το τραυματικό αίμα είναι σε μεγάλη ποσότητα και υπάρχει πήγμα είναι μάταιο να κάνουμε μέτρηση κυττάρων και πολύ περισσότερο διόρθωση. ΟΛΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΑ.

ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΩΝ ΚΥΤΤΑΡΩΝ
Χρειάζεται όταν ο αριθμός των κυττάρων του ΕΝΥ είναι πάνω από το φυσιολογικό. Όταν όμως ο αριθμός των κυττάρων είναι μικρός πχ κάτω των 20 δεν πρέπει να επιχειρηθεί καθορισμός τύπου κυττάρων γιατί τα σφάλματα θα είναι μεγάλα και μπορεί αυτό να οδηγήσει σε ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΗ ΠΡΟΩΡΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ. Μόνο αν αναζητούμε συγκεκριμένα κύτταρα πχ βλάστες ή καρκινικά κύτταρα τότε προχωράμε σε κυτταρολογική εξέταση ιζήματος του ΕΝΥ με πολύ λίγα κύτταρα.
Μετά την καταμέτρηση του αριθμού των κυττάρων ακολουθει φυγοκέντρηση και χρώση των κυττάρων του ιζήματος. Οι στροφές και τα λεπτά της φυγοκέντρησης ρυθμίζονται από τον αριθμό των κυττάρων. Όσο λιγότερα είναι τόσο πιο έντονη είναι η φυγοκέντρηση για να έχουμε επαρκή συμπύκνωση. Στις περιπτώσεις που το ΕΝΥ είναι πολύ θολό και ο αριθμός των κυττάρων είναι πάνω από 10.000/μl δεν χρειάζεται φυγοκέντρηση. Η φυγοκέντρηση ενέχει κίνδυνο καταστροφής πολλών από τα ευπαθέστερα κύτταρα οπότε αποφεύγεται όπου είναι αυτό δυνατό. 
Τα κύτταρα που μπορούμε να δούμε σε παθολογικό ΕΝΥ είναι τα εξής:
ΠΟΛΥΜΟΡΦΟΠΥΡΗΝΑ ΟΥΔΕΤΕΡΟΦΙΛΑ:
βρίσκονται σε μεγάλο συνήθως αριθμό στις οξείες φλεγμονές των μηνίγγων από μηνιγγιτιδοκόκκο, πνευμονιόκοκκο, αιμόφιλο κλπ και σπανιότερα σε ιογενείς. Επίσης και στην αρχική φάση της φυματιώδους μηνιγγίτιδας.
ΛΕΜΦΟΚΥΤΤΑΡΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΜΟΝΟΠΥΡΗΝΑ ΚΥΤΤΑΡΑ:
βρίσκονται συνήθως σε μεγάλο αριθμό και πολύ χαρακτηριστικά στις ιογενείς και γενικά τις άσηπτες μηνιγγίτιδες, στη φυματιώδη μηνιγγίτιδα, στη μυκητιασική, στη μηνιγγίτιδα από λιστέριες, στη συφιλιδική καθώς και στην αρχική φάση της μηνιγγίτιδας από αιμόφιλο.
ΙΣΤΙΟΚΥΤΤΑΡΑ:
προέρχονται από τις μήνιγγες και βρίσκονται σε μικροβιακές, ιογενείς και άσηπτες μηνιγγίτιδες μαζί με όλα τα άλλα κύτταρα.
ΛΕΜΦΟΒΛΑΣΤΕΣ:
βρίσκονται σε λευχαιμική διήθηση των μηνίγγων.
ΛΕΜΦΟΕΙΔΗ, ΠΛΑΣΜΑΤΟΚΥΤΤΑΡΟΕΙΔΗ ΜΟΝΟΠΥΡΗΝΑ ΚΑΙ ΑΛΗΘΙΝΑ ΠΛΑΣΜΑΤΟΚΥΤΤΑΡΑ:
βρίσκονται σε απομυελινωτικές νόσους, σε αντιδράσεις τύπου επυβραδυνόμενης υπερευαισθησίας, σε ιογενείς εγκεφαλίτιδες και σε μερικούς όγκους του εγκεφάλου (παράλληλη αύξηση IgG στο ΕΝΥ).
ΜΑΚΡΟΦΑΓΑ ΚΥΤΤΑΡΑ:
έχουν πρωτόπλασμα με κενοτόπια μέσα στα οποία είναι φαγοκυτταρωμένα ερυθρά σε νόσους με αιμορραγίες, λιποσφαίρια σε λιπιδώσεις ή κοκκία αιμοσιδηρίνης σε περιπτώσεις υπαραχνοειδούς αιμορραγίας
ΗΩΣΙΝΟΦΙΛΑ:
βρίσκονται στην ηωσινοφιλική μηνιγγίτιδα, σε ελμινθιάσεις, σε μηνιγγίτιδα πρωτοζωική.
ΚΥΤΤΑΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΥΡΙΚΟ ΙΣΤΟ:
βρίσκονται μετά από εγχειρήσεις στο εγκέφαλο, μετά από τραυματισμούς στο κεφάλι.
ΝΕΟΠΛΑΣΜΑΤΙΚΑ ΚΥΤΤΑΡΑ:
βρίσκονται στον πρωτοπαθή ή μεταστατικό καρκίνο του ΚΝΣ.

ΕΞΕΤΑΣΗ ΧΗΜΙΚΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΩΝ ΤΟΥ ΕΝΥ
Στο ΕΝΥ υπάρχουν σχεδόν όλες οι ουσίες που υπάρχουν στο πλάσμα και μπορούν να περάσουν με υπερδιήθηση ή ενεργητικά τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό και βρίσκονται σε μικρότερες συγκεντρώσεις από αυτές του πλάσματος. Περισσότερες είναι οι μικρότερου μοριακού βάρους ουσίες γιατί περνούν ευκολότερα τον φραγμό αυτό.
ΓΛΥΚΟΖΗ ΣΤΟ ΕΝΥ
Κάθε παθολογική αύξηση ή ελάττωση της γλυκόζης του αίματος ακολουθείται από τις ίδιες μεταβολές στο ΕΝΥ. Εγγενής όμως ελάττωση ή σπανιότερα αύξηση της γλυκόζης του ΕΝΥ χωρίς τέτοιες μεταβολές στο αίμα παρατηρούνται σε μερικές νόσους και ιδιαίτερα στις βακτηριακές μηνιγγίτιδες.
Ελάττωση της γλυκόζης του ΕΝΥ παρατηρείται σε:
- Μικροβιακές μηνιγγίτιδες
Στις οξείες μηνιγγίτιδες από μηνιγγιτιδόκοκκο, πνευμονιόκοκκο, αιμόφιλο κ.α. η γλυκόζη μπορεί να μειωθεί μέχρι και πλήρη εξαφάνιση. Ελάττωση της γλυκόζης μπορεί να έχουμε και στις χρόνιες μηνιγγίτιδες όπως στη φυματιώδη, την κρυπτοκοκκική κ.α. χωρίς όμως να είναι κανόνας. Στις πολύ σοβαρές μηνιγγίτιδες και ιδιαίτερα στο αρχικό σηψαιμικό στάδιο τους σε ένα ποσοστό των ασθενών η γλυκόζη είναι άνω των 45mg/dl.
- Πρωτοπαθής ή μεταστατικός καρκίνος κάπου στο ΚΝΣ
- Ιογενείς μηνιγγοεγκεφαλίτιδες (μερικές)
- Σύφιλη του ΚΝΣ, σαρκοείδωση, τοξοπλάσμωση κ.α.
- Υπαραχνοειδής αιμορραγία (ξανθοχρωμία και οδοντωτά ερυθρά) και υποσκληρίδιο αιμάτωμα
- Υπογλυκαιμίες διάφορες
Αύξηση της γλυκόζης στο ΕΝΥ παρατηρείται σπάνια και οφείλεται σε:
- Αύξηση της γλυκόζης του αίματος
- Νόσους του ΚΝΣ όπως όγκοι και αποστήματα στον εγκέφαλο και στον νωτιαίο μυελό, πολλαπλή σκλήρυνση, εγκεφαλίτιδες, επιληψία, εγκεφαλική αιμορραγία, υπέρταση, ουραιμία, νεφρίτιδα, τέτανος, χολέρα και διάφορα εμπύρετα νοσήματα.
Για να αξιολογηθεί μια αυξημένη τιμή γλυκόζης στο ΕΝΥ πρέπει να γίνει προσδιορισμός της γλυκόζης στο αίμα. Η διαφορά της τιμής της γλυκόζης στα δυο υγρά πρέπει να είναι πολύ μικρή και το δείγμα αίματος πρέπει να ληφθεί 3 ώρες πριν από την ΟΝΠ γιατί η διέλευση της γλυκόζης μέσω του αιματοεγκεφαλικού φραγμού γίνεται αργά.

ΛΕΥΚΩΜΑ ΣΤΟ ΕΝΥ
Το λεύκωμα του ΕΝΥ προέρχεται από υπερδιήθηση του πλάσματος του αίματος από το χοριοειδές πλέγμα στις κοιλίες του εγκεφάλου. Ο ποσοτικός προσδιορισμός του ολικού ποσού των πρωτεϊνών στο ΕΝΥ αποτελεί την τρίτη κατά σειρά επείγουσα εξέταση του ΕΝΥ μετά την αρίθμηση/τύπο κυττάρων και τον προσδιορισμό του ποσού της γλυκόζης.
Νόσοι με αύξηση των πρωτεϊνών στο ΕΝΥ:
- Αύξηση των πρωτεϊνών στο αίμα
- Μηνιγγίτιδες βακτηριακές (μεγάλη αύξηση ενώ στις ιογενείς και άσηπτες μηνιγγίτιδες η αύξηση είναι μέτρια)
- Μηνιγγίτιδες ιογενείς
- Μηνιγγίτιδα φυματιώδης
- Υπαραχνοειδής αιμορραγία (οφείλεται σε ανάμιξη του ΕΝΥ με το πλούσιο σε λευκώματα αίμα) ή εγκεφαλική αιμορραγία 
- Θρόμβωση του εγκεφάλου
- Τοπική παραγωγή ανοσοσφαιρινών στην πολλαπλή σκλήρυνση, στη νευροσύφιλη κ.α.
- Ενδοκρινοπάθειες (διαβήτης, υποπαραθυρεοειδισμός)
- Μεταβολικές νόσοι ή διαταραχές (ουραιμία, υπερκαλιαιμία, αφυδάτωση)
- Τοξικώσεις, δηλητηριάσεις
- Όγκοι εγκεφάλου (δεν αυξάνει πάντα το λεύκωμα στο ΕΝΥ αλλά αυξάνει στο υγρό της κοιλίας της γειτονικής με τον τόπο αναπτύξεως του όγκου)
- Σύνδρομο Guillain-Barre
- Ανάμιξη με αίμα από τραυματισμό κατά την παρακέντηση

Αν το ΕΝΥ αναμιχθεί με αίμα αυξάνει πολύ το λεύκωμα γιατί το ΕΝΥ φυσιολογικά είναι πολύ πτωχό σε λεύκωμα (20mg/dl) ενώ το αίμα είναι εξαιρετικά πλούσιο σε λεύκωμα (7000mg/dl). Αίμα στο ΕΝΥ μπορεί να μπει από τρώση αγγείου κατά την παρακέντηση ή από διάφορες αιμορραγίες στο ΚΝΣ. Είναι αναγκαίο να αφαιρεθεί το ποσό του πρόσθετου λευκώματος από το ολικό ποσό του λευκώματος του ΕΝΥ που μετρήθηκε. Γι' αυτό μετριέται ο αριθμός των ερυθρών κατά ml στο αίμα του ασθενούς, το ποσό του λευκώματος σε mg/dl στο αίμα του ασθενούς και ο αριθμός των ερυθρών κατά ml στο ΕΝΥ και με την απλή μέθοδο των τριών υπολογίζεται το πρόσθετο λεύκωμα το οποίο και αφαιρείται από το συνολικό που μετρήθηκε.

ΓΑΛΑΚΤΙΚΟ ΟΞΥ ΣΤΟ ΕΝΥ
Προσδιορίζεται όταν στις παραπάνω νόσους δεν έχουν εμφανιστεί άλλες μεταβολές των χαρακτήρων του ΕΝΥ και δυσχεραίνεται η εργαστηριακή διάγνωση των νόσων αυτών. ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ ΟΛΙΚΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟ ΤΗΣ ΓΛΥΚΟΖΗΣ ΤΟΥ ΕΝΥ.
Αύξηση του γαλακτικού οξέος στο ΕΝΥ παρατηρείται σε:
- Καταστροφή εγκεφαλικού ιστού πχ σε τραυματικές βλάβες
- Πολλαπλή σκλήρυνση
- Ενδοκράνιες αιμορραγίες
- Μεταστατικό καρκίνο ΚΝΣ
- Υποξία
- Μηνιγγίτιδες μικροβιακές, φυματιώδη, ιογενή (στις δυο πρώτες το γαλακτικό είναι πάνω από 35mg/dl ενώ στην ιογενή ποτέ άνω των 35mg/dl οπότε το γαλακτικό οξύ του ΕΝΥ αποτελεί διαφοροδιαγνωστικό στοιχείο για την φυματιώδη μηνιγγίτιδα)
Ελάττωση του γαλακτικού οξέος του ΕΝΥ παρατηρείται:
- Υπερκαπνία
ΓΑΛΑΚΤΙΚΗ ΔΕΥΔΡΟΓΕΝΑΣΗ ΣΤΟ ΕΝΥ
Αύξηση της LDH στο ΕΝΥ παρατηρείται:
- Μηνιγγίτιδες βακτηριακές, ισοένζυμα LDH4, LDH5 (προέρχεται από τα κατεστραμμένα πυοσφαίρια) (η αύξηση της LDH είναι όμως ανεξάρτητη του αριθμού των κυττάρων στο ΕΝΥ και του ποσού του λευκώματος ή τη μείωση της γλυκόζης)
- Μηνιγγίτιδες ιογενείς ισοένζυμα LDH1, LDH2
- Νεοπλασματικές διηθήσεις των μηνίγγων σε άτομα λευχαιμικά
- Νεκρωτικές βλάβες εγκεφάλου όπως εγκεφαλικό έμφρακτο, απομυελινωτικές νόσους κ.α.
Φυσιολογική LDH στο ΕΝΥ παρατηρείται σε μη οργανικές νόσους του ΚΝΣ:
- Ιδιοπαθή επιληψία
- Νευρώσεις κ.α.

ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΥΓΡΩΝ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΑΡΣΕΝΗ

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ...

Κάντε «κλικ» στον τίτλο για να εμφανιστεί το πλήρες κείμενο... η επιλέξτε από το οριζόντιο μενού κατηγορία αναρτήσεων

=========================================================================