ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΞΗ...

Η ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟΥ ΔΕΛΤΙΟΥ ΜΑΣ …

Η έκδοση του Ηλεκτρονικού Ενημερωτικού Δελτίου (NEWSLETTER) του Μικροβιολογικού - Βιοχημικού Εργαστηρίου και Εθνικού Κέντρου Αναφοράς Μυκοβακτηριδίων, γίνεται με τη φιλοδοξία να αποτελέσει βήμα σύντομης και υπεύθυνης επικοινωνίας, ενημέρωσης και διαλόγου, σε επίκαιρα θέματα εργαστηριακής πρακτικής, στο χώρο του Νοσοκομείου μας .

Με στόχο την ενημέρωση για τεκμηριωμένες θέσεις και οδηγίες , βάσει των εφαρμοζόμενων εργαστηριακών διαδικασιών και μεθόδων και της σύγχρονης βιβλιογραφίας, την παρουσίαση και συζήτηση των θεμάτων ορθολογικής διαχείρισης των διατιθέμενων πόρων και των σύγχρονων μεθόδων εργαστηριακής διάγνωσης, αλλά και της παρουσίασης, για διευκόλυνση του έργου των κλινικών συναδέλφων, χρήσιμων επιδημιολογικών και στατιστικών στοιχείων, από τα δεδομένα του εργαστηρίου, το «Δελτίο» θα θεωρηθεί ότι έχει επιτύχει, όταν η έκφραση «… το γράφει και το NEWSLETTER του Εργαστηρίου…», θα αποτελεί την επιβεβαίωση της εγκυρότητας και της τεκμηριωμένης επιστημονικής γνώσης.

Στην θεματολογία του θα υπάρχει ως βασικό στοιχείο και το « Βήμα Διαλόγου » , με όλες τις υπηρεσίες και τους εργαζόμενους του Νοσοκομείου μας, για τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών μας από το Εργαστήριο. Στόχος μας θα είναι να συμβάλει και ως πηγή πληροφόρησης για θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως για την πρόληψη των λοιμώξεων, την υγιεινή και ασφάλεια, τη συνεργασία εργαστηρίου και κλινικής κτλ.

Ελπίζω ότι το ηλεκτρονικό αυτό ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ, που κυκλοφορεί με τη συμβολή όλων των εργαζόμενων στο εργαστήριο, τους οποίους συγχαίρω και ευχαριστώ, θα αποτελέσει για όλους μας ένα καθημερινό εργαλείο εργασίας και ενημέρωσης και καλούμε -όλους τους αποδεκτές- για τη δική σας συνεισφορά, με κείμενα και παρατηρήσεις, για την επιτυχία των στόχων έκδοσης του .

Δρ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Δ. ΒΟΓΙΑΤΖΑΚΗΣ

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΝΝΘΑ Η ΣΩΤΗΡΙΑ

Σάββατο, 26 Ιουλίου 2014

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΝΟΣΟΥ CHIKUNGUNYA ΚΑΙ ΔΑΓΚΕΙΟΥ ΠΥΡΕΤΟΥ

Καθηγήτρια Τζένη Κρεμαστινού
Πρόεδρος Δ.Σ. του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.

Αγαπητοί Συνάδελφοι,
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι τους τελευταίους μήνες δηλώθηκαν στο ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. ένα εισαγόμενο κρούσμα νόσου Chikungunya και δύο εισαγόμενα κρούσματα Δάγκειου πυρετού, σε ασθενείς που είχαν ταξιδέψει πρόσφατα σε ενδημικές χώρες.

H νόσος Chikungunya και ο Δάγκειος πυρετός είναι ιογενείς νόσοι που μεταδίδονται στον άνθρωπο μέσω νυγμού μολυσμένων θηλυκών κουνουπιών, κυρίως των ειδών Aedes aegypti και Aedes albopictus («κουνούπι τίγρης»).

Στην Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια, έχει βρεθεί το είδος κουνουπιού Aedes albopictus, το οποίο ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 2005, στην Περιφέρεια Αττικής το 2008 και έκτοτε έχει καταγραφεί η παρουσία του σε πολλές περιοχές της χώρας, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο εισαγωγής των νοσημάτων αυτών στη χώρα μας.

Η επιδημιολογική επιτήρηση, τα ολοκληρωμένα προγράμματα ελέγχου του διαβιβαστή, η ενημέρωση του κοινού για προστασία από την έκθεση σε κουνούπια και των ταξιδιωτών σε ενδημικές χώρες για τη λήψη των ενδεικνυόμενων προληπτικών μέτρων και η εγρήγορση των επαγγελματιών υγείας για την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση των κρουσμάτων αποτελούν τα σημαντικότερα μέτρα για την πρόληψη των νοσημάτων αυτών.

Εργαστηριακός έλεγχος για Chikungunya και Δάγκειο πυρετό στην Ελλάδα γίνεται στο Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς Αρμποϊών και Αιμορραγικών πυρετών, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Καθ. κα Άννα Παπά, τηλ. 2310 999 006, 2310 999 151).

Θα θέλαμε ιδιαιτέρως να τονίσουμε ότι η έγκαιρη διάγνωση και δήλωση των κρουσμάτων αυτών των νόσων έχει ιδιαίτερη σημασία για την άμεση λήψη κατάλληλων μέτρων για την πρόληψη της περαιτέρω εξάπλωσης τους, ενώ η έγκαιρη διάγνωση και κατάλληλη αντιμετώπιση των ασθενών παίζουν καθοριστικό ρόλο στην πρόγνωσή τους. Ως εκ τούτου, συνιστάται η εργαστηριακή διερεύνηση για λοίμωξη από τους ιούς Chikungunya και Δάγκειου πυρετού σε κάθε ύποπτο περιστατικό, ιδίως όταν αναφέρεται πρόσφατο ταξίδι σε ενδημική χώρα.

Επισημαίνουμε ότι άτομα για τα οποία υπάρχει υποψία ή επιβεβαίωση νόσων Chikungunya ή Δάγκειου πυρετού θα πρέπει να τηρούν αυστηρά τα μέτρα ατομικής προστασίας από τα τσιμπήματα κουνουπιών και να προστατεύονται από την περαιτέρω έκθεσή τους σε κουνούπια (π.χ. διαμονή σε δωμάτιο με σίτες σε όλες τις πόρτες/παράθυρα, χρήση κουνουπιέρας, εντομοαπωθητικών στο γυμνό δέρμα και πάνω από τα ρούχα, χρήση εγκεκριμένων εντομοκτόνων στον αέρα), κατά τη διάρκεια των πρώτων 10 ημερών της νόσου, ώστε να προληφθεί η μόλυνση άλλων κουνουπιών και η περαιτέρω διασπορά του ιού και να μειωθεί ο κίνδυνος τοπικής μετάδοσης. Τα μέτρα προστασίας από τα κουνούπια θα πρέπει να λαμβάνονται καθ’όλη τη διάρκεια του 24ώρου, καθώς τα συγκεκριμένα κουνούπια είναι πιο δραστήρια κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Οι κλινικοί και εργαστηριακοί ιατροί θα πρέπει να δηλώνουν άμεσα στο ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. και στη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της αρμόδιας Περιφερειακής Ενότητας τα κρούσματα αυτών των νοσημάτων (νοσήματα άμεσης δήλωσης). 

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. (www.keelpno.gr). 
  1. Ενημερωτικό υλικό για τη νόσο Chikungunya 
  2. Ενημερωτικό υλικό για το Δάγκειο πυρετό 
  3. Δελτίο Δήλωσης ΥΔ1-(«Νοσήματα Άμεσης Δήλωσης, Ιογενείς Αιμορραγικοί Πυρετοί»). 


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ...

Κάντε «κλικ» στον τίτλο για να εμφανιστεί το πλήρες κείμενο... η επιλέξτε από το οριζόντιο μενού κατηγορία αναρτήσεων

=========================================================================