ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΞΗ...

Η ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟΥ ΔΕΛΤΙΟΥ ΜΑΣ …

Η έκδοση του Ηλεκτρονικού Ενημερωτικού Δελτίου (NEWSLETTER) του Μικροβιολογικού - Βιοχημικού Εργαστηρίου και Εθνικού Κέντρου Αναφοράς Μυκοβακτηριδίων, γίνεται με τη φιλοδοξία να αποτελέσει βήμα σύντομης και υπεύθυνης επικοινωνίας, ενημέρωσης και διαλόγου, σε επίκαιρα θέματα εργαστηριακής πρακτικής, στο χώρο του Νοσοκομείου μας .

Με στόχο την ενημέρωση για τεκμηριωμένες θέσεις και οδηγίες , βάσει των εφαρμοζόμενων εργαστηριακών διαδικασιών και μεθόδων και της σύγχρονης βιβλιογραφίας, την παρουσίαση και συζήτηση των θεμάτων ορθολογικής διαχείρισης των διατιθέμενων πόρων και των σύγχρονων μεθόδων εργαστηριακής διάγνωσης, αλλά και της παρουσίασης, για διευκόλυνση του έργου των κλινικών συναδέλφων, χρήσιμων επιδημιολογικών και στατιστικών στοιχείων, από τα δεδομένα του εργαστηρίου, το «Δελτίο» θα θεωρηθεί ότι έχει επιτύχει, όταν η έκφραση «… το γράφει και το NEWSLETTER του Εργαστηρίου…», θα αποτελεί την επιβεβαίωση της εγκυρότητας και της τεκμηριωμένης επιστημονικής γνώσης.

Στην θεματολογία του θα υπάρχει ως βασικό στοιχείο και το « Βήμα Διαλόγου » , με όλες τις υπηρεσίες και τους εργαζόμενους του Νοσοκομείου μας, για τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών μας από το Εργαστήριο. Στόχος μας θα είναι να συμβάλει και ως πηγή πληροφόρησης για θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως για την πρόληψη των λοιμώξεων, την υγιεινή και ασφάλεια, τη συνεργασία εργαστηρίου και κλινικής κτλ.

Ελπίζω ότι το ηλεκτρονικό αυτό ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ, που κυκλοφορεί με τη συμβολή όλων των εργαζόμενων στο εργαστήριο, τους οποίους συγχαίρω και ευχαριστώ, θα αποτελέσει για όλους μας ένα καθημερινό εργαλείο εργασίας και ενημέρωσης και καλούμε -όλους τους αποδεκτές- για τη δική σας συνεισφορά, με κείμενα και παρατηρήσεις, για την επιτυχία των στόχων έκδοσης του .

Δρ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Δ. ΒΟΓΙΑΤΖΑΚΗΣ

τ. ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΝΝΘΑ Η ΣΩΤΗΡΙΑ

Παρασκευή 1 Ιουνίου 2018

ΥΠΟΣΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΦΥΜΑΤΙΩΣΗ: ΔΥΟ ΟΨΕΙΣ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΣ



Εδώ παρουσιάζεται η επίπτωση ενός προγράμματος διατροφικής υποστήριξης ώστε να μειωθεί ο αριθμός της απώλειας στην παρακολούθηση των  ασθενών σε περισσότερους από 300 000 ασθενείς με ευαίσθητη στα φάρμακα φυματίωση στην Κένυα. Παρέχεται διατροφική υποστήριξη σε ασθενείς με φυματίωση για την πρόληψη και τη θεραπεία του υποσιτισμού που έχουν και αναλύονται τα αποτελέσματα της θεραπείας με εστίαση στην αξιολόγηση του κατά πόσο η διατροφική υποστήριξη συνέβαλε στη βελτίωση της τήρησης της θεραπείας. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η διατροφική συμβουλευτική, το συμπλήρωμα βιταμινών και οι υποστηρικτικές παρεμβάσεις με τρόφιμα, μειώνοντας ανεξάρτητα η κάθε μία την απώλεια των ασθενών για παρακολούθηση. Ωστόσο, όταν δόθηκε συμβουλευτική για τη διατροφή μαζί με την υποστήριξη με τρόφιμα, καταγράφηκε αξιοσημείωτη κατά 23% μείωση της απώλειας παρακολούθησης των ασθενών.
Τα προηγούμενα αποδεικτικά στοιχεία απότυχαν στο να επιδείξουν σημαντική επίδραση των υλικών κινήτρων και των ειδών διατροφής στη βελτίωση της διεξαγωγής του προγράμματος φυματίωσης. Μια εκτεταμένη συστηματική ανασκόπηση γι' αυτό, που έγινε το 2012, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπήρχαν περιορισμένα αποδεικτικά στοιχεία για να στηρίξουν τη χρήση υλικών κινήτρων για τη βελτίωση των ποσοστών επιστροφής ασθενών όσον αφορά τα αποτελέσματα των διαγνωστικών εξετάσεων της φυματίωσης και την τήρηση της προληπτικής θεραπείας της φυματίωσης. Επιπλέον, αν και η φυματίωση και ο υποσιτισμός είναι αλληλένδετα, μια συστηματική ανασκόπηση το 2016 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπήρχαν επαρκείς έρευνες για να αποδείξουν το εάν η τακτική παροχή δωρεάν συμπληρωμάτων διατροφής ή τροφής βελτιώνει τα αποτελέσματα θεραπείας της φυματίωσης. Ομοίως, αρκετές προηγούμενες μελέτες, δεν απέδειξαν σημαντική επίδραση των κινήτρων και των παραγόντων που διευκολύνουν τη σίτιση στην κλινική παρακολούθηση.
Τα ευρήματα αυτής της μελέτης που παρουσιάζεται εδώ είναι σημαντικά, καθώς δείχνουν τη σημασία της αντιμετώπισης των κοινωνικών παραγόντων και των παραγόντων κινδύνου της φυματίωσης, και ιδιαίτερα του υποσιτισμού. Στο πλαίσιο αυτό, η υποστήριξη των ασθενών με συμβουλευτικές υπηρεσίες διατροφής και συμπληρώματα διατροφής έδειξε σημαντικό όφελος. Αν και τα ευρήματα της μελέτης αυτής θα πρέπει να εξεταστούν προσεκτικά μιας και αφορούν μια χώρα με μεγάλη συχνότητα εμφάνισης όλο και νέων κρουσμάτων φυματίωσης, όπου περίπου το 60% των ασθενών έχουν κάποιο βαθμό υποσιτισμού, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι σε πολλές περιοχές οι ασθενείς με φυματίωση συγκαταλέγονται μεταξύ των φτωχότερων από τους φτωχούς, αντιμετωπίζοντας τον υποσιτισμό και / ή την περιορισμένη πρόσβαση σε επιπρόσθετα θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για την ατομική υγεία και ευεξία. Για να βελτιωθεί η συνέχιση της παρακολούθησης περιστατικών και η παροχή φροντίδας με επίκεντρο τον ασθενή, δικαιολογείται η ύπαρξη μιας ολιστικής προσέγγισης με ποιοτική ιατρική περίθαλψη, η οποία να περιλαμβάνει τη διατροφική υποστήριξη και την ψυχοκοινωνική ευεξία. Αυτό απαιτεί μια αποτελεσματική συνεργασία όλων των τομέων όσον αφορά την προσέγγιση για τον τερματισμό της φυματίωσης, σύμφωνα με τους τρεις πρώτους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης που συνιστούν την:  απουσία φτώχειας, μηδενική πείνα , και καλή υγεία και ευημερία

EDITORIAL, INT J TUBERC LUNG DIS 22(6):592
Hunger and tuberculosis: two sides of the same coin
MASOUD DARA, MD*, RONY ZACHARIAH, MD, PHD†
*Division of Health Emergencies & Communicable Diseases World Health Organization Copenhagen, Denmark †UNICEF/UNDP/World Bank/WHO Special Programme for Research and Training in Tropical Diseases (TDR) World Health Organization Geneva, Switzerland

References
1 Mansour O, Masini E O, Kim B-S J, Kamene M, M. GithiomiM M, Hanson C L. Impact of a national nutritional support programme on loss to follow-up after tuberculosis diagnosis in Kenya. Int J Tuberc Lung Dis 2018; 22: 649–654.
2 Lutge E E, Wiysonge C S, Knight S E, Volmink J. Material incentives and enablers in the management of tuberculosis. Cochrane Database Systematic Review 2012; 1: CD007952.
3 Grobler L, Nagpal S, Sudarsanam T D, Sinclair D. Nutritional supplements for people being treated for active tuberculosis. Cochrane Database Systematic Rev 2016; (6): 1–195.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΟΥ
Μ. ΓΙΑΝΝΑΚΑΚΗ ,ΙΑΤΡΟΣ ΒΙΟΠΑΘΟΛΟΓΟΣ .
Ε.Δ.ΒΟΓΙΑΤΖΑΚΗΣ  ΣΥΝΤ. ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΒΙΟΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΜΥΚΟΒΑΚΤΗΡΙΔΙΩΝ ΓΝΝΘΑ «Η ΣΩΤΗΡΙΑ»

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ...

Κάντε «κλικ» στον τίτλο για να εμφανιστεί το πλήρες κείμενο... η επιλέξτε από το οριζόντιο μενού κατηγορία αναρτήσεων

=========================================================================