ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΞΗ...

Η ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟΥ ΔΕΛΤΙΟΥ ΜΑΣ …

Η έκδοση του Ηλεκτρονικού Ενημερωτικού Δελτίου (NEWSLETTER) του Μικροβιολογικού - Βιοχημικού Εργαστηρίου και Εθνικού Κέντρου Αναφοράς Μυκοβακτηριδίων, γίνεται με τη φιλοδοξία να αποτελέσει βήμα σύντομης και υπεύθυνης επικοινωνίας, ενημέρωσης και διαλόγου, σε επίκαιρα θέματα εργαστηριακής πρακτικής, στο χώρο του Νοσοκομείου μας .

Με στόχο την ενημέρωση για τεκμηριωμένες θέσεις και οδηγίες , βάσει των εφαρμοζόμενων εργαστηριακών διαδικασιών και μεθόδων και της σύγχρονης βιβλιογραφίας, την παρουσίαση και συζήτηση των θεμάτων ορθολογικής διαχείρισης των διατιθέμενων πόρων και των σύγχρονων μεθόδων εργαστηριακής διάγνωσης, αλλά και της παρουσίασης, για διευκόλυνση του έργου των κλινικών συναδέλφων, χρήσιμων επιδημιολογικών και στατιστικών στοιχείων, από τα δεδομένα του εργαστηρίου, το «Δελτίο» θα θεωρηθεί ότι έχει επιτύχει, όταν η έκφραση «… το γράφει και το NEWSLETTER του Εργαστηρίου…», θα αποτελεί την επιβεβαίωση της εγκυρότητας και της τεκμηριωμένης επιστημονικής γνώσης.

Στην θεματολογία του θα υπάρχει ως βασικό στοιχείο και το « Βήμα Διαλόγου » , με όλες τις υπηρεσίες και τους εργαζόμενους του Νοσοκομείου μας, για τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών μας από το Εργαστήριο. Στόχος μας θα είναι να συμβάλει και ως πηγή πληροφόρησης για θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως για την πρόληψη των λοιμώξεων, την υγιεινή και ασφάλεια, τη συνεργασία εργαστηρίου και κλινικής κτλ.

Ελπίζω ότι το ηλεκτρονικό αυτό ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ, που κυκλοφορεί με τη συμβολή όλων των εργαζόμενων στο εργαστήριο, τους οποίους συγχαίρω και ευχαριστώ, θα αποτελέσει για όλους μας ένα καθημερινό εργαλείο εργασίας και ενημέρωσης και καλούμε -όλους τους αποδεκτές- για τη δική σας συνεισφορά, με κείμενα και παρατηρήσεις, για την επιτυχία των στόχων έκδοσης του .

Δρ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Δ. ΒΟΓΙΑΤΖΑΚΗΣ

τ. ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΝΝΘΑ Η ΣΩΤΗΡΙΑ

Πέμπτη 5 Μαρτίου 2015

3ο Θεωρητικό και Πρακτικό Μετεκπαιδευτικό Φροντιστήριο "Η ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΤΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΦΥΜΑΤΙΩΣΗΣ"


Στο Φροντιστήριο, που έλαβε χώρα στο Αμφιθέατρο "Γεώργιος Π. Λιβανός" της Α’ Πνευμονολογικής Κλινικής ΕΚΠΑ υπό την αιγίδα του ΚΕΕΛΠΝΟ, απηύθυναν χαιρετισμό η Αναπληρώτρια Διοικήτρια του ΓΝΝΘΑ "Η ΣΩΤΗΡΙΑ" κ. Βασιλική Κωσταντίνα Γκογκοζώτου, ο Καθηγητής Πνευμονολογίας του Παν/μίου Αθηνών Δρ. Νικόλαος Κουλούρης, η Διευθύντρια Ιατρικής Υπηρεσίας του ΓΝΝΘΑ "Η ΣΩΤΗΡΙΑ" Δρ. Μίνα Γκάγκα και ο Επίτιμος Διευθυντής του Μικροβιολογικού Εργαστηρίου και Εθνικού Κέντρου Αναφοράς Μυκοβακτηριδίων Δρ. Ευάγγελος Μαρίνης



Το Φροντιστήριο είχε διάρκεια έξι ωρών και περιελάμβανε θεωρητικό και πρακτικό μέρος. Μετά την αρχική εισήγηση από τον Συντονιστή Δ/ντή Δρ. Ευάγγελο Βογιατζάκη, οι θεωρητικές εισηγήσεις των στελεχών του ΕΚΑΜ περιελάμβαναν τα ακόλουθα θέματα: άμεση μικροσκοπική εξέταση – οξεάντοχη χρώση – φθορίζουσα χρώση – νεότερα δεδομένα (Δρ Ε. Κωνσταντινίδου), βιοασφάλεια στη μικροσκοπική εξέταση (Δρ Σ. Καράμπελα), συλλογή και μεταφορά δειγμάτων για έλεγχο (Δρ Ι. Μαρίνου), νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα στη φυματίωση (Δρ Δ. Παπαβέντσης), και μοριακή επιδημιολογία της φυματίωσης (Δρ Π. Ιωαννίδης). Στο πρακτικό μέρος οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να εκπαιδευθούν στην επεξεργασία κλινικών δειγμάτων, στην τεχνική της οξεάντοχης χρώσης Ziehl-Neelsen και να εξασκηθούν στη μικροσκόπηση του M. tuberculosis και άτυπων μυκοβακτηριδίων από δείγματα και στελέχη και στην αξιολόγηση της εξέτασης σε θετικά και αρνητικά δείγματα και σε δείγματα με άλλα οξεάντοχα βακτήρια.


Στο φροντιστήριο εκπαιδεύτηκαν περισσότεροι από 40 συνάδελφοι μικροβιολόγοι και τεχνολόγοι από μικροβιολογικά εργαστήρια δημόσιων και ιδιωτικών νοσοκομείων του λεκανοπεδίου Αττικής και της Επαρχίας, αλλά και κλινικοί ιατροί. Το φροντιστήριο αποτελεί συνέχεια των επιτυχημένων 1ου & 2ου φροντιστηρίων και στόχος είναι να αποτελέσει θεσμό στο χώρο της εργαστηριακής διάγνωσης της φυματίωσης.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ...

Κάντε «κλικ» στον τίτλο για να εμφανιστεί το πλήρες κείμενο... η επιλέξτε από το οριζόντιο μενού κατηγορία αναρτήσεων

=========================================================================