ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΞΗ...

Η ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟΥ ΔΕΛΤΙΟΥ ΜΑΣ …

Η έκδοση του Ηλεκτρονικού Ενημερωτικού Δελτίου (NEWSLETTER) του Μικροβιολογικού - Βιοχημικού Εργαστηρίου και Εθνικού Κέντρου Αναφοράς Μυκοβακτηριδίων, γίνεται με τη φιλοδοξία να αποτελέσει βήμα σύντομης και υπεύθυνης επικοινωνίας, ενημέρωσης και διαλόγου, σε επίκαιρα θέματα εργαστηριακής πρακτικής, στο χώρο του Νοσοκομείου μας .

Με στόχο την ενημέρωση για τεκμηριωμένες θέσεις και οδηγίες , βάσει των εφαρμοζόμενων εργαστηριακών διαδικασιών και μεθόδων και της σύγχρονης βιβλιογραφίας, την παρουσίαση και συζήτηση των θεμάτων ορθολογικής διαχείρισης των διατιθέμενων πόρων και των σύγχρονων μεθόδων εργαστηριακής διάγνωσης, αλλά και της παρουσίασης, για διευκόλυνση του έργου των κλινικών συναδέλφων, χρήσιμων επιδημιολογικών και στατιστικών στοιχείων, από τα δεδομένα του εργαστηρίου, το «Δελτίο» θα θεωρηθεί ότι έχει επιτύχει, όταν η έκφραση «… το γράφει και το NEWSLETTER του Εργαστηρίου…», θα αποτελεί την επιβεβαίωση της εγκυρότητας και της τεκμηριωμένης επιστημονικής γνώσης.

Στην θεματολογία του θα υπάρχει ως βασικό στοιχείο και το « Βήμα Διαλόγου » , με όλες τις υπηρεσίες και τους εργαζόμενους του Νοσοκομείου μας, για τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών μας από το Εργαστήριο. Στόχος μας θα είναι να συμβάλει και ως πηγή πληροφόρησης για θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως για την πρόληψη των λοιμώξεων, την υγιεινή και ασφάλεια, τη συνεργασία εργαστηρίου και κλινικής κτλ.

Ελπίζω ότι το ηλεκτρονικό αυτό ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ, που κυκλοφορεί με τη συμβολή όλων των εργαζόμενων στο εργαστήριο, τους οποίους συγχαίρω και ευχαριστώ, θα αποτελέσει για όλους μας ένα καθημερινό εργαλείο εργασίας και ενημέρωσης και καλούμε -όλους τους αποδεκτές- για τη δική σας συνεισφορά, με κείμενα και παρατηρήσεις, για την επιτυχία των στόχων έκδοσης του .

Δρ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Δ. ΒΟΓΙΑΤΖΑΚΗΣ

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΝΝΘΑ Η ΣΩΤΗΡΙΑ

Τετάρτη, 12 Μαρτίου 2014

ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΟΞΕΟΑΝΤΟΧΩΝ ΜΙΚΡΟΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ

Δρ Ε. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΟΥ, Μικροβιολογος-Διευθυντης ΕΣΥ


Η μικροσκοπική ανεύρεση οξεάντοχων μικροοργανισμών πρακτικά είναι ισοδύναμη με τη διάγνωση φυματιώσεως ή γενικώς λοιμώξεως από μυκοβακτηρίδια. Εξακολουθεί δε να αποτελεί την standard εξέταση για την ταχεία ανίχνευση της φυματιώσεως στα περισσότερα βιολογικά δείγματα της καθημερινής ιατρικής.

Αυτονόητο είναι ότι συνεκτιμάται το μικροσκοπικό εύρημα με το ιστορικό, την φυσική εξέταση και τα ακτινολογικά ευρήματα. Η πλέον συνηθισμένη προέλευση των δειγματων ειναι το αναπνευστικο/βρογχικο δικτυο. Υπολογιζεται οτι για να ειναι θετικη η μικροσκοπηση απαιτειται ενα minimum 5 με 10 χιλιαδες μυκοβακτηριδια ανα κ. εκ. H μικροσκόπηση εχει χαμηλή ευαισθησία συγκριτικα με την καλλιεργεια (στην πνευμονική TBC 35-70%, στην εξω-πνευμονική δηλ. σε βιολογικά υγρά μικρότερη).

Η πείρα στο εργαστηριό μας από την εξέταση πτυέλων ανέρχεται σε ευαισθησία 50% περίπου με την μέθοδο. Στην αύξηση της ευαισθησίας συμβάλλει τροποποιημένη μέθοδος Petroff σε μολυσμένα δείγματα. Ισως απαιτήσει επανάληψη (συνήθως μέχρι 3 φορές), και, φυσικά, δεν παρέχει καμμία πληροφορία για ευαισθησία σε φάρμακα. Η διασφαλιση του καταλληλου δειγματος (βλεννωδες η βλεννοπυωδες υλικο ογκου 3-5 κ. εκ) βελτιωνει την αξιοπιστια του αποτελεσματος. Οι οδηγιες συλλογης εδω οπως και η ευαισθητοποιηση του νοσηλευτικου προσωπικου για την συλλογη ωστε να αποφευγονται τα ακαταλληλα δειγματα (πχ με σιελο) ειναι σημαντικοι παραγοντες.

Η ευκολία, η ταχύτητα και το μικρό κόστος της μεθόδου προδικάζουν την μοναδικότητά της και την μικρή πιθανότητα να χάσει την θέση της στο μέλλον. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ή μικροσκόπηση αποτελεί απαραίτητο στοιχείο της βασικής εκπαίδευσης κάθε νέου γιατρού στην μικροβιολογία.


Σήμερα, υπάρχουν σαφώς καθορισμένες και εκσυγχρονισμένες προδιαγραφές για την εκτέλεσή της με αξιόπιστο και επαναλήψιμο αποτέλεσμα. Στους νέους γιατρούς πρέπει να καταστεί συνείδηση ότι η μικροσκόπηση παραμένει αναντικατάστατη και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της εκπαίδευσής τους και της αυριανής επαγγελματικής τους επάρκειας.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ...

Κάντε «κλικ» στον τίτλο για να εμφανιστεί το πλήρες κείμενο... η επιλέξτε από το οριζόντιο μενού κατηγορία αναρτήσεων

=========================================================================