ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΞΗ...

Η ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟΥ ΔΕΛΤΙΟΥ ΜΑΣ …

Η έκδοση του Ηλεκτρονικού Ενημερωτικού Δελτίου (NEWSLETTER) του Μικροβιολογικού - Βιοχημικού Εργαστηρίου και Εθνικού Κέντρου Αναφοράς Μυκοβακτηριδίων, γίνεται με τη φιλοδοξία να αποτελέσει βήμα σύντομης και υπεύθυνης επικοινωνίας, ενημέρωσης και διαλόγου, σε επίκαιρα θέματα εργαστηριακής πρακτικής, στο χώρο του Νοσοκομείου μας .

Με στόχο την ενημέρωση για τεκμηριωμένες θέσεις και οδηγίες , βάσει των εφαρμοζόμενων εργαστηριακών διαδικασιών και μεθόδων και της σύγχρονης βιβλιογραφίας, την παρουσίαση και συζήτηση των θεμάτων ορθολογικής διαχείρισης των διατιθέμενων πόρων και των σύγχρονων μεθόδων εργαστηριακής διάγνωσης, αλλά και της παρουσίασης, για διευκόλυνση του έργου των κλινικών συναδέλφων, χρήσιμων επιδημιολογικών και στατιστικών στοιχείων, από τα δεδομένα του εργαστηρίου, το «Δελτίο» θα θεωρηθεί ότι έχει επιτύχει, όταν η έκφραση «… το γράφει και το NEWSLETTER του Εργαστηρίου…», θα αποτελεί την επιβεβαίωση της εγκυρότητας και της τεκμηριωμένης επιστημονικής γνώσης.

Στην θεματολογία του θα υπάρχει ως βασικό στοιχείο και το « Βήμα Διαλόγου » , με όλες τις υπηρεσίες και τους εργαζόμενους του Νοσοκομείου μας, για τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών μας από το Εργαστήριο. Στόχος μας θα είναι να συμβάλει και ως πηγή πληροφόρησης για θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως για την πρόληψη των λοιμώξεων, την υγιεινή και ασφάλεια, τη συνεργασία εργαστηρίου και κλινικής κτλ.

Ελπίζω ότι το ηλεκτρονικό αυτό ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ, που κυκλοφορεί με τη συμβολή όλων των εργαζόμενων στο εργαστήριο, τους οποίους συγχαίρω και ευχαριστώ, θα αποτελέσει για όλους μας ένα καθημερινό εργαλείο εργασίας και ενημέρωσης και καλούμε -όλους τους αποδεκτές- για τη δική σας συνεισφορά, με κείμενα και παρατηρήσεις, για την επιτυχία των στόχων έκδοσης του .

Δρ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Δ. ΒΟΓΙΑΤΖΑΚΗΣ

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΝΝΘΑ Η ΣΩΤΗΡΙΑ

Τετάρτη, 12 Μαρτίου 2014

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΦΥΜΑΤΙΩΣΗΣ 2014

Δρ Δημήτριος Παπαβέντσης, Ιατρός ΒιοπαθολόγοςΤο φετινό σύνθημα του Αμερικανικού CDC
Find TB. Treat TB.

Κάθε χρόνο, η 24η Μαρτίου γιορτάζεται ως η Παγκόσμια Ημέρα Φυματίωσης, συχνά με μια σειρά δραστηριοτήτων που έχουν σαν στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών, των ασθενών και του ιατρικού κόσμου στις επιπτώσεις της «μάστιγας του αιώνα» στη Δημόσια Υγεία. Οι ετήσιες αυτές εκδηλώσεις τιμούν την ημέρα που ο Δρ Robert Koch ανακοίνωσε στα 1882, την ανακάλυψη του Mycobacterium tuberculosis, του βακίλλου που προκαλεί τη νόσο.

Παρά την αλματώδη πρόοδο στον έλεγχο και στη θεραπεία της φυματίωσης, οι άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο αλλά και στη χώρα μας, εξακολουθούν να αρρωσταίνουν και να πεθαίνουν από την ασθένεια αυτή. Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα των τελευταίων χρόνων, με την υποχρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος υγείας, τις ελλείψεις σε προσωπικό και το κλείσιμο υγειονομικών μονάδων, την αύξηση των πληθυσμιακών ομάδων υψηλού κινδύνου και την έξαρση συμπεριφορών όπως ο αλκοολισμός, η χρήση τοξικών ουσιών και ο εκτεταμένος υποσιτισμός, με μαθηματική ακρίβεια οδηγούν στην αύξηση των περιπτώσεων φυματίωσης και στην εμφάνιση ανθεκτικών μορφών της νόσου, δύσκολα ιάσιμων ή και ανίατων.   

Είναι λοιπόν σήμερα περισσότερο από ποτέ αναγκαίο, να υπάρξει συντονισμός για την εξάλειψη της νόσου σε εθνικό επίπεδο. Είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαίο να σχεδιαστεί, αλλά κυρίως να εφαρμοστεί ένα Εθνικό Σχέδιο Αντιμετώπισης και Ελέγχου της Φυματίωσης. Στην κατεύθυνση αυτή το Μικροβιολογικό Εργαστήριο & Εθνικό Κέντρο Αναφοράς Μυκοβακτηριδίων του ΓΝΝΘΑ «Η ΣΩΤΗΡΙΑ» μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο.
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ...

Κάντε «κλικ» στον τίτλο για να εμφανιστεί το πλήρες κείμενο... η επιλέξτε από το οριζόντιο μενού κατηγορία αναρτήσεων

=========================================================================