ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΞΗ...

Η ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟΥ ΔΕΛΤΙΟΥ ΜΑΣ …

Η έκδοση του Ηλεκτρονικού Ενημερωτικού Δελτίου (NEWSLETTER) του Μικροβιολογικού - Βιοχημικού Εργαστηρίου και Εθνικού Κέντρου Αναφοράς Μυκοβακτηριδίων, γίνεται με τη φιλοδοξία να αποτελέσει βήμα σύντομης και υπεύθυνης επικοινωνίας, ενημέρωσης και διαλόγου, σε επίκαιρα θέματα εργαστηριακής πρακτικής, στο χώρο του Νοσοκομείου μας .

Με στόχο την ενημέρωση για τεκμηριωμένες θέσεις και οδηγίες , βάσει των εφαρμοζόμενων εργαστηριακών διαδικασιών και μεθόδων και της σύγχρονης βιβλιογραφίας, την παρουσίαση και συζήτηση των θεμάτων ορθολογικής διαχείρισης των διατιθέμενων πόρων και των σύγχρονων μεθόδων εργαστηριακής διάγνωσης, αλλά και της παρουσίασης, για διευκόλυνση του έργου των κλινικών συναδέλφων, χρήσιμων επιδημιολογικών και στατιστικών στοιχείων, από τα δεδομένα του εργαστηρίου, το «Δελτίο» θα θεωρηθεί ότι έχει επιτύχει, όταν η έκφραση «… το γράφει και το NEWSLETTER του Εργαστηρίου…», θα αποτελεί την επιβεβαίωση της εγκυρότητας και της τεκμηριωμένης επιστημονικής γνώσης.

Στην θεματολογία του θα υπάρχει ως βασικό στοιχείο και το « Βήμα Διαλόγου » , με όλες τις υπηρεσίες και τους εργαζόμενους του Νοσοκομείου μας, για τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών μας από το Εργαστήριο. Στόχος μας θα είναι να συμβάλει και ως πηγή πληροφόρησης για θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως για την πρόληψη των λοιμώξεων, την υγιεινή και ασφάλεια, τη συνεργασία εργαστηρίου και κλινικής κτλ.

Ελπίζω ότι το ηλεκτρονικό αυτό ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ, που κυκλοφορεί με τη συμβολή όλων των εργαζόμενων στο εργαστήριο, τους οποίους συγχαίρω και ευχαριστώ, θα αποτελέσει για όλους μας ένα καθημερινό εργαλείο εργασίας και ενημέρωσης και καλούμε -όλους τους αποδεκτές- για τη δική σας συνεισφορά, με κείμενα και παρατηρήσεις, για την επιτυχία των στόχων έκδοσης του .

Δρ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Δ. ΒΟΓΙΑΤΖΑΚΗΣ

τ. ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΝΝΘΑ Η ΣΩΤΗΡΙΑ

Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2014

ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΑΝΤΟΧΗΣ ΜΥΚΟΒΑΚΤΗΡΙΔΙΩΝ ΕΤΟΥΣ 2012


ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΜΥΚΟΒΑΚΤΗΡΙΔΙΩΝ ΓΝΝΘΑ «Η ΣΩΤΗΡΙΑ»
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ Δρ Ε.Δ.ΒΟΓΙΑΤΖΑΚΗΣ
Στο πλαίσιο του ελέγχου και επιτήρησης της φυματίωσης, το μικροβιολογικό Εργαστήριο και Εθνικό Κέντρο Αναφοράς Μυκοβακτηριδίων (ΕΚΑΜ) καταγράφει κάθε χρόνο τις νέες περιπτώσεις φυματίωσης που ανιχνεύονται και απομονώνονται και διεξάγει τον έλεγχο αντοχής στελεχών στα πρωτεύοντα και δευτερεύοντα αντιφυματικά φάρμακα. Τα αποτελέσματα αποστέλλονται στο Γραφείο Φυματίωσης του ΚΕΕΛΠΝΟ για περαιτέρω επεξεργασία.
Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στη καταγραφή και στη συντήρηση των MDR (Multi Drug Resistance) και XDR (Extensively Drug Rsistance) , ανθεκτικών στελεχών. Παράλληλα με τα στελέχη ΜΤΒ, το ΕΚΑΜ καταγράφει και τα άτυπα μυκοκακτηρίδια ΝΤΜ (Non Tuberculous Mycobacterium).

Η ανίχνευση και η απομόνωση των ΜΤΒ και των ΝΤΜ βακτηριδίων γίνεται με συνδυασμό ,τόσο των κλασσικών, όσο και των μοριακών μεθόδων: μικροσκοπική εξέταση με χρώση Ziehl-Neelsen, καλλιέργεια σε στερεό υλικό Lowenstein-Jensen, υγρή καλλιέργεια με αυτοματοποιημένη μέθοδο Bactec MGIT 960 (Becton Dickinson), αλλά και με μοριακή τεχνική Amplified Mycobacterium Direct test AMTD (Gen Probe), ενώ η ταυτοποίηση γίνεται με κλασσικές βιοχημικές μεθόδους και κυρίως με εμπορικές διαθέσιμες μοριακές τεχνικές Genopype MTBC, Genotype Mycobacteria CM/AS (Hain Lifescience).
Ο έλεγχος ευαισθησίας γίνεται με συνδυασμό κλασσικών και μοριακών τεχνικών: κλασσική μέθοδο αναλογιών σε στερεό υλικό Lowenstein-Jensen, αυτοματοποιημένη μέθοδο Bactec MGIT 960 (Becton Dickinson), αλλά και με εμπορικά διαθέσιμες μοριακές τεχνικές Genotype MTBDR plus και Genotype MTBDRsl (Hain Lifescience).
Ο συνολικός αριθμός των δειγμάτων, το 2012, ανήλθε σε 15.560. Τα δείγματα ήταν δείγματα του αναπνευστικού άλλα και εξωπνευμονικά και αφορούσαν εκτός του Νοσοκομείου Σωτηρία και άλλα Νοσοκομεία της Αττικής και της υπόλοιπης περιφέρειας.
Σύνολο ευαισθησιών : 422 Έλληνες: 197 (46,7%) και Αλλοδαποί 225 (53,3%)
Streptomycin = 25 (5,9%)
Isoniazide = 39 (9,2%)
Rifampicin = 11 (2,6%)
Ethambutol = 5 (1,2%)
Pyrazynamide = 22 (5%)
MDR  = 11 ( 2,6%)
XDR  =1 ( 0,2%)
Άτυπα μυκοβακτηρίδια    Σύνολο = 59
M. chelonae = 2
M.intracellulare = 9
M.avium = 17
M.kansasii = 3
M.fortuitum = 10
M.smegmatis = 1
CM10, AS12 = 3
M.peregrinum = 2
M.abscessusm = 2
M.malmoensae = 2
M.lentiflavum = 1
M.szulsgai = 1
M.gordonae = 2

NOCARDIA = 4
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ:
  • Ο αριθμός των νέων περιπτώσεων φυματίωσης παραμένει σχετικά σταθερός τα τελευταία 8 χρόνια.
  • Παρατηρείται μικρή αύξηση του ποσοστού απομόνωσης στελεχών στο γηγενή πληθυσμό σε σχέση με το 2011.
  • Παρατηρείται αύξηση ανθεκτικότητας σε INH, SM, στο γηγενή πληθυσμό
  • Στην ΙΝΗ το ποσοστό ανθεκτικότητας στο γηγενή πληθυσμό είναι μεγαλύτερο από τους αλλοδαπούς.
  • Το ποσοστό των MDR και XDR παρουσιάζουν μικρή πτώση σε σχέση με το 2011.
  • Δεν παρατηρείται αύξηση των ΝΤΜ βακτηριδίων, με το M.avium να παραμένει στη πρώτη θέση των απομονωθέντων ατύπων στελεχών.
ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΑΝΤΟΧΗΣ
ΜΥΚΟΒΑΚΤΗΡΙΔΙΩΝ
ΕΚΑΜ - 2012



ΓΗΓΕΝΕΙΣ
197 (46,7%)
ΑΛΛΟΔΑΠΟΙ
225 (53,3)
SM=25 (5,9%)

16 (8,2%) 9 (4%)
INH= 39 (9,2%)

20 (10,1%) 19 (8,4%)
RIF= 11 (2,6%)

4 (2%) 7 (3,1%)
EMB= 5 (1,2%)

1 (0,5%) 4 (1,8%)
PYR= 22 (5%)

9 (4,5%) 13 (5.8%)
MDR= 11 (2,6%)

4 (2%) 7 (3,1%)
XDR= 1 (0,2%)

0 1 (0.4%)




ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Δρ Σ. ΚΑΡΑΜΠΕΛΑ, Δρ Ε.Δ. ΒΟΓΙΑΤΖΑΚΗΣ
ΣΥΛΛΟΓΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ:
Δρ Σ. ΚΑΡΑΜΠΕΛΑ, Δρ Δ. ΠΑΠΑΒΕΝΤΣΗΣ, Δρ Ι. ΜΑΡΙΝΟΥ, Δρ Π. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ, Δρ Ε. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΟΥ, Π. ΚΑΡΦΗ ,Μ. ΚΩΛΕΤΟΥ, Μ. ΜΠΕΛΛΟΥ, Μ. ΠΑΝΑΓΗ , Α. ΣΚΟΥΡΟΓΛΟΥ, Π. ΣΩΤΑΚΗΣ , Κ. ΤΟΥΜΠΑΝΙΑΡΗ

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ...

Κάντε «κλικ» στον τίτλο για να εμφανιστεί το πλήρες κείμενο... η επιλέξτε από το οριζόντιο μενού κατηγορία αναρτήσεων

=========================================================================