ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΞΗ...

Η ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟΥ ΔΕΛΤΙΟΥ ΜΑΣ …

Η έκδοση του Ηλεκτρονικού Ενημερωτικού Δελτίου (NEWSLETTER) του Μικροβιολογικού - Βιοχημικού Εργαστηρίου και Εθνικού Κέντρου Αναφοράς Μυκοβακτηριδίων, γίνεται με τη φιλοδοξία να αποτελέσει βήμα σύντομης και υπεύθυνης επικοινωνίας, ενημέρωσης και διαλόγου, σε επίκαιρα θέματα εργαστηριακής πρακτικής, στο χώρο του Νοσοκομείου μας .

Με στόχο την ενημέρωση για τεκμηριωμένες θέσεις και οδηγίες , βάσει των εφαρμοζόμενων εργαστηριακών διαδικασιών και μεθόδων και της σύγχρονης βιβλιογραφίας, την παρουσίαση και συζήτηση των θεμάτων ορθολογικής διαχείρισης των διατιθέμενων πόρων και των σύγχρονων μεθόδων εργαστηριακής διάγνωσης, αλλά και της παρουσίασης, για διευκόλυνση του έργου των κλινικών συναδέλφων, χρήσιμων επιδημιολογικών και στατιστικών στοιχείων, από τα δεδομένα του εργαστηρίου, το «Δελτίο» θα θεωρηθεί ότι έχει επιτύχει, όταν η έκφραση «… το γράφει και το NEWSLETTER του Εργαστηρίου…», θα αποτελεί την επιβεβαίωση της εγκυρότητας και της τεκμηριωμένης επιστημονικής γνώσης.

Στην θεματολογία του θα υπάρχει ως βασικό στοιχείο και το « Βήμα Διαλόγου » , με όλες τις υπηρεσίες και τους εργαζόμενους του Νοσοκομείου μας, για τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών μας από το Εργαστήριο. Στόχος μας θα είναι να συμβάλει και ως πηγή πληροφόρησης για θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως για την πρόληψη των λοιμώξεων, την υγιεινή και ασφάλεια, τη συνεργασία εργαστηρίου και κλινικής κτλ.

Ελπίζω ότι το ηλεκτρονικό αυτό ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ, που κυκλοφορεί με τη συμβολή όλων των εργαζόμενων στο εργαστήριο, τους οποίους συγχαίρω και ευχαριστώ, θα αποτελέσει για όλους μας ένα καθημερινό εργαλείο εργασίας και ενημέρωσης και καλούμε -όλους τους αποδεκτές- για τη δική σας συνεισφορά, με κείμενα και παρατηρήσεις, για την επιτυχία των στόχων έκδοσης του .

Δρ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Δ. ΒΟΓΙΑΤΖΑΚΗΣ

τ. ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΝΝΘΑ Η ΣΩΤΗΡΙΑ

Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2019

ΤΟ XPERT MTB / RIF ΚΛΕΙΝΕΙ ΤΑ 8 ΧΡΟΝΙΑ: ΠΟΥ ΕΙΜΑΣΤΕ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ;



Τον Δεκέμβριο του 2010, η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (WHO) ενέκρινε το Xpert  MTB / RIF (Cepheid, Sunnyvale, CA, ΗΠΑ) για τη διάγνωση της φυματίωσης. Από τότε, η χρήση του Xpert έχει ευρέως αυξηθεί σημαντικά και η ΠΟΥ τώρα συνιστά να χρησιμοποιηθεί το Xpert αντί για την μικροσκόπηση του επιχρίσματος των πτυέλων ως αρχική διαγνωστική εξέταση για την φυματίωση σε όλους τους ενήλικες και τα παιδιά. Ωστόσο, ακόμη και 8 χρόνια αργότερα ο αντίκτυπος του Xpert, σε σύγκριση με τη μικροσκόπηση του επιχρίσματος, ως προς τα αποτελέσματα των ασθενών παραμένει αβέβαιος.
Οι επιστήμονες αντιμετωπίζουν αυτή την αβεβαιότητα με συστηματικές δημοσιευμένες μελέτες. Καταλήγουν έτσι στο συμπέρασμα ότι, σε σχέση με τη μικροσκόπηση του επιχρίσματος, το Xpert μειώνει το χρόνο για τη διάγνωση και την έναρξη της θεραπείας οπότε αυξάνει το ποσοστό των διαγνώσεων της φυματίωσης με βακτηριολογική επιβεβαίωση - αλλά χωρίς σημαντική βελτίωση της θεραπευτικής έκβασης της TB.
Τι πρέπει να γίνει γι' αυτό το τωρινό γεγονός αλλά και στη συνέχεια; Από τη μια πλευρά, δεν θα πρέπει να υιοθετηθεί ένα διαγνωστικό τεστ απλώς και μόνο επειδή είναι πιο ευαίσθητο - ειδικά όταν το επίχρισμα είναι φθηνότερο και πιο εύκολο στην εφαρμογή. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους πρέπει να συνεχιστεί η χρήση του Xpert και να μελετηθεί καλύτερα η διαδικασία διεξαγωγής αυτού του τεστ.
Πρώτον, για τη βελτίωση των αποτελεσμάτων μιας διαγνωστικής εξέτασης, πρέπει αυτή να ενσωματωθεί σε ένα σύστημα που να μπορεί να "μεταφράσει" αποτελεσματικά τη σχέση μιας βελτιωμένης διάγνωσης συγκριτικά με το όφελος του ασθενούς. Εάν τα συστήματα υγείας είναι τόσο αδύναμα ώστε πολλοί ασθενείς να μην λαμβάνουν ποτέ τα αποτελέσματα των διαγνωστικών εξετάσεών τους, οι λύσεις πρέπει να στραφούν πρώτα στην ενδυνάμωση αυτών των συστημάτων υγείας, με την διεξαγωγή του καλύτερου τεστ που υπάρχει, ως δεύτερο και πιο μακροπρόθεσμο στόχο. Με άλλα λόγια, το ερώτημα δεν θα πρέπει να είναι αν θα εφαρμόσουμε το Xpert, αλλά πότε.
Δεύτερον, το Xpert μπορεί να έχει ουσιαστικά οφέλη για τα άτομα χωρίς φυματίωση. Για αυτούς τους ασθενείς, ένα πιο οριστικό αρνητικό αποτέλεσμα μπορεί να επιταχύνει τη διάγνωση και τη θεραπεία μιας εναλλακτικής πάθησης. Πράγματι, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το Xpert μείωσε την εμπειρική θεραπεία κατά της φυματίωσης, υποδηλώνοντας ότι μια εξέταση με υψηλότερη αρνητική προγνωστική αξία για τη φυματίωση μπορεί να έχει βοηθητικά οφέλη μειώνοντας την περιττή θεραπεία και εστιάζοντας τη διαγνωστική προσοχή σε άλλες παθολογικές καταστάσεις. Οι μελλοντικές μελέτες θα πρέπει να εξετάζουν την επίδραση του Xpert στα αποτελέσματα ασθενών που παρουσιάζουν συμπτώματα φυματίωσης αλλά δεν έχουν φυματίωση.
Τρίτον, είναι δύσκολο να αποδειχθούν οι βελτιώσεις στα αποτελέσματα των ασθενών σε ελεγχόμενους πληθυσμούς και περιβάλλοντα έρευνας όπου τα αρνητικά αποτελέσματα είναι σπάνια. Για να αποδειχθεί ο αντίκτυπος στα αποτελέσματα των ασθενών, ίσως χρειαστεί να μελετηθούν τα άτομα που βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο, όπως οι ασθενείς που είναι θετικοί στον ιό HIV σε προχωρημένο κλινικό στάδιο της νόσου, χρησιμοποιώντας εξαιρετικά ρεαλιστικά σχέδια που σκόπιμα διαταράσσουν όσο το δυνατόν λιγότερο τη λειτουργία των υπαρχόντων συστημάτων υγείας.
Συνοπτικά, μετά από 8 χρόνια, εξακολουθούν να μην υπάρχουν πειστικές αποδείξεις ότι το Xpert βελτιώνει τα αποτελέσματα της θεραπείας σε ασθενείς που έχουν διαγνωστεί με φυματίωση. Ωστόσο, διαθέτουμε επαρκή στοιχεία για άλλα σημαντικά οφέλη για τους ασθενείς, όπως:
·         ο μειωμένος χρόνος έναρξης της θεραπείας
·         η βελτιωμένη διαγνωστική βεβαιότητα
·         καθώς και η συμμετοχή σε ένα σαφές ερευνητικό πρόγραμμα
Συγκεκριμένα, πρέπει:
1)  να κατανοήσουμε καλύτερα πότε και πώς να εφαρμόσουμε το Xpert σε αδύναμα συστήματα υγείας
2) να διερευνήσουμε την επίδραση της διάγνωσης με βάση το Xpert σε συμπτωματικούς ασθενείς χωρίς φυματίωση
3) και να διεξάγουμε πολύ ρεαλιστικές μελέτες εφαρμογής σε πληθυσμούς υψηλού κινδύνου
Όσον αφορά την εφαρμογή και την αξιολόγηση του Xpert (και άλλων διαγνωστικών τεστ υψηλής ποιότητας για τη ΤΒ), τα επόμενα 8 χρόνια θα πρέπει να είναι πράγματι συναρπαστικά.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΟΥ

Μ.ΓΙΑΝΝΑΚΑΚΗ , ΙΑΤΡΟΣ ΒΙΟΠΑΘΟΛΟΓΟΣ . ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΜΥΚΟΒΑΚΤΗΡΙΔΙΩΝ ΓΝΝΘΑ «Η ΣΩΤΗΡΙΑ»( Δ/ΝΤΡΙΑ Δρ Σ.ΚΑΡΑΜΠΕΛΑ)

INT J TUBERC LUNG DIS 23(1):3–4
Xpert at 8 years: where are we now, and what should we do next?
D. W. DOWDY Department of Epidemiology Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health Baltimore, Maryland, USA
 


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ...

Κάντε «κλικ» στον τίτλο για να εμφανιστεί το πλήρες κείμενο... η επιλέξτε από το οριζόντιο μενού κατηγορία αναρτήσεων

=========================================================================