ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΞΗ...

Η ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟΥ ΔΕΛΤΙΟΥ ΜΑΣ …

Η έκδοση του Ηλεκτρονικού Ενημερωτικού Δελτίου (NEWSLETTER) του Μικροβιολογικού - Βιοχημικού Εργαστηρίου και Εθνικού Κέντρου Αναφοράς Μυκοβακτηριδίων, γίνεται με τη φιλοδοξία να αποτελέσει βήμα σύντομης και υπεύθυνης επικοινωνίας, ενημέρωσης και διαλόγου, σε επίκαιρα θέματα εργαστηριακής πρακτικής, στο χώρο του Νοσοκομείου μας .

Με στόχο την ενημέρωση για τεκμηριωμένες θέσεις και οδηγίες , βάσει των εφαρμοζόμενων εργαστηριακών διαδικασιών και μεθόδων και της σύγχρονης βιβλιογραφίας, την παρουσίαση και συζήτηση των θεμάτων ορθολογικής διαχείρισης των διατιθέμενων πόρων και των σύγχρονων μεθόδων εργαστηριακής διάγνωσης, αλλά και της παρουσίασης, για διευκόλυνση του έργου των κλινικών συναδέλφων, χρήσιμων επιδημιολογικών και στατιστικών στοιχείων, από τα δεδομένα του εργαστηρίου, το «Δελτίο» θα θεωρηθεί ότι έχει επιτύχει, όταν η έκφραση «… το γράφει και το NEWSLETTER του Εργαστηρίου…», θα αποτελεί την επιβεβαίωση της εγκυρότητας και της τεκμηριωμένης επιστημονικής γνώσης.

Στην θεματολογία του θα υπάρχει ως βασικό στοιχείο και το « Βήμα Διαλόγου » , με όλες τις υπηρεσίες και τους εργαζόμενους του Νοσοκομείου μας, για τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών μας από το Εργαστήριο. Στόχος μας θα είναι να συμβάλει και ως πηγή πληροφόρησης για θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως για την πρόληψη των λοιμώξεων, την υγιεινή και ασφάλεια, τη συνεργασία εργαστηρίου και κλινικής κτλ.

Ελπίζω ότι το ηλεκτρονικό αυτό ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ, που κυκλοφορεί με τη συμβολή όλων των εργαζόμενων στο εργαστήριο, τους οποίους συγχαίρω και ευχαριστώ, θα αποτελέσει για όλους μας ένα καθημερινό εργαλείο εργασίας και ενημέρωσης και καλούμε -όλους τους αποδεκτές- για τη δική σας συνεισφορά, με κείμενα και παρατηρήσεις, για την επιτυχία των στόχων έκδοσης του .

Δρ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Δ. ΒΟΓΙΑΤΖΑΚΗΣ

τ. ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΝΝΘΑ Η ΣΩΤΗΡΙΑ

Παρασκευή 17 Αυγούστου 2018

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ



ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΑΠΟ ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΛΙΠΟΠΡΩΤΕΪΝΗ (Α) ΣΕ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΜΕ ΧΑΜΗΛΗ LDL-ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ
Τα αυξημένα επίπεδα της λιποπρωτεΐνης (α) [Lp(a)] αποτελούν παράγοντα καρδιαγγειακού κινδύνου, έχει όμως προταθεί ότι κινδυνεύουν κυρίως ατομα με αυξημένα επίπεδα LDL-χολ. Στην παρούσα ανάλυση αξιολογήθηκαν δεδομένα από 16.654 συμμετέχοντες στην προοπτική πληθυσμιακή μελέτη EPIC-Norfolk και από 9.448 συμμετέχοντες της μελέτης Copenhagen City Heart Study με στόχο να ελεγχθεί η επίδραση της Lp(a) ανάλογα με τα επίπεδα της LDL-χολ. Οι συμμετέχοντες στην ανάλυση κατηγοριοποιήθηκαν ανάλογα με τα επίπεδα της LDL-χολ (2,5, 3,5, 4,5, and 5,5 mmol/L, αντίστοιχα περίπου 100, 140, 180 και 220 mg/dL) και εκτιμήθηκε η διορθωμένη LDL-χολ (LDL-Ccorr), δηλ. η LDL-χολ μετά την αφαίρεση της χοληστερόλης που περιέχεται στην Lp(a). Άτομα με επίπεδα Lp(a)<80oεκατοστημόριο και LDL-Ccorr<100 mg/dL θεωρήθηκαν ο πληθυσμός αναφοράς. Η ανάλυση των δεδομένων έδειξε ότι άτομα με επίπεδα Lp(a)>80o εκατοστημόριο είχαν αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο εφόσον η αρχική LDL-Ccorr ήταν ≥100 mg/dL. Αντίθετα, στους συμμετέχοντες με αρχική LDL-Ccorr<100 mg/dL η επίδραση των επιπέδων της Lp(a) στον καρδιαγγειακό κίνδυνο εξασθενούσε. Στην ανάλυση δεν φάνηκε συσχέτιση ανάμεσα στα επίπεδα της Lp(a) και της LDL-Ccorr, γεγονός που καταδεικνύει ότι οι δύο παράμετροι είναι ανεξάρτητοι παράγοντες κινδύνου.
 Οι ερευνητές καταλήγουν ότι σε πλαίσιο πρωτογενούς πρόληψης τα επίπεδα της Lp(a) σχετίζονται με αύξηση του καρδιαγγειακού κινδύνου εφόσον η LDL-χολ είναι > 100 mg/dL.
Eur Heart J. 2018 Jul 14;39(27):2589-2596. doi: 10.1093/eurheartj/ehy334.

Cardiovascular disease risk associated with elevated lipoprotein(a) attenuates at low low-densitylipoprotein cholesterol levels in a primary prevention setting.

ΛΙΠΟΠΡΩΤΕΪΝΗ (Α) ΚΑΙ ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΣΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ
Πρόκειται για ανάλυση δεδομένων από τρεις μελέτες σχετικά με την κλινική χρησιμότητα των επιπέδων της λιποπρωτεΐνης (α) [Lp(a)] στην πρόβλεψη καρδιαγγειακού κινδύνου σε γυναίκες. Τα δεδομένα από 24.558 γυναίκες της μελέτης Women's Health Study έδειξαν αύξηση του καρδιαγγειακού κινδύνου για επίπεδα  Lp(a) >50 mg/dL, αλλά μόνο ανάμεσα στις ασθενείς που είχαν χοληστερόλη >220 mg/dL. Σε ένα μικρότερο δείγμα ασθενών από τη μελέτη παρατήρησης Women's Health Initiative (n = 1.815) δε φάνηκε στατιστικά σημαντική επαναδιαστρωμάτωση κινδύνου των ασθενών βάσει των επιπέδων της Lp(a). Αντίθετα η ανάλυση των δεδομένων από 2.569 γυναίκες και 5.161 άνδρες συμμετέχοντες στη μελέτη JUPITER έδειξε ότι υπήρχε σημαντική συσχέτιση των επιπέδων της Lp(a) με τον καρδιαγγειακό κίνδυνο στους άνδρες ακόμη και για χαμηλά επίπεδα ολικής χοληστερόλης. 
Οι συγγραφείς διαπιστώνουν ότι η ανάλυση δεδομένων από 3 μελέτες καταδεικνύει συσχέτιση των επιπέδων της Lp(a) με τον καρδιαγγειακό κίνδυνο μόνο σε γυναίκες που έχουν αυξημένα επίπεδα ολικής χοληστερόλης.
J Am Coll Cardiol. 2018 Jul 17;72(3):287-296. doi: 10.1016/j.jacc.2018.04.060. Epub 2018 Jul 9.

Lipoprotein(a) and Cardiovascular Risk Prediction Among Women.


ΑΠΟ ΤΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΕ ΜΙΑ ΣΕΛΙΔΑ - ΙΟΥΛΙΟΣ 2018 –

Ελληνική Εταιρεία Λιπιδιολογίας, Αθηροσκλήρωσης και Αγγειακής Νόσου

Επιμέλεια:

Χ. Μιχαλακέας, Καρδιολόγος,
Επιστημονικός Συνεργάτης Β' Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής,
Π.Γ.Ν.«Αττικόν»
Λ. Ραλλίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής Καρδιολογίας,
Β΄ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική,
Π.Γ.Ν. «Αττικόν»
Ι. Λεκάκης, Καθηγητής Καρδιολογίας,
Β΄ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική,
Π.Γ.Ν. «Αττικόν»
Congress World Event & Travel

 



ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ...

Κάντε «κλικ» στον τίτλο για να εμφανιστεί το πλήρες κείμενο... η επιλέξτε από το οριζόντιο μενού κατηγορία αναρτήσεων

=========================================================================