ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΞΗ...

Η ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟΥ ΔΕΛΤΙΟΥ ΜΑΣ …

Η έκδοση του Ηλεκτρονικού Ενημερωτικού Δελτίου (NEWSLETTER) του Μικροβιολογικού - Βιοχημικού Εργαστηρίου και Εθνικού Κέντρου Αναφοράς Μυκοβακτηριδίων, γίνεται με τη φιλοδοξία να αποτελέσει βήμα σύντομης και υπεύθυνης επικοινωνίας, ενημέρωσης και διαλόγου, σε επίκαιρα θέματα εργαστηριακής πρακτικής, στο χώρο του Νοσοκομείου μας .

Με στόχο την ενημέρωση για τεκμηριωμένες θέσεις και οδηγίες , βάσει των εφαρμοζόμενων εργαστηριακών διαδικασιών και μεθόδων και της σύγχρονης βιβλιογραφίας, την παρουσίαση και συζήτηση των θεμάτων ορθολογικής διαχείρισης των διατιθέμενων πόρων και των σύγχρονων μεθόδων εργαστηριακής διάγνωσης, αλλά και της παρουσίασης, για διευκόλυνση του έργου των κλινικών συναδέλφων, χρήσιμων επιδημιολογικών και στατιστικών στοιχείων, από τα δεδομένα του εργαστηρίου, το «Δελτίο» θα θεωρηθεί ότι έχει επιτύχει, όταν η έκφραση «… το γράφει και το NEWSLETTER του Εργαστηρίου…», θα αποτελεί την επιβεβαίωση της εγκυρότητας και της τεκμηριωμένης επιστημονικής γνώσης.

Στην θεματολογία του θα υπάρχει ως βασικό στοιχείο και το « Βήμα Διαλόγου » , με όλες τις υπηρεσίες και τους εργαζόμενους του Νοσοκομείου μας, για τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών μας από το Εργαστήριο. Στόχος μας θα είναι να συμβάλει και ως πηγή πληροφόρησης για θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως για την πρόληψη των λοιμώξεων, την υγιεινή και ασφάλεια, τη συνεργασία εργαστηρίου και κλινικής κτλ.

Ελπίζω ότι το ηλεκτρονικό αυτό ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ, που κυκλοφορεί με τη συμβολή όλων των εργαζόμενων στο εργαστήριο, τους οποίους συγχαίρω και ευχαριστώ, θα αποτελέσει για όλους μας ένα καθημερινό εργαλείο εργασίας και ενημέρωσης και καλούμε -όλους τους αποδεκτές- για τη δική σας συνεισφορά, με κείμενα και παρατηρήσεις, για την επιτυχία των στόχων έκδοσης του .

Δρ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Δ. ΒΟΓΙΑΤΖΑΚΗΣ

τ. ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΝΝΘΑ Η ΣΩΤΗΡΙΑ

Παρασκευή 27 Απριλίου 2018

ΝΕΑ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΒ - ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΡΗΤΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ



EDITORIAL

INT J TUBERC LUNG DIS 22(4):357

USING NEW TB TOOLS: GLOBAL RHETORIC AND GROUND REALITY

Λαμβάνοντας υπόψη τα πρόσφατα υψηλού επιπέδου συμβάντα όσον αφορά την παγκόσμια αντίδραση για την αντιμετώπιση της φυματίωσης (TB), η κοινότητα της φυματίωσης έχει λόγους να είναι ενθουσιασμένη. Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών (UNGA) ανακοίνωσε την πρώτη υψηλού επιπέδου συνάντηση για την καταπολέμηση της φυματίωσης που θα γίνει φέτος. Οι ηγέτες του G20 αναγνώρισαν την φυματίωση ως κρίσιμο μέρος των παγκόσμιων προσπαθειών αντιμετώπισης της αντιμικροβιακής αντοχής της. Οι ηγέτες των χωρών BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική), οι οποίες φέρουν το 45% του παγκόσμιου "φορτίου" της φυματίωσης και το 60% του "φορτίου" της πολυανθεκτικής φυματίωσης (MDR-TB) δεσμεύτηκαν για την καταπολέμηση της ΤΒ με συνεργασία. Και οι Υπουργοί Υγείας περίπου 75 χωρών και εκπρόσωποι από 120 χώρες συμφώνησαν να λάβουν επείγουσα δράση για να τερματίσουν τη φυματίωση μέχρι το 2030 σε ιστορική συνάντηση στη Μόσχα. Όλα αυτά δείχνουν ότι η φυματίωση παίρνει τελικά την πολιτική προσοχή που της αξίζει στην παγκόσμια ατζέντα για την υγεία και την ανάπτυξη.
Αυτή η πολιτική προσοχής πρέπει τώρα να αξιοποιηθεί ταχέως για να ακολουθηθούν οι σχετικές τακτικές, σχέδια και προγράμματα, ειδικά σε χώρες με υψηλό "φορτίο" της φυματίωσης και της MDR-TB. Για το σκοπό αυτό, το άρθρο αυτό αναφέρεται  στον ρυθμό λήψης νέων αντί-ΤΒ φαρμάκων από τα προγράμματα των χωρών που χρησιμεύει ως έγκαιρη υπενθύμιση για όσους αναλαμβάνουν δεσμεύσεις και όσους δεσμεύονται για την εφαρμογή τους. Κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων ετών, λιγότερο από το ένα πέμπτο των ασθενών με MDR-TB - περίπου 11 000 από τους περίπου 70 000 - που εκτιμάται ότι χρειάζονταν ένα από τα δύο νέα φάρμακα φυματίωσης, το bedaquiline ή το delaminid, έχει ξεκινήσει η μελέτη της επίδρασης πάνω τους, κυρίως για το bedaquiline, αφήνοντας το υπόλοιπο του πληθυσμού να συνεχίσει να υποφέρει και έτσι να συμβάλλει στην εξάπλωση ανθεκτικών μορφών της νόσου.
Τα προγράμματα των χωρών στρέφουν δικαιολογημένα ισχυρά την προσοχή τους προς την κλιμάκωση της προγραμματισμένης χρήσης νέων φαρμάκων κατά της φυματίωσης με:
- την ανάγκη να προετοιμαστούν οι χώρες για την εισαγωγή και τη χρήση τους
- την συνεχή εμπλοκή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) δίδοντας κατευθύνσεις
- την ανάγκη βελτίωσης της ικανότητας του συστήματος υγείας να εντοπίζει και να διαχειρίζεται τις παρενέργειες των φαρμάκων
- την ανάγκη εξασφάλισης της διαθεσιμότητας των πόρων για τη βιωσιμότητα του σχεδίου της χρήσης νέων φαρμάκων
- και την ανάγκη να κερδηθεί η εμπιστοσύνη όσον αφορά τη διαχείριση της εισαγωγής ενός νέου φαρμάκου προτού ξεκινήσει κάποια άλλη θεραπεία
Όλοι οι παραπάνω στόχοι και ανησυχίες ακούγονται λογικά. Αλλά, όπως αποδεικνύουν τα παραδείγματα της Νότιας Αφρικής και της Ρωσίας, κανένα από αυτά τα εμπόδια δεν είναι ανυπέρβλητο εάν η πολιτική δέσμευση μεταφράζεται σε επιταχυνόμενη δράση.
Οι παγκόσμιες προσπάθειες προώθησης νέων αντί-ΤΒ φαρμάκων από την πλευρά του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών και άλλων οργανώσεων είναι αξιοσημείωτες. Για να αποδώσουν καρπούς, απαιτούνται πλέον ενισχυμένες εθνικές και τοπικές προσπάθειες. Αυτό που διαφοροποιεί τις καλές εφαρμογές από εκείνες που υστερούν στην επιτάχυνση της υιοθέτησης νέων εργαλείων κατά της  φυματίωσης είναι σαφώς ένα μείγμα σαφούς πολιτικής δέσμευσης, σημαντικών βελτιωμένων και συνεχιζόμενων επενδύσεων, ενδυναμωμένα συστήματα υγείας και προγράμματα που λαμβάνουν τους συγκεκριμένους απαιτούμενους πόρους. Όλα αυτά τα στοιχεία είναι απαραίτητα για να λειτουργήσει το τελικό μείγμα.
Η πολιτική δέσμευση ήταν πολύ ορατή σε παγκόσμιο επίπεδο και θα ενισχυθεί με την υψηλού επιπέδου συνεδρίαση  της UNGA φέτος. Μένει τώρα να διαπιστωθεί:
- εάν η δέσμευση αυτή μεταφράζεται σε διαθεσιμότητα κατάλληλων και συνεχιζόμενων οικονομικών πόρων σε επίπεδο χώρας έως ότου επιτευχθεί ο στόχος για την παύση της φυματίωσης
- εάν η παγκόσμια ώθηση για καθολική κάλυψη υγείας θα οδηγήσει πραγματικά στην ενδυνάμωση των συστημάτων υγείας και των κοινωνικών δομών, γεγονός τόσο σημαντικό για τη συνέχιση των προγραμμάτων φροντίδας και πρόληψης της φυματίωσης
- και τέλος για το κατά πόσο τα προγράμματα φυματίωσης λαμβάνουν και χρησιμοποιούν αποτελεσματικά τις επενδύσεις και τα έσοδα για να επιτύχουν ισότιμη πρόσβαση στην περίθαλψη και την πρόληψη της φυματίωσης αλλά και επιταχύνουν την υιοθέτηση νέων εργαλείων για την περίθαλψη και την πρόληψη της ΤΒ.

MUKUND UPLEKAR, MD, ASSOCIATE EDITOR,
 IJTLD Consultant, Mumbai/Pune India
REFERENCES
1 Raviglione M, Uplekar M, Weil D, Kasaeva T. Tuberculosis
makes it onto the international political agenda for health...
finally. Lancet Glob Health 2018; 6 (1): e20–e21.
2 Cox V, Brigden G, Crespo R, et al. Global programmatic use of
bedaquiline and delamanid for the treatment of multidrugresistant
tuberculosis. Int J Tuberc Lung Dis 2018; 22: 407–412.
3 World Health Organization. The use of bedaquiline in the
treatment of multidrug-resistant tuberculosis: interim policy
guidance. http://apps.who.int/iris/bitstream/10665/84879/1/
9789241505482_eng.pdf Accessed 20 January 2018.

Μ. ΓΙΑΝΝΑΚΑΚΗ , ΒΙΟΠΑΘΟΛΟΓΟΣ
Ε.Δ. ΒΟΓΙΑΤΖΑΚΗΣ  ΣΥΝΤ. ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΒΙΟΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΜΥΚΟΒΑΚΤΗΡΙΔΙΩΝ ΓΝΝΘΑ «Η ΣΩΤΗΡΙΑ»
Σ. ΚΑΡΑΜΠΕΛΑ, Δ/ΝΤΡΙΑ ΕΣΥ
ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ-ΤΜΗΜΑ ΦΥΜΑΤΙΩΣΗΣ


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ...

Κάντε «κλικ» στον τίτλο για να εμφανιστεί το πλήρες κείμενο... η επιλέξτε από το οριζόντιο μενού κατηγορία αναρτήσεων

=========================================================================