ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΞΗ...

Η ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟΥ ΔΕΛΤΙΟΥ ΜΑΣ …

Η έκδοση του Ηλεκτρονικού Ενημερωτικού Δελτίου (NEWSLETTER) του Μικροβιολογικού - Βιοχημικού Εργαστηρίου και Εθνικού Κέντρου Αναφοράς Μυκοβακτηριδίων, γίνεται με τη φιλοδοξία να αποτελέσει βήμα σύντομης και υπεύθυνης επικοινωνίας, ενημέρωσης και διαλόγου, σε επίκαιρα θέματα εργαστηριακής πρακτικής, στο χώρο του Νοσοκομείου μας .

Με στόχο την ενημέρωση για τεκμηριωμένες θέσεις και οδηγίες , βάσει των εφαρμοζόμενων εργαστηριακών διαδικασιών και μεθόδων και της σύγχρονης βιβλιογραφίας, την παρουσίαση και συζήτηση των θεμάτων ορθολογικής διαχείρισης των διατιθέμενων πόρων και των σύγχρονων μεθόδων εργαστηριακής διάγνωσης, αλλά και της παρουσίασης, για διευκόλυνση του έργου των κλινικών συναδέλφων, χρήσιμων επιδημιολογικών και στατιστικών στοιχείων, από τα δεδομένα του εργαστηρίου, το «Δελτίο» θα θεωρηθεί ότι έχει επιτύχει, όταν η έκφραση «… το γράφει και το NEWSLETTER του Εργαστηρίου…», θα αποτελεί την επιβεβαίωση της εγκυρότητας και της τεκμηριωμένης επιστημονικής γνώσης.

Στην θεματολογία του θα υπάρχει ως βασικό στοιχείο και το « Βήμα Διαλόγου » , με όλες τις υπηρεσίες και τους εργαζόμενους του Νοσοκομείου μας, για τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών μας από το Εργαστήριο. Στόχος μας θα είναι να συμβάλει και ως πηγή πληροφόρησης για θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως για την πρόληψη των λοιμώξεων, την υγιεινή και ασφάλεια, τη συνεργασία εργαστηρίου και κλινικής κτλ.

Ελπίζω ότι το ηλεκτρονικό αυτό ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ, που κυκλοφορεί με τη συμβολή όλων των εργαζόμενων στο εργαστήριο, τους οποίους συγχαίρω και ευχαριστώ, θα αποτελέσει για όλους μας ένα καθημερινό εργαλείο εργασίας και ενημέρωσης και καλούμε -όλους τους αποδεκτές- για τη δική σας συνεισφορά, με κείμενα και παρατηρήσεις, για την επιτυχία των στόχων έκδοσης του .

Δρ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Δ. ΒΟΓΙΑΤΖΑΚΗΣ

τ. ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΝΝΘΑ Η ΣΩΤΗΡΙΑ

Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2017

ΕΞΕΤΑΣΗ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΓΙΑ ΣΥΛΛΟΙΜΩΞΗ ΤΒ-HIV


RENEE RIDZON ASSOCIATE EDITOR, IJTLD US Centers for Disease Control and Prevention Kisumu, Kenya e-mail: reneeridzon@gmail.com
INT J TUBERC LUNG DIS 21(12):1208 Q 2017 The Union http://dx.doi.org/10.5588/ijtld.17.0728

Τα στοιχεία υποδεικνύουν ξεκάθαρα οφέλη τόσο θεραπευτικά όσο και προληπτικά από την πρώιμη έναρξη της αντιρετροϊκής θεραπείας (ART) μεταξύ των ατόμων με μόλυνση από τον ιό της ανθρώπινης ανοσολογικής ανεπάρκειας (HIV). Μια μελέτη έδειξε ότι τα οφέλη αφορούν επίσης την προληπτική θεραπεία με ισονιαζίδη (IPT) για τη φυματίωση (TB). Αυτή η μελέτη έδειξε ότι σε άτομα μολυσμένα με ΗIV με αριθμό CD4 > 350 κύτταρα / mm3, η άμεση ART και η 6 μήνες IPT μεταξύ των ασθενων χωρίς ΤΒ, που χορηγηθηκε δηλαδή ανεξάρτητα από την συννόσηση οδήγησε σε χαμηλότερα ποσοστά σοβαρής πορείας του ασθενούς. Η πρώιμη χορήγηση ART συν 6 μήνες IPT είχε ως αποτέλεσμα έναν κίνδυνο σοβαρής νόσου σχετιζόμενης με τον ιό HIV 44% χαμηλότερο και έναν κίνδυνο θανάτου 35% χαμηλότερο από ό, τι με την καθυστερημένη έναρξη της ART και χωρίς IPT.

Το εύρημα αυτό υπογραμμίζει τη θανάσιμη δυαδικότητα του Mycobacterium tuberculosis και του HIV και υπενθυμίζει ότι για το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού παγκοσμίως που κινδυνεύει ή έχει μολυνθεί από τον ιό HIV, μια απάντηση που δεν αναφέρεται πλήρως στην φυματίωση, με επαρκή εξέταση ΤΒ και παροχή θεραπείας για την ενεργό νόσο ή για μια λανθάνουσα λοίμωξη, όπως υποδεικνύεται, δεν είναι εμπεριστατωμένη και δεν παρέχει τη βέλτιστη μέριμνα για τον ασθενή. Παρ 'όλα αυτά, παρά την επανειλημμένη κατάδειξη των οφελών της και παρά τις κατευθυντήριες γραμμές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τη υποστήριξή της, η διαθεσιμότητα της IPT παραμένει χαμηλή. Οι λόγοι περιλαμβάνουν την  αμφιβολία σχετικά με την αδυναμία ανίχνευσης της φυματίωσης.

Παρουσιάστηκε μια περαιτέρω ανάλυση των σημαντικών δεδομένων της παραπάνω μελέτης για να κατανοηθούν καλύτερα οι πτυχές του εγχειρήματος μιας IPT διάρκειας 6 μηνών. Εφαρμόστηκε η εξέταση των συμπτωμάτων για TB (πραγματοποιώντας και ακτινογραφία θώρακος και εξέταση πτυέλων, εάν χρειαζόταν) και μια περίοδος παρακολούθησης ενός μηνός πριν από την έναρξη της IPT, (ωστόσο η περίοδος αναμονής δεν ήταν απαραίτητη για τα περισσότερα άτομα). Η μελέτη αυτή δείχνει τη σημασία του σωστού ελέγχου για τη διαπίστωση κρουσμάτων σε άτομα που μπορεί να έχουν ήπια ή καθόλου συμπτώματα και κατευνάζει τις ανησυχίες για τις χαμένες περιπτώσεις της φυματίωσης. Σε μια άλλη μελέτη σε άτομα με προχωρημένη λοίμωξη HIV, στα οποία είναι πιο δύσκολη η διάγνωση της φυματίωσης, η εμπειρική θεραπεία της φυματίωσης δεν πρόσφερε πλεονέκτημα σε σύγκριση με το IPT όταν ο έλεγχος για πιθανά κρούσματα χρησιμοποίησε πρόσφατα διαθέσιμες μεθόδους όπως το Xpert MTB / RIF. Η αξία του IPT έχει καταδειχθεί σε αυτές και σε άλλες μελέτες και δεν έχει εγείρει αμφιβολίες όπως πιθανώς η ακατάλληλη θεραπεία της νόσου της φυματίωσης με έναν μόνο παράγοντα ή η ανάπτυξη αντοχής στην ισονιαζίδη.

Η ενσωμάτωση του έλεγχου και της πρόληψης της φυματίωσης σε προγράμματα εξετάσεων και θεραπείας θα πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα. Η άμεση έναρξη του IPT μόλις ολοκληρωθεί η εξέταση των συμπτωμάτων και η εξέταση των πτυέλων, κατά προτίμηση με Xpert ή καλλιέργεια, θα οδηγήσει σε ευρύτερη εφαρμογή αυτού του σημαντικού σκέλους της εξέτασης και της θεραπείας. Ο καλός έλεγχος, η πρόληψη και η θεραπεία της ΤΒ είναι ουσιαστικής σημασίας για τη συνολική φροντίδα ατόμων με ιο HIV και του επιδημικού έλεγχου του, ειδικά στην υποσαχάρια Αφρική.


ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΟΥ

Μ. ΓΙΑΝΝΑΚΑΚΗ ,ΕΙΔΙΚΕΥΟΜΕΝΗ ΒΙΟΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ

Ε.Δ.ΒΟΓΙΑΤΖΑΚΗΣ  ΣΥΝΤ. ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΒΙΟΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΜΥΚΟΒΑΚΤΗΡΙΔΙΩΝ ΓΝΝΘΑ «Η ΣΩΤΗΡΙΑ»

Disclaimer: The findings and conclusions in this manuscript are those of the authors and do not necessarily represent the official position of the Centers for Disease Control and Prevention or the US Department of Health and Human Services.

References
1 The TEMPRANO ANRS 12136 Study Group. A trial of early antiretrovirals and isoniazid preventive therapy in Africa.N Engl J Med 2015; 373: 808–822.
2 World Health Organization. Guidelines for intensified tuberculosis case finding and isoniazid preventive therapy for people living with HIV in resource constrained setting. Geneva, Switzerland: WHO, 2011. http://whqlibdoc.who.int/publications/2011/9789241500708_eng.pdf Accessed October 2017.
3 Moh R, Badj´e A, N’takp´e J B, et al. Screening for active tuberculosis before isoniazid preventive therapy among HIVinfected West African adults. Int J Tuberc Lung Dis 2017; 21:1237–1244.
4 Hosseinipour, M C, Bisson, G P, Miyahara, S, et al. Empirical tuberculosis therapy versus isoniazid in adult outpatients with advanced HIVinitiating antiretroviral therapy (REMEMBER): a multicountry open-label randomised controlled trial. Lancet 2016; 387: 1198–1209.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ...

Κάντε «κλικ» στον τίτλο για να εμφανιστεί το πλήρες κείμενο... η επιλέξτε από το οριζόντιο μενού κατηγορία αναρτήσεων

=========================================================================