ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΞΗ...

Η ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟΥ ΔΕΛΤΙΟΥ ΜΑΣ …

Η έκδοση του Ηλεκτρονικού Ενημερωτικού Δελτίου (NEWSLETTER) του Μικροβιολογικού - Βιοχημικού Εργαστηρίου και Εθνικού Κέντρου Αναφοράς Μυκοβακτηριδίων, γίνεται με τη φιλοδοξία να αποτελέσει βήμα σύντομης και υπεύθυνης επικοινωνίας, ενημέρωσης και διαλόγου, σε επίκαιρα θέματα εργαστηριακής πρακτικής, στο χώρο του Νοσοκομείου μας .

Με στόχο την ενημέρωση για τεκμηριωμένες θέσεις και οδηγίες , βάσει των εφαρμοζόμενων εργαστηριακών διαδικασιών και μεθόδων και της σύγχρονης βιβλιογραφίας, την παρουσίαση και συζήτηση των θεμάτων ορθολογικής διαχείρισης των διατιθέμενων πόρων και των σύγχρονων μεθόδων εργαστηριακής διάγνωσης, αλλά και της παρουσίασης, για διευκόλυνση του έργου των κλινικών συναδέλφων, χρήσιμων επιδημιολογικών και στατιστικών στοιχείων, από τα δεδομένα του εργαστηρίου, το «Δελτίο» θα θεωρηθεί ότι έχει επιτύχει, όταν η έκφραση «… το γράφει και το NEWSLETTER του Εργαστηρίου…», θα αποτελεί την επιβεβαίωση της εγκυρότητας και της τεκμηριωμένης επιστημονικής γνώσης.

Στην θεματολογία του θα υπάρχει ως βασικό στοιχείο και το « Βήμα Διαλόγου » , με όλες τις υπηρεσίες και τους εργαζόμενους του Νοσοκομείου μας, για τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών μας από το Εργαστήριο. Στόχος μας θα είναι να συμβάλει και ως πηγή πληροφόρησης για θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως για την πρόληψη των λοιμώξεων, την υγιεινή και ασφάλεια, τη συνεργασία εργαστηρίου και κλινικής κτλ.

Ελπίζω ότι το ηλεκτρονικό αυτό ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ, που κυκλοφορεί με τη συμβολή όλων των εργαζόμενων στο εργαστήριο, τους οποίους συγχαίρω και ευχαριστώ, θα αποτελέσει για όλους μας ένα καθημερινό εργαλείο εργασίας και ενημέρωσης και καλούμε -όλους τους αποδεκτές- για τη δική σας συνεισφορά, με κείμενα και παρατηρήσεις, για την επιτυχία των στόχων έκδοσης του .

Δρ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Δ. ΒΟΓΙΑΤΖΑΚΗΣ

τ. ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΝΝΘΑ Η ΣΩΤΗΡΙΑ

Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2015

ΦΕΡΝΟΝΤΑΣ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΕ ΕΚΕΙΝΟΥΣ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΠΕΛΠΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ (ΑΠΟ ΤΑ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΕΜΠΟΛΑ)

ΣΟΦΙΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ
ΤΕ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ

    
Ο Ian Norton είναι ένας γιατρός έκτακτης ανάγκης, που ήρθε στη Δυτική Αφρική το 2014 για να βοηθήσει στον συντονισμό των εξωτερικών ιατρικών ομάδων, προκειμένου να θεραπεύσουν άτομα που έχουν προσβληθεί από τον ιό Έμπολα.
   Υπό την καθοδήγηση του Ian αναπτύχθηκε μια οργάνωση WHO(World Health Organization) των ξένων ιατρικών ομάδων σε όλο τον κόσμο, ικανή να ανταποκριθεί γρήγορα, όχι μόνο στον Έμπολα αλλά και σε άλλες έκτακτες καταστάσεις.
   Ο Ian αναφέρει παρακάτω την εμπειρία του από την Λιβερία

   Έχω πάει σε αρκετές μεγάλες καταστροφές κατά το παρελθόν, όπως στον τυφώνα Haiyan στις Φιλιππίνες, στις πλημμύρες του Πακιστάν καθώς και σε άλλα ξεσπάσματα της νόσου. Όμως αυτή η περίπτωση ήταν σαν να πηγαίνεις σε εμπόλεμη ζώνη.
   Η ανταπόκριση στην προσπάθεια που κάναμε δεν ήταν δυνατό να φανεί, εξαιτίας της έλλειψης ικανής θεραπείας.
   Ο Έμπολα θα μπορούσε να κυριέψει οποιαδήποτε χώρα στον κόσμο εάν χτυπούσε την πρωτεύουσά της, όπως έγινε σε Monrovia, Conakry και Freetown.
   Στην Monrovia είδαμε ανθρώπους να προσπαθούν απεγνωσμένα να φέρουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα, που είχαν προσβληθεί από τον ιό, στο κέντρο ώστε να έχουν υγειονομική φροντίδα και να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης της νόσου και στα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας.
   Έτυχε όμως να έρθουν σε μία ή δύο ή περισσότερες εγκαταστάσεις στην πόλη όπου ήταν γεμάτες με κόσμο, με αποτέλεσμα να μην κρατηθούν και να σταλούν πάλι σπίτι τους. Αυτό υπονόμευε όλη την προσπάθειά μας.
   Οι άνθρωποι αυτοί που έρχονταν στο κέντρο, μπορούσαν ν’ ακούσουν στο ραδιόφωνο πόσο κακή ασθένεια ήταν και παράλληλα πόσο ανασφαλείς ήταν οι συγγενείς τους που πέθαιναν σ’ ένα στρώμα δίπλα τους, ή σε μερικές περιπτώσεις σε κάποια παραγκούπολη, στη μέση κάποιας πολυσύχναστης πόλης, που πλημμύριζε κάθε μέρα από βροχές.

ΛΙΓΕΣ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΗΞΕΡΑΝ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ΕΜΠΟΛΑ.
   Υπάρχει μακρά ιστορία μη κυβερνητικών οργανώσεων αλλά και στρατιωτικών ομάδων που ανταποκρίνονται στην ξαφνική εμφάνιση διαφόρων καταστροφών.
Μα το ερώτημα είναι: θα μπορούσαμε να φέρουμε ξένες ιατρικές ομάδες FMTs (foreign medical teams), για την αντιμετώπιση του Έμπολα: Δεν είχαν καμία προηγούμενη εμπειρία με τον συγκεκριμένο ιό.
   Για δυο δεκαετίες, η μόνη ομάδα που θα μπορούσε να διαχειριστεί αυτή την κατάσταση, ήταν οι γιατροί χωρίς σύνορα .Αλλά και αυτοί δεν θα μπορούσαν σαν κι εμάς μόνοι τους.
   Έτσι αρχίσαμε τα τηλέφωνα ψάχνοντας για άλλες ομάδες που θα μπορούσαν να βοηθήσουν.
Το πλέον αποθαρρυντικό ήταν να είσαι στην Monrovia να περιμένεις κάποια βοήθεια και να μην ανταποκρίνεται κανείς. Έπρεπε όμως να παραμείνω εκεί και να προσπαθήσω να προσελκύσω κάποιες ομάδες.
   Έψαξα να δω τι φταίει. Εμείς είχαμε ζητήσει οι ομάδες αυτές να είναι εντελώς αυτάρκεις στα τέσσερα Ss(staff, supplies,space,system) προσωπικό, προμήθειες, χώρους και σύστημα.
   Χώροι δεν υπήρχαν, δεν γνώριζαν πως να στήσουν μονάδες θεραπείας Έμπολα.
Έτσι καλέσαμε βοήθεια από το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ και φτιάξαμε τέτοιους χώρους.
   Το δεύτερο που έλειπε ήταν η κατάλληλη κατάρτιση του υγειονομικού προσωπικού.
Γι’ αυτό δημιουργήσαμε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Όταν θα θέταμε σε εφαρμογή τις δομές, την εκπαίδευση και την αλυσίδα ανεφοδιασμού θα μπορούσαν οι ομάδες να αναλάβουν μια θεραπευτική μονάδα.
   Ο πρώτος οργανισμός που ζητήσαμε βοήθεια ήταν η Διεθνής Ομοσπονδία του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου(IFRC).
Το Διεθνές Ιατρικό Σώμα (IMC) ήρθε επίσης μαζί με λίγες άλλες μη κυβερνητικές οργανώσεις. Ήταν απίστευτα γενναία η πράξη τους διότι δεν είχαν καμία προηγούμενη εμπειρία με τον Έμπολα. Έτσι σταδιακά συμμετείχαν στην προσπάθειά μας 58 ιατρικές ομάδες. Μια απίστευτη ανταπόκριση
   Στην πραγματικότητα ο ρόλος μας ήταν να αυξήσουμε την ικανότητα των ιατρικών ομάδων να διαχειρίζονται τέτοιες καταστάσεις και να παρέχουν ουσιαστική φροντίδα στους ασθενείς.
 Σήμερα χρειαζόμαστε οπωσδήποτε ένα μητρώο των ομάδων προκειμένου να αντιμετωπίσουμε μελλοντικές επείγουσες καταστάσεις
Αυτό θα γίνει όχι μόνο κοιτώντας πίσω στον Έμπολα αλλά στο μέλλον.
Ποιά από τις ομάδες θα μπορούσε να σταθεί μπροστά στο MERS ή στο SARS ή τον
Δάγκειο πυρετό
   Η παγκόσμια οργάνωση υγείας WHO (World Health Organization) θα συντονίζει την καταγραφή των μητρώων, έτσι ώστε κάθε κυβέρνηση να έχει την δυνατότητα πρόσβασης
σ΄ ένα χάρτη όλων των ομάδων παγκοσμίως και να επιλέγει τις πιο εξειδικευμένες για κάθε επείγουσα κατάσταση που θα προκύπτει. Έτσι θα εγγυάται στη χώρα και στον πληθυσμό, ότι πληρούν τουλάχιστον τις ελάχιστες προδιαγραφές ώστε η αποδοχή τους να είναι ευκολότερη.
  Το ερώτημα είναι, τι διδαχθήκαμε από όλη αυτή την ιστορία;
Η απάντηση είναι ότι αποκτήσαμε πολλές οργανώσεις, που θα μπορέσουν στο μέλλον να αντιμετωπίσουν τον Έμπολα ή κάτι άλλο ανάλογο με λιγότερο φόβο, μεγαλύτερη προληπτική και οργανωτική ικανότητα.  
  

 http://www.who.int/features/2015/ebola-diaries-norton/en
 Ebola diaries:Bringing help to those in desperate need
 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ...

Κάντε «κλικ» στον τίτλο για να εμφανιστεί το πλήρες κείμενο... η επιλέξτε από το οριζόντιο μενού κατηγορία αναρτήσεων

=========================================================================