ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΞΗ...

Η ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟΥ ΔΕΛΤΙΟΥ ΜΑΣ …

Η έκδοση του Ηλεκτρονικού Ενημερωτικού Δελτίου (NEWSLETTER) του Μικροβιολογικού - Βιοχημικού Εργαστηρίου και Εθνικού Κέντρου Αναφοράς Μυκοβακτηριδίων, γίνεται με τη φιλοδοξία να αποτελέσει βήμα σύντομης και υπεύθυνης επικοινωνίας, ενημέρωσης και διαλόγου, σε επίκαιρα θέματα εργαστηριακής πρακτικής, στο χώρο του Νοσοκομείου μας .

Με στόχο την ενημέρωση για τεκμηριωμένες θέσεις και οδηγίες , βάσει των εφαρμοζόμενων εργαστηριακών διαδικασιών και μεθόδων και της σύγχρονης βιβλιογραφίας, την παρουσίαση και συζήτηση των θεμάτων ορθολογικής διαχείρισης των διατιθέμενων πόρων και των σύγχρονων μεθόδων εργαστηριακής διάγνωσης, αλλά και της παρουσίασης, για διευκόλυνση του έργου των κλινικών συναδέλφων, χρήσιμων επιδημιολογικών και στατιστικών στοιχείων, από τα δεδομένα του εργαστηρίου, το «Δελτίο» θα θεωρηθεί ότι έχει επιτύχει, όταν η έκφραση «… το γράφει και το NEWSLETTER του Εργαστηρίου…», θα αποτελεί την επιβεβαίωση της εγκυρότητας και της τεκμηριωμένης επιστημονικής γνώσης.

Στην θεματολογία του θα υπάρχει ως βασικό στοιχείο και το « Βήμα Διαλόγου » , με όλες τις υπηρεσίες και τους εργαζόμενους του Νοσοκομείου μας, για τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών μας από το Εργαστήριο. Στόχος μας θα είναι να συμβάλει και ως πηγή πληροφόρησης για θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως για την πρόληψη των λοιμώξεων, την υγιεινή και ασφάλεια, τη συνεργασία εργαστηρίου και κλινικής κτλ.

Ελπίζω ότι το ηλεκτρονικό αυτό ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ, που κυκλοφορεί με τη συμβολή όλων των εργαζόμενων στο εργαστήριο, τους οποίους συγχαίρω και ευχαριστώ, θα αποτελέσει για όλους μας ένα καθημερινό εργαλείο εργασίας και ενημέρωσης και καλούμε -όλους τους αποδεκτές- για τη δική σας συνεισφορά, με κείμενα και παρατηρήσεις, για την επιτυχία των στόχων έκδοσης του .

Δρ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Δ. ΒΟΓΙΑΤΖΑΚΗΣ

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΝΝΘΑ Η ΣΩΤΗΡΙΑ

Τρίτη, 17 Νοεμβρίου 2015

Με υπεύθυνη δήλωση η άρνηση εμβολιασμού τέκνων


Ιοκάστη Αλειφεροπούλου (από το Virus .com.gr)

Με αγωνία παρακολουθούν τη βαθμιαία δημιουργία αρνητικού κλίματος για τον εμβολιασμό, οι Έλληνες παιδίατροι.
Σε πολλές χώρες της Δυτικής Ευρώπης, Αμερικής και Ασίας υπάρχουν συνεχώς ενδείξεις αυξανόμενων «κινήσεων» κατά των εμβολίων, παρά το αδιαμφισβήτητο – κατά γενική ομολογία – όφελος του εμβολιασμού για όλες τις ηλικίες, καθώς η πρόληψη της νοσηρότητας και θνητότητας από τα λοιμώδη νοσήματα με τους εμβολιασμούς θεωρείται το σπουδαιότερο επίτευγμα του 20ου αιώνα. Αν και στην Ελλάδα τα περιστατικά άρνησης των βασικών εμβολιασμών παραμένουν περιορισμένα, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στο εξωτερικό, οι παιδίατροι βρίσκονται σε επαγρύπνηση, καθώς έχουν σε υψηλό ποσοστό τη φροντίδα των εμβολιασμών παιδιών και εφήβων, γεγονός που τους επιβάλλει να ενημερώνουν για την αναγκαιότητα και τη χρησιμότητα των εμβολίων αλλά και να την υπερασπίζονται.
Σε μια προσπάθεια να βάλει γονείς και άλλους νόμιμους κηδεμόνες σε θέση ευθύνης, η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία απέστειλε στα μέλη της επιστολή με την οποία τα καλεί να ζητούν εφεξής τη συμπλήρωση Φόρμας Άρνησης Εμβολιασμού (επισυνάπτεται). Η φόρμα δημιουργήθηκε από την Επιστημονική Επιτροπή της ΕΕΠ, κατά το πρότυπο της αντίστοιχης Αμερικανικής και η συμπλήρωσή της προφανώς είναι προαιρετική. Ο στόχος των παιδιάτρων με αυτή την κίνηση είναι διττός: από τη μία οι γονείς θα αναλογιστούν τι ακριβώς αρνούνται και πιθανώς να αναθεωρήσουν την άποψή τους, από την άλλη οι ίδιοι οι παιδίατροι ως επαγγελματίες θα έχουν στα «χέρια» τους ένα αποδεικτικό εφόσον αυτό ζητηθεί από οποιονδήποτε.
Η Εταιρεία αναφέρει χαρακτηριστικά: «Το πρόβλημα άρνησης εμβολιασμού στο ιατρείο επαφίεται αποκλειστικά στην διαχειριστική ικανότητα του κάθε παιδιάτρου και την σχέση που έχετε με τους γονείς του παιδιού. Η φόρμα άρνησης αποτελεί στην ουσία μια διαδικασία που μπορείτε να επικαλεστείτε για να πείσετε τους γονείς ότι είναι αποκλειστικά δική τους ευθύνη ο μη εμβολιασμός των παιδιών τους και ότι θα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη αυτή υπογράφοντας το έγγραφο αυτό».
Σύμφωνα, πάντως, με την Πολιτεία το βάρος για να αντιμετωπιστούν οι αντι-εμβολιαστικές θέσεις, οφείλει να «πέσει» στην ενημέρωση.
«Αποτελεί προσδοκία στον 21ο αιώνα με τις τεχνολογικές εξελίξεις στη γενετική να δοθεί η δυνατότητα του ελέγχου σε γονιδιακό επίπεδο της πιθανότητας κινδύνου από τα εμβόλια. Μέχρι τότε οι επαγγελματίες υγείας θα πρέπει να παρουσιάζουν αξιόπιστα, κατανοητά, επιστημονικά δεδομένα σχετικά με τους κινδύνους και τα οφέλη από τους εμβολιασμούς» αναφέρει χαρακτηριστικά το ΚΕΕΛΠΝΟ. Παράλληλα, σημειώνει πως θα πρέπει να διαφυλαχθούν τα ατομικά δικαιώματα, η αυτονομία και η ελευθερία της επιλογής, εξηγώντας πως «η προσπάθεια πρέπει να στοχεύει στην προώθηση και όχι στην επιβολή εμβολιαστικών προγραμμάτων, προκειμένου να διατηρηθεί η εμπιστοσύνη στο κράτος και τα προγράμματα δημόσιας υγείας».

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ...

Κάντε «κλικ» στον τίτλο για να εμφανιστεί το πλήρες κείμενο... η επιλέξτε από το οριζόντιο μενού κατηγορία αναρτήσεων

=========================================================================