ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΞΗ...

Η ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟΥ ΔΕΛΤΙΟΥ ΜΑΣ …

Η έκδοση του Ηλεκτρονικού Ενημερωτικού Δελτίου (NEWSLETTER) του Μικροβιολογικού - Βιοχημικού Εργαστηρίου και Εθνικού Κέντρου Αναφοράς Μυκοβακτηριδίων, γίνεται με τη φιλοδοξία να αποτελέσει βήμα σύντομης και υπεύθυνης επικοινωνίας, ενημέρωσης και διαλόγου, σε επίκαιρα θέματα εργαστηριακής πρακτικής, στο χώρο του Νοσοκομείου μας .

Με στόχο την ενημέρωση για τεκμηριωμένες θέσεις και οδηγίες , βάσει των εφαρμοζόμενων εργαστηριακών διαδικασιών και μεθόδων και της σύγχρονης βιβλιογραφίας, την παρουσίαση και συζήτηση των θεμάτων ορθολογικής διαχείρισης των διατιθέμενων πόρων και των σύγχρονων μεθόδων εργαστηριακής διάγνωσης, αλλά και της παρουσίασης, για διευκόλυνση του έργου των κλινικών συναδέλφων, χρήσιμων επιδημιολογικών και στατιστικών στοιχείων, από τα δεδομένα του εργαστηρίου, το «Δελτίο» θα θεωρηθεί ότι έχει επιτύχει, όταν η έκφραση «… το γράφει και το NEWSLETTER του Εργαστηρίου…», θα αποτελεί την επιβεβαίωση της εγκυρότητας και της τεκμηριωμένης επιστημονικής γνώσης.

Στην θεματολογία του θα υπάρχει ως βασικό στοιχείο και το « Βήμα Διαλόγου » , με όλες τις υπηρεσίες και τους εργαζόμενους του Νοσοκομείου μας, για τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών μας από το Εργαστήριο. Στόχος μας θα είναι να συμβάλει και ως πηγή πληροφόρησης για θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως για την πρόληψη των λοιμώξεων, την υγιεινή και ασφάλεια, τη συνεργασία εργαστηρίου και κλινικής κτλ.

Ελπίζω ότι το ηλεκτρονικό αυτό ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ, που κυκλοφορεί με τη συμβολή όλων των εργαζόμενων στο εργαστήριο, τους οποίους συγχαίρω και ευχαριστώ, θα αποτελέσει για όλους μας ένα καθημερινό εργαλείο εργασίας και ενημέρωσης και καλούμε -όλους τους αποδεκτές- για τη δική σας συνεισφορά, με κείμενα και παρατηρήσεις, για την επιτυχία των στόχων έκδοσης του .

Δρ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Δ. ΒΟΓΙΑΤΖΑΚΗΣ

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΝΝΘΑ Η ΣΩΤΗΡΙΑ

Τρίτη, 23 Ιουνίου 2015

ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΑΠΟ LISTERIA MONOCYTOGENES ΣΤΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ BLUE BELLΜΑΡΙΝΑ ΠΑΝΑΓΗ
Τεχνολόγος, ΤΕ Ιατρικών Εργαστηρίων

Στις 8 Απριλίου 2015, το CDC γνωστοποίησε στους καταναλωτές, στοιχεία για την έρευνα που διεξάγεται σε όλες τις πολιτείες της Αμερικής για το ξέσπασμα μιας λοίμωξης, τη  λιστερίωση.
Η λιστερίωση είναι μία απειλητική για τη ζωή λοίμωξη, η οποία οφείλεται σε μόλυνση από το μικρόβιο Listeria monocytogenes, μετά από κατανάλωση μολυσμένων τροφών, κυρίως γαλακτοκομικά και αλλαντικά.
Τα συμπτώματα της νόσου είναι: πυρετός, μυαλγίες, ναυτία, διάρροιες, κεφαλαλγία, αυχενική δυσκαμψία, σύγχυση, έλλειψη ισορροπίας, σπασμοί. Οι ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και οι ομάδες υψηλού κινδύνου είναι οι έγκυες και τα νεογνά, άτομα > 65 ετών, ανοσοκατασταλμένοι.
Το CDC προέτρεψε το κοινό να μην καταναλώνει προϊόντα της εταιρείας “Blue Bell” με εγκαταστάσεις στην Οκλαχόμα και το Τέξας. Ο λόγος ήταν ότι, είχε προηγηθεί λιστερίωση σε δύο διαφορετικές ομάδες ατόμων (συνολικά 8 άτομα).
Η πρώτη ομάδα περιελάμβανε 5 ασθενείς, οι οποίοι είχαν νοσηλευτεί για άλλο λόγο στο νοσοκομείο του Κάνσας από το Ιανουάριο 2014 έως το Ιανουάριο 2015. Οι ασθενείς κατανάλωσαν milkshakes που παρασκευάζονταν  στο νοσοκομείο από παγωτό της εταιρείας “Blue Bell”, καθώς και δύο άλλα προϊόντα της ίδιας εταιρείας που παράγονταν στο Τέξας. Και οι 5 ασθενείς διαγνώστηκαν με λιστερίωση. Η εταιρεία απέσυρε οικειοθελώς από την αγορά τα συγκεκριμένα προϊόντα στις 13 Μαρτίου 2015.   
Η δεύτερη ομάδα ασθενών περιελάμβανε 3 ασθενείς από το Τέξας (ο ένας απεβίωσε), οι οποίοι νοσηλεύτηκαν για άλλη αιτία από το 2011 έως το 2014. Οι ασθενείς εμφάνισαν συμπτώματα λιστερίωσης. Είχαν καταναλώσει παγωτά της εταιρείας “Blue Bellcreameries στην Οκλαχόμα. Ο μοριακός έλεγχος στο παγωτό έδειξε ότι τα στελέχη Listeria monocytogenes ήταν όμοια με αυτά που απομονώθηκαν από δείγματα ασθενών.  Επιπλέον, 3 ασθενείς εμφάνισαν λιστερίωση κατά τη διάρκεια των ετών 2010-2012. Ο μοριακός έλεγχος των δειγμάτων από αυτούς τους ασθενείς έδειξε clusters παρόμοια με αυτά που είχαν βρεθεί με τη μέθοδο “Pulse Net”.
To FDA πρόσφατα απομόνωσε στελέχη από κυπελάκια παγωτών στις εγκαταστάσεις της εταιρείας  Blue Bell” στην Οκλαχόμα. 
Στις 3 Απριλίου 2015, η εταιρεία, εθελοντικά, σταμάτησε την παραγωγή προϊόντων στις εγκαταστάσεις της Οκλαχόμα και Τέξας, ενώ στις 7 Απριλίου 2015, απέσυρε όλα τα κυπελάκια παγωτών καθώς και άλλα προϊόντα από την ίδια γραμμή παραγωγής απ’ όλους τους μεταπωλητές της.  Παρ’ όλο αυτά, το CDC εξακολουθεί να συστήνει τη μη χρήση των προϊόντων της συγκεκριμένης εταιρείας παραγωγής Οκλαχόμα και Τέξας, ειδικά στις ευπαθείς ομάδες. 
Το CDC  και το FDA συνέχισαν την έρευνα προϊόντων της εταιρείας και στις 7 Μαΐου 2015, ανακοίνωσαν τα αποτελέσματα της έρευνας: Μολυσμένα προϊόντα από στελέχη Listeria monocytogenes βρέθηκαν τελικά σε όλες τις εγκαταστάσεις της εταιρείας. Τα προϊόντα αυτά ήταν παγωτά, παγωμένο γιαούρτι και καταψυγμένα snaks, τα οποία έχουν αποσυρθεί από την αγορά.
Έτσι, το CDC συστήνει στους καταναλωτές να μην χρησιμοποιούν τα προϊόντα της εταιρείας και στους εμπόρους να μην τα πουλούν.
Ο έλεγχος των υπηρεσιών υγείας, του CDC και του FDA συνεχίζεται για τυχόν ανεύρεση νέων περιπτώσεων λιστερίωσης.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ...

Κάντε «κλικ» στον τίτλο για να εμφανιστεί το πλήρες κείμενο... η επιλέξτε από το οριζόντιο μενού κατηγορία αναρτήσεων

=========================================================================