ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΞΗ...

Η ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟΥ ΔΕΛΤΙΟΥ ΜΑΣ …

Η έκδοση του Ηλεκτρονικού Ενημερωτικού Δελτίου (NEWSLETTER) του Μικροβιολογικού - Βιοχημικού Εργαστηρίου και Εθνικού Κέντρου Αναφοράς Μυκοβακτηριδίων, γίνεται με τη φιλοδοξία να αποτελέσει βήμα σύντομης και υπεύθυνης επικοινωνίας, ενημέρωσης και διαλόγου, σε επίκαιρα θέματα εργαστηριακής πρακτικής, στο χώρο του Νοσοκομείου μας .

Με στόχο την ενημέρωση για τεκμηριωμένες θέσεις και οδηγίες , βάσει των εφαρμοζόμενων εργαστηριακών διαδικασιών και μεθόδων και της σύγχρονης βιβλιογραφίας, την παρουσίαση και συζήτηση των θεμάτων ορθολογικής διαχείρισης των διατιθέμενων πόρων και των σύγχρονων μεθόδων εργαστηριακής διάγνωσης, αλλά και της παρουσίασης, για διευκόλυνση του έργου των κλινικών συναδέλφων, χρήσιμων επιδημιολογικών και στατιστικών στοιχείων, από τα δεδομένα του εργαστηρίου, το «Δελτίο» θα θεωρηθεί ότι έχει επιτύχει, όταν η έκφραση «… το γράφει και το NEWSLETTER του Εργαστηρίου…», θα αποτελεί την επιβεβαίωση της εγκυρότητας και της τεκμηριωμένης επιστημονικής γνώσης.

Στην θεματολογία του θα υπάρχει ως βασικό στοιχείο και το « Βήμα Διαλόγου » , με όλες τις υπηρεσίες και τους εργαζόμενους του Νοσοκομείου μας, για τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών μας από το Εργαστήριο. Στόχος μας θα είναι να συμβάλει και ως πηγή πληροφόρησης για θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως για την πρόληψη των λοιμώξεων, την υγιεινή και ασφάλεια, τη συνεργασία εργαστηρίου και κλινικής κτλ.

Ελπίζω ότι το ηλεκτρονικό αυτό ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ, που κυκλοφορεί με τη συμβολή όλων των εργαζόμενων στο εργαστήριο, τους οποίους συγχαίρω και ευχαριστώ, θα αποτελέσει για όλους μας ένα καθημερινό εργαλείο εργασίας και ενημέρωσης και καλούμε -όλους τους αποδεκτές- για τη δική σας συνεισφορά, με κείμενα και παρατηρήσεις, για την επιτυχία των στόχων έκδοσης του .

Δρ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Δ. ΒΟΓΙΑΤΖΑΚΗΣ

τ. ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΝΝΘΑ Η ΣΩΤΗΡΙΑ

Πέμπτη 9 Απριλίου 2015

ΝΕΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΟ MERS-CoV


Δρ. Σιμόνα Καράμπελα - Βιοπαθολόγος
Δ/ντρια ΕΣΥ
Μικροβιολογικό Εργαστήριο και Εθνικό Κέντρο Αναφοράς Μυκοβακτηριδίων
 
Στις 7 Μαρτίου, η Γερμανία, μέσω συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανέφερε ένα νέο κρούσμα του ιού MERS-CoV. Πρόκειται για ένα 65χρόνο γερμανό, ό οποίος στις 8 Φεβρουαρίου 2015 επέστρεψε από διακοπές του στο Abu Dhabi στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.  Ο ασθενής παρουσίαζε συμπτώματα του αναπνευστικού και λόγω επιδείνωσης της συμπτωματολογίας νοσηλεύθηκε στη μονάδα εντατικής θεραπείας σε σοβαρή αλλά σταθερή κατάσταση.   Η αναζήτηση των επαφών είναι σε εξέλιξη. Προς το παρόν, δεν έχουν αναφερθεί άλλα κρούσματα.
Είναι το τρίτο περιστατικό λοίμωξης από MERS-CoV που αναφέρει η Γερμανία.  Η πρώτη περίπτωση MERS-CoV, το 2012,  αφορούσε ασθενή από το Κατάρ, ο οποίος λόγω σοβαρότητας της νόσου μεταφέρθηκε σε ειδικό νοσοκομείο στη Γερμανίας. Μετά από πολυμερή εντατική θεραπεία ο ασθενής ανέκαμψε. Η δεύτερη περίπτωση, το 2013,  αφορούσε έναν άνδρα από τα  Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ο οποίος μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο του Μονάχου, αλλά παρά τις προσπάθειες, ο ασθενής απεβίωσε μετά από μία εβδομάδα.           
Από τις 24 Φεβρουαρίου 2015, η Σαουδική Αραβία έχει αναφέρει 39 νέες περιπτώσεις MERS-CoV με 20 θανάτους. Το 67% ήταν άνδρες με μέσο όρο ηλικίας 56 ετών. 9  από τις 39 περιπτώσεις έχουν ταξινομηθεί ως νοσοκομειακή μετάδοση, με 7 από αυτές να αφορούν νοσηλευτικό προσωπικό.  
Τα πιο πρόσφατα στοιχεία του ECDC δεν δείχνουν σημαντική αλλαγή στην επιδημιολογία της νόσου και παρά το γεγονός ότι η πιθανότητα εισαγωγής περιστατικών MERS-CoV παραμένει δυνατή, ο κίνδυνος μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο είναι πολύ χαμηλός στην Ευρώπη. Η διεθνής επιτήρηση της νόσου  εξακολουθεί να είναι απαραίτητη. Στην τελευταία συνάντηση της επιτροπής, στις 4 Φεβρουαρίου, υπογραμμίσθηκε ότι, παρά τη σταθερή εικόνα της επιδημιολογίας της νόσου, η συνολική κατάσταση και ο κίνδυνος εξάπλωσης εξακολουθεί να υφίσταται. Γι’ αυτό το λόγω, η επιτροπή επανέλαβε τις συμβουλές προς τις πληγείσες χώρες: προσεκτική παρακολούθηση της εξέλιξης της λοίμωξης, ενίσχυση της επιτήρησης της επιδημιολογίας της νόσου, τόσο στις καμήλες όσο και στους ανθρώπους, αντιμετώπιση του κενού στη τρέχουσα γνώση της μετάδοσης της νόσου, ενίσχυση βασικών μέτρων για τη πρόληψη και τον έλεγχο της λοίμωξης, αύξηση εκπαίδευσης και ευαισθητοποίηση του κοινού και των επαγγελματιών υγείας σχετικά με αυτά τα μέτρα.
Σε μία έκθεση του ECDC για το σχεδιασμό ετοιμότητας για αναπνευστικές ιογενείς λοιμώξεις στα κράτη μέλη της Ενωμένης Ευρώπης, υπογραμμίζονται τα εξής: η διατήρηση της ετοιμότητας στη δημόσια υγεία, η πολιτική ετοιμότητα σε τοπικό επίπεδο προκειμένου να εντοπιστούν οι τομείς που χρειάζονται υποστήριξη, η ενίσχυση της διασυνοριακής συνεργασίας με ασκήσεις προσομοίωσης πολλών χωρών και η στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης χώρων με οικονομικές δυσκολίες για τέτοιου είδους ασκήσεις.    

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ...

Κάντε «κλικ» στον τίτλο για να εμφανιστεί το πλήρες κείμενο... η επιλέξτε από το οριζόντιο μενού κατηγορία αναρτήσεων

=========================================================================