ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΞΗ...

Η ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟΥ ΔΕΛΤΙΟΥ ΜΑΣ …

Η έκδοση του Ηλεκτρονικού Ενημερωτικού Δελτίου (NEWSLETTER) του Μικροβιολογικού - Βιοχημικού Εργαστηρίου και Εθνικού Κέντρου Αναφοράς Μυκοβακτηριδίων, γίνεται με τη φιλοδοξία να αποτελέσει βήμα σύντομης και υπεύθυνης επικοινωνίας, ενημέρωσης και διαλόγου, σε επίκαιρα θέματα εργαστηριακής πρακτικής, στο χώρο του Νοσοκομείου μας .

Με στόχο την ενημέρωση για τεκμηριωμένες θέσεις και οδηγίες , βάσει των εφαρμοζόμενων εργαστηριακών διαδικασιών και μεθόδων και της σύγχρονης βιβλιογραφίας, την παρουσίαση και συζήτηση των θεμάτων ορθολογικής διαχείρισης των διατιθέμενων πόρων και των σύγχρονων μεθόδων εργαστηριακής διάγνωσης, αλλά και της παρουσίασης, για διευκόλυνση του έργου των κλινικών συναδέλφων, χρήσιμων επιδημιολογικών και στατιστικών στοιχείων, από τα δεδομένα του εργαστηρίου, το «Δελτίο» θα θεωρηθεί ότι έχει επιτύχει, όταν η έκφραση «… το γράφει και το NEWSLETTER του Εργαστηρίου…», θα αποτελεί την επιβεβαίωση της εγκυρότητας και της τεκμηριωμένης επιστημονικής γνώσης.

Στην θεματολογία του θα υπάρχει ως βασικό στοιχείο και το « Βήμα Διαλόγου » , με όλες τις υπηρεσίες και τους εργαζόμενους του Νοσοκομείου μας, για τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών μας από το Εργαστήριο. Στόχος μας θα είναι να συμβάλει και ως πηγή πληροφόρησης για θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως για την πρόληψη των λοιμώξεων, την υγιεινή και ασφάλεια, τη συνεργασία εργαστηρίου και κλινικής κτλ.

Ελπίζω ότι το ηλεκτρονικό αυτό ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ, που κυκλοφορεί με τη συμβολή όλων των εργαζόμενων στο εργαστήριο, τους οποίους συγχαίρω και ευχαριστώ, θα αποτελέσει για όλους μας ένα καθημερινό εργαλείο εργασίας και ενημέρωσης και καλούμε -όλους τους αποδεκτές- για τη δική σας συνεισφορά, με κείμενα και παρατηρήσεις, για την επιτυχία των στόχων έκδοσης του .

Δρ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Δ. ΒΟΓΙΑΤΖΑΚΗΣ

τ. ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΝΝΘΑ Η ΣΩΤΗΡΙΑ

Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2014

ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΜΠΟΛΑ ΣΤΗ ΛΙΒΕΡΙΑ

ΒΟΥΤΟΥ ΜΑΡΙΑ
ΔΕ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ
ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ-ΕΚΑΜ, ΓΝΝΘΑ «Η ΣΩΤΗΡΙΑ»

Είναι επιτακτική ανάγκη να ενισχυθούν οι προσπάθειες περιορισμού του ιού Έμπολα στη Λιβερία, διαφορετικά κινδυνεύουν να πεθάνουν δεκάδες χιλιάδες  άνθρωποι τους
επόμενους μήνες, υποστηρίζει έρευνα που δημοσιεύθηκε στα τέλη Οκτωβρίου.

Σχεδόν 4.900 θάνατοι έχουν καταγραφεί στη δυτική Αφρική από τον Μάρτιο, οπότε
εντοπίστηκε για πρώτη φορά ο ιός Έμπολα στη Γουινέα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας(ΠΟΥ). Η Λιβερία έχει πληγεί περισσότερο από την επιδημία με 2.705 θανάτους σε 4.665 καταγεγραμμένα κρούσματα.

Ο ιός 'Εμπολα θα σκοτώσει 90.000 ανθρώπους στη Λιβερία και θα προσβάλει 171.000 ως τα μέσα Δεκεμβρίου, εάν δεν επιταχυνθούν οι προσπάθειες περιορισμού της επιδημίας, επισημαίνεται σε μια έρευνα που δημοσιεύθηκε  στο ιατρικό περιοδικό The Lancet Infectious Diseases.

Η ερευνήτρια Alison Galvani που συνέταξε την έρευνα δήλωσε:<<Οι προβλέψεις μας φέρνουν στο προσκήνιο το γεγονός ότι κλείνει το περιθώριο ευκαιρίας να ελέγξουμε 
την επιδημία και να αποτρέψουμε έναν καταστροφικό απολογισμό νέων κρουσμάτων
και θανάτων από τον ιό Έμπολα τους επόμενους μήνες>>

Η έρευνα επισημαίνει ότι επιπλέον εγκαταστάσεις για την νοσηλεία ασθενών, η αύξηση του εντοπισμού νέων κρουσμάτων, σε συνδυασμό με τη διανομή προστατευ-
τικού εξοπλισμού στα νοικοκυριά θα μπορούσαν να αποτρέψουν εώς και 98.000 κρούσματα εώς τα μέσα Δεκεμβρίου.
Χωρίς ενισχυμένες προσπάθειες για τον έλεγχο της επιδημίας, ο απολογισμός των
κρουσμάτων σε εθνικό επίπεδο στη Λιβερία ενδέχεται να είναι πολύ υψηλός, υπογραμμίζεται.

O Joseph Lewnard, ένας ακόμη ερευνητής που συμμετείχε στην έρευνα, σημειώνει πως ακόμη και μία καθυστέρηση δύο εβδομάδων θα μπορούσε να περιορίσει σε μεγάλο βαθμό την αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεων και να έχει ως αποτέλεσμα
τον θάνατο δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων.

Ο έλεγχος της επιδημίας είναι ιδιαίτερα δύσκολος στην Μονρόβια, πρωτεύουσα της
Λιβερίας, όπου περισσότεροι από 75.000 άνθρωποι ζουν χωρίς τρεχούμενο νερό.
Αυτό το γεγονός καθιστά δύσκολη την εφαρμογή της οδηγίας του ΠΟΥ προς τους
πολίτες να πλένουν τα χέρια τους με νερό και σαπούνι όταν φροντίζουν ένα άρρωστο
μέλος της οικογένειάς τους.
  
Πηγή

 :" ΤΗΕ LANCET - INFECTIONS DISEASES"

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ...

Κάντε «κλικ» στον τίτλο για να εμφανιστεί το πλήρες κείμενο... η επιλέξτε από το οριζόντιο μενού κατηγορία αναρτήσεων

=========================================================================