ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΞΗ...

Η ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟΥ ΔΕΛΤΙΟΥ ΜΑΣ …

Η έκδοση του Ηλεκτρονικού Ενημερωτικού Δελτίου (NEWSLETTER) του Μικροβιολογικού - Βιοχημικού Εργαστηρίου και Εθνικού Κέντρου Αναφοράς Μυκοβακτηριδίων, γίνεται με τη φιλοδοξία να αποτελέσει βήμα σύντομης και υπεύθυνης επικοινωνίας, ενημέρωσης και διαλόγου, σε επίκαιρα θέματα εργαστηριακής πρακτικής, στο χώρο του Νοσοκομείου μας .

Με στόχο την ενημέρωση για τεκμηριωμένες θέσεις και οδηγίες , βάσει των εφαρμοζόμενων εργαστηριακών διαδικασιών και μεθόδων και της σύγχρονης βιβλιογραφίας, την παρουσίαση και συζήτηση των θεμάτων ορθολογικής διαχείρισης των διατιθέμενων πόρων και των σύγχρονων μεθόδων εργαστηριακής διάγνωσης, αλλά και της παρουσίασης, για διευκόλυνση του έργου των κλινικών συναδέλφων, χρήσιμων επιδημιολογικών και στατιστικών στοιχείων, από τα δεδομένα του εργαστηρίου, το «Δελτίο» θα θεωρηθεί ότι έχει επιτύχει, όταν η έκφραση «… το γράφει και το NEWSLETTER του Εργαστηρίου…», θα αποτελεί την επιβεβαίωση της εγκυρότητας και της τεκμηριωμένης επιστημονικής γνώσης.

Στην θεματολογία του θα υπάρχει ως βασικό στοιχείο και το « Βήμα Διαλόγου » , με όλες τις υπηρεσίες και τους εργαζόμενους του Νοσοκομείου μας, για τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών μας από το Εργαστήριο. Στόχος μας θα είναι να συμβάλει και ως πηγή πληροφόρησης για θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως για την πρόληψη των λοιμώξεων, την υγιεινή και ασφάλεια, τη συνεργασία εργαστηρίου και κλινικής κτλ.

Ελπίζω ότι το ηλεκτρονικό αυτό ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ, που κυκλοφορεί με τη συμβολή όλων των εργαζόμενων στο εργαστήριο, τους οποίους συγχαίρω και ευχαριστώ, θα αποτελέσει για όλους μας ένα καθημερινό εργαλείο εργασίας και ενημέρωσης και καλούμε -όλους τους αποδεκτές- για τη δική σας συνεισφορά, με κείμενα και παρατηρήσεις, για την επιτυχία των στόχων έκδοσης του .

Δρ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Δ. ΒΟΓΙΑΤΖΑΚΗΣ

τ. ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΝΝΘΑ Η ΣΩΤΗΡΙΑ

Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014

ΤΟ ΣΥΜΠΛΕΓΜΑ ΝΤΑΛΑΣ -ΕΜΠΟΛΑ ΣΤΟ ΤΕΞΑΣ ΤΩΝ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΠΟΛΙΤΕΙΩΝ ΤΟ 2014

ΣΟΦΙΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ
ΤΕ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ

Από τις 10 του Μαρτίου του 2014, η ΓουινέαΛιβερία και η Σιέρα Λεόνε έχουν βιώσει τη μεγαλύτερη επιδημία από τον ιό Έμπολα. Με περίπου 13.000 άτομα να έχουν μολυνθεί από τις 28 του Οκτώβρη του 2014. Πριν από την 25η Σεπτεμβρίου 2014, μόνο τέσσερις ασθενείς με Έμπολα είχαν υποβληθεί σε θεραπεία στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτά τα περιστατικά είχαν διαγνωσθεί στη Δυτική Αφρική και διακομίστηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες για περίθαλψη.
Στις 25 Σεπτεμβρίου, ένας άνδρας ηλικίας 45 ετών (ασθενής 1), ο οποίος είχε φθάσει στις Ηνωμένες Πολιτείες από τη Λιβερία πέντε ημέρες νωρίτερα, πήγε σε ένα τμήμα επειγόντων περιστατικών στο Ντάλλας του Τέξας με πυρετό, αρχικά 100,1 ° F (38,4 ° C), που αυξήθηκε σε 102,9 ° F (39,4 ° C), κοιλιακό άλγος και κεφαλαλγία.
Πήρε θεραπεία για πιθανή ιγμορίτιδα και έφυγε από τα επείγοντα.
    Στις 28 Σεπτεμβρίου, ο άνδρας επέστρεψε στο νοσοκομείο με ασθενοφόρο με επίμονο πυρετό (101.4 ° F [38.6 ° C]), κοιλιακό άλγος, και νέα εμφάνιση διάρροιας. Είχε τοποθετηθεί σε ειδικό δωμάτιο σύμφωνα με τις πρότυπες οδηγίες προφύλαξης και ελέγχθηκε για τον ιό Έμπολα.
    Στις 30 Σεπτεμβρίου,με δοκιμασία αλυσιδωτήςς αντίδρασης πολυμεράσης πραγματικού χρόνου (PCR), στο Τμήμα Υπηρεσιών Υγείας και το CDC (Center for Disease Control) του Τέξας επιβεβαιώθηκε ότι ο (ασθενής 1) ήταν θετικός για τον ιό Έμπολα, και έτσι αυτό το περιστατικό αποτέλεσε το πρώτο εισαγόμενο περιστατικό  λοίμωξης από τον ιό Έμπολα που διαγνώστηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες .

Μια ομάδα του CDC έφτασε στο Ντάλας αργότερα εκείνο το βράδυ μετά από πρόσκληση τουΥπουργείου Εξωτερικών και των Υπηρεσιών Υγείας του Τέξας για να βοηθήσει με την έρευνά της.
Οι στόχοι ήταν:
1) Eντοπισμός δυνητικά εκτεθειμένων επαφών του ασθενούς με Έμπολα,
2) Έναρξη παρακολούθησης των επαφών
3) Επανεξέταση σχεδίων για την διαλογή και τον έλεγχο ασθενών ύποπτων για Έμπολα, και
4) Επανεξέταση των πρακτικών ελέγχου της λοίμωξης.
    
Η ιχνηλάτηση επαφών είχε σαν αποτέλεσμα τον εντοπισμό 48 απροστάτευτων επαφών (δηλαδή, είχαν εκτεθεί στον ασθενή ή στα δείγματα του ασθενούς χωρίς ελάχιστο συνιστώμενο εξοπλισμό προσωπικής προστασίας PPE (Personal Protective Equipment).
Από τις 48 επαφές οι 17 ήταν άτομα μέσα στην κοινότητα, τα οποία ήρθαν σε επαφή με τον ασθενή πριν εισαχθεί στο νοσοκομείο και ενώ ήταν συμπτωματικός, 10 ήταν άτομα που είχαν μεταφερθεί με το ίδιο ασθενοφόρο που μετέφερε τον ασθενή πριν αυτό  καθαριστεί και απολυμανθεί εντελώς και 21 ήταν επαγγελματίες  υγείας (HCWs) οι οποίοι κατά πάσα πιθανότητα εκτέθηκαν σε υγρά του σώματος του ασθενούς χωρίς τον συνιστώμενο εξοπλισμό προσωπικής προστασίας(PPE).
Από την 1η Οκτωβρίου οι 48 επαφές ήταν κάτω από άμεση και ενεργό παρακολούθηση καθώς και καθημερινή τηλεφωνική παρακολούθηση, προκειμένου να διαπιστωθεί πυρετός ή άλλα συμπτώματα του Έμπολα για 21 ημέρες (το ανώτερο όριο της περιόδου επώασης Έμπολα) μετά. από την τελευταία έκθεσή τους. 
Έξι στενές επαφές της Κοινότητας τέθηκαν σε καραντίνα.
Ο Ασθενής 1 πέθανε στις 8 Οκτωβρίου.
Στις 11 Οκτωβρίου, μια νοσοκόμα (ασθενής 2) που συμμετείχε προηγουμένως στην άμεση φροντίδα του(ασθενούς 1) ανέπτυξε πυρετό (100.6 ° F [38.1 ° C]) και πονόλαιμο. Επιβεβαιώθηκε ότι έχει Έμπολα με δοκιμασία αλυσιδωτήςς αντίδρασης πολυμεράσης (real -time PCR) πραγματικού χρόνου PCR την ίδια ημέρα.
Στις 14 Οκτωβρίου, μια δεύτερη νοσοκόμα (ασθενής 3) με παρόμοια έκθεση είχε πυρετό (100.5 ° F [38.1 ° C]) και εξάνθημα και επιβεβαιώθηκε ότι έχει Έμπολα με δοκιμασία πραγματικού χρόνου PCR 
Στις 15 Οκτωβρίου, πριν από τη διάγνωση της, η (ασθενής 3) είχε επισκεφθεί το Οχάιο κατά τη περίοδο 10 έως 13 Οκτωβρίου . Η ανίχνευση των επαφών των ασθενών 2 και 3 εντόπισε τρεις επαφές από το χώρο της οικίας τους. Επίσης εντοπίστηκαν άλλες 3 επαφές του (ασθενή 3) στην κοινότητα από την επίσκεψη του στο Οχάιο.
Επειδή (ασθενείς 2 και 3) είχαν χρησιμοποιήσει κατά τη διάρκεια της φροντίδας του ασθενούς 1, τον συνιστώμενο εξοπλισμό προσωπικής προστασίας (PPE), χωρίς να αναφερθούν λάθη, όλοι οι επαγγελματίες υγείας που είχαν  οποιαδήποτε επαφή με κάποιον από τους τρεις ασθενείς (με εργαστηριακά δείγματα αυτών, ή πιθανώς μολυσμένες επιφάνειες του γύρω περιβάλλοντος τους ,μπήκαν σε πρόγραμμα παρακολούθησης από τις 12 Οκτωβρίου.
Οι 147 συνολικά επαγγελματίες υγείας που ήρθαν σε επαφή με οποιοδήποτε από τους 3 ασθενείς, ανεξάρτητα από το αν χρησιμοποίησαν τον απαραίτητο εξοπλισμό προστασίας ή όχι, ήταν υπό παρακολούθηση από τις 12 Οκτωβρίου και για 21 ημέρες από την τελευταία έκθεσή τους με τον ασθενή.  Σε αυτούς που είχαν ποτέ επισκεφθεί οποιαδήποτε από τα δωμάτια των τριών ασθενών δόθηκαν οδηγίες να μην χρησιμοποιήσουν οποιοδήποτε υπεραστικό και τοπικό δημόσιο μεταφορικό μέσο. Όσοι είχαν πάει ποτέ στο δωμάτιο του ασθενούς 1 ήταν επιπλέον εντολή να μην παραστούν σε μαζικές συγκεντρώσεις (π.χ., θρησκευτικές εκδηλώσεις).
20 εργαζόμενοι από αυτούς έθεσαν εθελοντικά σε καραντίνα τους εαυτούς τους.
   
Επιπλέον η ερευνητική ομάδα του Ντάλας για τον Έμπολα διέπραξε τα εξής:
1) Διεξαγωγή τεχνικών διαβουλεύσεων με πέντε νοσοκομεία στην περιοχή του Ντάλας για να τους βοηθήσει στο σχεδιασμό για την παροχή φροντίδας για τους επιβεβαιωμένους με Έμπολα ασθενείς
2) Καθιέρωσε ένα επείγον ιατρικό σχέδιο μεταφοράς για γνωστούς ή πιθανολογούμενους ασθενείς με Έμπολα.
3) Ανέπτυξε ένα σχέδιο για τον ασφαλή χειρισμό Έμπολα ασθενών
4) Διασφαλίστηκαν οι συνθήκες ώστε να διεξάγεται η εξέταση για τον Έμπολα με PCR στο εργαστήριο δημόσιας υγείας του Ντάλας. 
5) Eκπαίδευσε 160 επαγγελματίες υγείας για χρήση PPE 
6) Βοήθησε στη δημιουργία μιας μονάδας διαλογής για την αξιολόγηση των επαφών με συμπτώματα συμβατά με Έμπολα.
   Στις 7 Νοεμβρίου, ολοκληρώθηκε η παρακολούθηση των 177 επαφών των (ασθενών 1, 2, και 3).
Εκτός από τους (ασθενείς 2 και 3), 12 άτομα επίσης που είχαν έρθει σε επαφή με έναν ή περισσότερους από τους ασθενείς με Έμπολα ελέγχθηκαν για τον ιό αφού ανέπτυξαν πυρετό ή άλλα συμπτώματα πιθανώς συμβατά με την ασθένεια .
Σε καμία από αυτές τις περιπτώσεις δεν μπήκε διάγνωση Έμπολα.
    
Το σύμπλεγμα Ντάλας - Έμπολα επισημαίνει πολλά σημαντικά ζητήματα που μπορεί να προκύψουν από άλλες περιοχές στις οποίες η διάγνωση γίνεται σε τοπικό επίπεδο.
Ιδιαίτερα επισημαίνει την ανάγκη για:
1) Τον γρήγορο εντοπισμό ασθενών με Έμπολα για την ελαχιστοποίηση των πιθανών εκθέσεων άλλων ατόμων από την κοινότητα ή από το προσωπικό υγειονομικής περίθαλψης.
2) Τον γρήγορο εντοπισμό  των επαφών του ασθενούς με Έμπολα και την αξιολόγηση του επιπέδου κινδύνου έκθεσης.
3) Την παρακολούθηση ενδεχομένως ενός μεγάλου αριθμού επαφών.
4) Την αξιολόγηση των πρακτικών ελέγχου των λοιμώξεων και τη διεξαγωγή μεγάλης κλίμακας ασκήσεων ετοιμότητας.,
5) Ανάπτυξη πρωτοκόλλων για την ασφαλή μεταφορά ύποπτων ασθενών στα νοσοκομεία που έχουν οριστεί υπεύθυνα και που διαθέτουν τις απαραίτητες εγκαταστάσεις και το ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό για τη φροντίδα των ασθενών με επιβεβαιωμένη Έμπολα.

Αναφορές
1. Baize S, Pannetier D, Oestereich L, et al. Emergence of Zaire Ebola virus disease in Guinea. N Engl J Med 2014;371:1418–25.
2. CDC. Ebola (Ebola virus disease). Ebola outbreak in West Africa 2014. Atlanta, GA: US Department of Health and Human Services, CDC; 2014. Available at http://www.cdc.gov/vhf/Ebola/outbreaks/2014-west-africa/index.html.
3. McCarty CL, Basler C, Karwowski M. Response to importation of a case of Ebola virus disease – Ohio, October 2014. MMWR Morb Mortal Wkly Rep 2014. 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ...

Κάντε «κλικ» στον τίτλο για να εμφανιστεί το πλήρες κείμενο... η επιλέξτε από το οριζόντιο μενού κατηγορία αναρτήσεων

=========================================================================