ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΞΗ...

Η ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟΥ ΔΕΛΤΙΟΥ ΜΑΣ …

Η έκδοση του Ηλεκτρονικού Ενημερωτικού Δελτίου (NEWSLETTER) του Μικροβιολογικού - Βιοχημικού Εργαστηρίου και Εθνικού Κέντρου Αναφοράς Μυκοβακτηριδίων, γίνεται με τη φιλοδοξία να αποτελέσει βήμα σύντομης και υπεύθυνης επικοινωνίας, ενημέρωσης και διαλόγου, σε επίκαιρα θέματα εργαστηριακής πρακτικής, στο χώρο του Νοσοκομείου μας .

Με στόχο την ενημέρωση για τεκμηριωμένες θέσεις και οδηγίες , βάσει των εφαρμοζόμενων εργαστηριακών διαδικασιών και μεθόδων και της σύγχρονης βιβλιογραφίας, την παρουσίαση και συζήτηση των θεμάτων ορθολογικής διαχείρισης των διατιθέμενων πόρων και των σύγχρονων μεθόδων εργαστηριακής διάγνωσης, αλλά και της παρουσίασης, για διευκόλυνση του έργου των κλινικών συναδέλφων, χρήσιμων επιδημιολογικών και στατιστικών στοιχείων, από τα δεδομένα του εργαστηρίου, το «Δελτίο» θα θεωρηθεί ότι έχει επιτύχει, όταν η έκφραση «… το γράφει και το NEWSLETTER του Εργαστηρίου…», θα αποτελεί την επιβεβαίωση της εγκυρότητας και της τεκμηριωμένης επιστημονικής γνώσης.

Στην θεματολογία του θα υπάρχει ως βασικό στοιχείο και το « Βήμα Διαλόγου » , με όλες τις υπηρεσίες και τους εργαζόμενους του Νοσοκομείου μας, για τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών μας από το Εργαστήριο. Στόχος μας θα είναι να συμβάλει και ως πηγή πληροφόρησης για θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως για την πρόληψη των λοιμώξεων, την υγιεινή και ασφάλεια, τη συνεργασία εργαστηρίου και κλινικής κτλ.

Ελπίζω ότι το ηλεκτρονικό αυτό ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ, που κυκλοφορεί με τη συμβολή όλων των εργαζόμενων στο εργαστήριο, τους οποίους συγχαίρω και ευχαριστώ, θα αποτελέσει για όλους μας ένα καθημερινό εργαλείο εργασίας και ενημέρωσης και καλούμε -όλους τους αποδεκτές- για τη δική σας συνεισφορά, με κείμενα και παρατηρήσεις, για την επιτυχία των στόχων έκδοσης του .

Δρ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Δ. ΒΟΓΙΑΤΖΑΚΗΣ

τ. ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΝΝΘΑ Η ΣΩΤΗΡΙΑ

Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014

1 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ AIDS

Δρ. Σ. Καράμπελα                                                                                                                
Βιοπαθολόγος – Δ/ντρια ΕΣΥ
Μικροβιολογικό Εργαστήριο- Εθνικό Κέντρο             
Αναφοράς Μυκοβακτηριδίων  

Η 1 Δεκεμβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα του AIDS, μία ασθένεια που επηρεάζει περίπου 35 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Φέτος, οι εκδηλώσεις γι’ αυτήν την ασθένεια έχουν το θέμα «Στόχευση, Συνεργασία, Επίτευξη: AIDS – ελεύθερη γενιά». Στην εβδομάδα 21-28 Νοεμβρίου, περίπου 700 οργανώσεις σε όλη την Ευρώπη φιλοξένησαν δραστηριότητες με σκοπό την αύξηση της ευαισθητοποίησης του κόσμου για διαγνωστικές εργαστηριακές HIV εξετάσεις με συνέπειες και στα δημόσια οφέλη. H HIV λοίμωξη μπορεί να παραμείνει ασυμπτωματική για μεγάλο χρονικό διάστημα με αποτέλεσμα ένας σημαντικός αριθμός ατόμων που έχουν μολυνθεί να μην το γνωρίζουν. Ό Δρ. Marc Sprenzer από το ECDC τονίζει ότι, «τα στοιχεία δείχνουν πως κάθε δευτερόλεπτο, ένας HIV οροθετικός διαγιγνώσκεται καθυστερημένα με αποτέλεσμα την μετάδοση του ιού εν άγνοια του». Υπογραμμίζει ακόμα ότι «δεν υπάρχει θεραπεία για τον ιό HIV, αλλά η έγκαιρη διάγνωση επιτρέπει την πρόσβαση σε σωτήριες παρεμβάσεις και έτσι μειώνεται επίσης και το μακροπρόθεσμο κόστος για το σύστημα υγείας».                 
Οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS (ΕΕΜΑΑ), σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε με αφορμή τη διοργάνωση του 26ου Πανελληνίου Συνεδρίου για το AIDS (28-30 Νοεμβρίου, Αθήνα) αναφέρουν τη μείωση των νέων λοιμώξεων από HIV/AIDS τόσο στην Ελλάδα, όσο και διεθνώς. Μετά τη μεγάλη επιδημία στους χρήστες ενδοφλεβίων ναρκωτικών ουσιών (ΧΕΝ) την περίοδο 2011-2013, παρατηρείται μείωση των περιστατικών HIV λοίμωξης στην Ελλάδα, το πρώτο δεκάμηνο του 2014, τόσο συνολικά, όσο και ειδικά στην ομάδα των ΧΕΝ. Οι περισσότερες μεταδόσεις του ιού αποδίδονται και πάλι στην σεξουαλική επαφή, κυρίως μεταξύ ανδρών. Παρά τα αισιόδοξα μηνύματα, δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός, ειδικά ως προς ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, όπως οι ΧΕΝ που είχαν οδηγήσει σε ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων τα προηγούμενα χρόνια. Επίσης, τόνισαν ότι σε καλό επίπεδο βρίσκεται και η θεραπεία των πασχόντων από AIDS στην Ελλάδα, με τους ασθενείς να εμφανίζουν καλή συμμόρφωση στην αγωγή τους, η οποία συντελεί σε καλύτερο επίπεδο ζωής και αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης. Σημαντικό στοιχείο αποτελεί το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει καταφέρει να παρέχει καλύτερο πλαίσιο θεραπείας στους πάσχοντες από AIDS, συγκριτικά με άλλες χώρες και αυτό παρά την οικονομική κρίση. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, σήμερα, η οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου, ο πρόεδρος της ΕΕΜΑΑ, Μάριος Λαζανάς επεσήμανε ότι η πρόοδος της Ελλάδας στην φροντίδα των ασθενών με AIDS οφείλεται μεταξύ άλλων και στο γεγονός ότι η χώρα έχει εδώ και αρκετά χρόνια οργανωμένες κατευθυντήριες οδηγίες (guidelines) για τον τρόπο θεραπείας αλλά και επιδημιολογικής παρακολούθησης των ασθενών. Μάλιστα, οι οδηγίες αυτές ανανεώνονται διαρκώς με πρωτοβουλία του ΚΕΕΛΠΝΟ και τη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων επιστημονικών φορέων.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ...

Κάντε «κλικ» στον τίτλο για να εμφανιστεί το πλήρες κείμενο... η επιλέξτε από το οριζόντιο μενού κατηγορία αναρτήσεων

=========================================================================