ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΞΗ...

Η ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟΥ ΔΕΛΤΙΟΥ ΜΑΣ …

Η έκδοση του Ηλεκτρονικού Ενημερωτικού Δελτίου (NEWSLETTER) του Μικροβιολογικού - Βιοχημικού Εργαστηρίου και Εθνικού Κέντρου Αναφοράς Μυκοβακτηριδίων, γίνεται με τη φιλοδοξία να αποτελέσει βήμα σύντομης και υπεύθυνης επικοινωνίας, ενημέρωσης και διαλόγου, σε επίκαιρα θέματα εργαστηριακής πρακτικής, στο χώρο του Νοσοκομείου μας .

Με στόχο την ενημέρωση για τεκμηριωμένες θέσεις και οδηγίες , βάσει των εφαρμοζόμενων εργαστηριακών διαδικασιών και μεθόδων και της σύγχρονης βιβλιογραφίας, την παρουσίαση και συζήτηση των θεμάτων ορθολογικής διαχείρισης των διατιθέμενων πόρων και των σύγχρονων μεθόδων εργαστηριακής διάγνωσης, αλλά και της παρουσίασης, για διευκόλυνση του έργου των κλινικών συναδέλφων, χρήσιμων επιδημιολογικών και στατιστικών στοιχείων, από τα δεδομένα του εργαστηρίου, το «Δελτίο» θα θεωρηθεί ότι έχει επιτύχει, όταν η έκφραση «… το γράφει και το NEWSLETTER του Εργαστηρίου…», θα αποτελεί την επιβεβαίωση της εγκυρότητας και της τεκμηριωμένης επιστημονικής γνώσης.

Στην θεματολογία του θα υπάρχει ως βασικό στοιχείο και το « Βήμα Διαλόγου » , με όλες τις υπηρεσίες και τους εργαζόμενους του Νοσοκομείου μας, για τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών μας από το Εργαστήριο. Στόχος μας θα είναι να συμβάλει και ως πηγή πληροφόρησης για θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως για την πρόληψη των λοιμώξεων, την υγιεινή και ασφάλεια, τη συνεργασία εργαστηρίου και κλινικής κτλ.

Ελπίζω ότι το ηλεκτρονικό αυτό ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ, που κυκλοφορεί με τη συμβολή όλων των εργαζόμενων στο εργαστήριο, τους οποίους συγχαίρω και ευχαριστώ, θα αποτελέσει για όλους μας ένα καθημερινό εργαλείο εργασίας και ενημέρωσης και καλούμε -όλους τους αποδεκτές- για τη δική σας συνεισφορά, με κείμενα και παρατηρήσεις, για την επιτυχία των στόχων έκδοσης του .

Δρ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Δ. ΒΟΓΙΑΤΖΑΚΗΣ

τ. ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΝΝΘΑ Η ΣΩΤΗΡΙΑ

Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2014

ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΩΝ ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΩΝ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΛΟΙΜΩΞΕΩΝ ΑΠΟ ΑΝΘΕΚΤΙΚΟ ΣΤΗ ΜΕΘΙΚΙΛΛΙΝΗ STAPHYLOCOCCUS AUREUS (MRSA)


ΚΙΟΥΣΗ ΘΕΟΠΟΥΛΑ
ΤΕ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ


Eurosurveillance, Τόμος 19, Τεύχος 37, 18 Σεπ. 2014

1.Ινστιτούτο Υγιεινής, Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Munster, Μάνστερ, Γερμανία
2.Τμήμα Ιατρικής Μικροβιολογίας, Πανεπιστήμιο του Groningen, Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο του Groningen, Χρόνινγκεν, Ολλανδία
3.Τα μέλη της ομάδας που παρατίθενται στο τέλος του άρθρου


Για τον συντάκτη: Ευχαριστούμε τον καθηγητή Verbrugh για την επιστολή σε σχέση με το άρθρο μαςΣυστηματική ανάλυση της βιβλιογραφίας και αναθεώρηση των στοχευμένων προληπτικών μέτρων για τον περιορισμό των νοσοκομειακών λοιμώξεων από ανθεκτικό στη μεθικιλλίνη staphylococcus aureus” (MRSA). Όπως αναφέρθηκε από τον καθηγητή Verbrugh, το άρθρο που περιγράφει την πρωτοβουλία των Υποθέσεων των Βετεράνων (VA) των Ηνωμένων Πολιτειών για την καταπολέμηση του MRSA, συζητήθηκε στην αναθεώρηση μας, αλλά δεν συμπεριλήφθηκε στο σώμα του κειμένου και δεν αξιολογήθηκε λεπτομερώς. Πρέπει σαφώς να δηλωθεί ότι αναγνωρίζουμε ιδιαίτερα το έργο της VA πρωτοβουλίας. Αυτός είναι ο λόγος που τα αποτελέσματα αυτής της ‘’συνολικής προσέγγισης ’’  για την πρόληψη του MRSA τονίστηκαν στη συζήτηση. Ωστόσο, στην ανασκόπηση της βιβλιογραφίας, επικεντρωθήκαμε ειδικά στην αξιολόγηση των επιπτώσεων των τριών μόνο οριζόμενων μέτρων (δηλ. διαλογή, απομόνωση σε μονόκλινα δωμάτια και μη-αποκισμός) σχετικά με την εμφάνιση του MRSA. Το ενδιαφέρον ερώτημα σχετικά με τον έλεγχο του MRSA ήταν: ‘ Η διαλογή των ασθενών πριν ή κατά την εισαγωγή μείωσε τη συχνότητα εμφάνισης ή τη μετάδοση λοιμώξεων από MRSA; Πώς ταχείες δοκιμασίες βασισμένες σε PCR τεχνικές για την άμεση ανίχνευση του MRSA σε ελεγχόμενα δείγματα που επηρεάζουν τη συχνότητα εμφάνισης αποικισμού ή λοίμωξης από
MRSA, συγκρίνονται με μεθόδους βασισμένες στην καλλιέργεια; ’
Στη VA πρωτοβουλία, το ότι η διαλογή ακολουθεί τις προφυλάξεις επαφής ήταν μεταξύ των μέτρων που εφαρμόστηκαν τα οποία, μάλιστα, έκαναν τη μελέτη ενδιαφέρουσα στην ανασκόπηση. Ωστόσο, το άρθρο αυτό αποκλείστηκε από την επίσημη αναθεώρηση. Ο κύριος λόγος ήταν ότι χρησιμοποιήθηκαν διαφορετικές μικροβιολογικές τεχνικές (βασισμένες στην καλλιέργεια και σε PCR ταχεία δοκιμασία) για τη διαλογή του MRSA στα 153 συμμετέχοντα νοσοκομεία και τα αποτελέσματα δεν διαχωρίστηκαν μεταξύ των δύο αυτών διαφορετικών μεθόδων. Αυτό εμπόδισε τη βασική κατηγοριοποίηση του αντικειμένου σύμφωνα ερώτημα που αναφέρθηκε ανωτέρω. Συμφωνούμε ότι αυτή η επίσημη άποψη θα μπορούσε να εξηγηθεί καλύτερα στην ενότητα που ορίζει τα κριτήρια αποκλεισμού.
Ωστόσο συμφωνούμε επίσης στο γεγονός ότι τόσο η VA πρωτοβουλία που παρουσιάστηκε ως παρέμβαση της πραγματικής ζωής ( όχι ως  μια τυχαία ελεγχόμενη μελέτη) όσο και το ότι η διαλογή υλοποιήθηκε σε ένα ‘πακέτο’ μαζί με την “ θεσμική αλλαγή νοοτροπίας” και τα προγράμματα υγιεινής των χεριών, δεν έκαναν τη VA πρωτοβουλία άνευ σημασίας για την εκμάθηση σχετικά με την πρόληψη του MRSA. Αντίθετα , καθώς γνωρίζαμε ότι τα περισσότερα στοιχεία που εκτιμούσαν τα αποτελέσματα της διαλογής είναι από μελέτες παρατήρησης, εμείς ρητά, δεν περιορίσαμε την ανάλυση των δεδομένων σε τυχαία ελεγχόμενες μελέτες. Επιπλέον, θεωρούμε ότι η αξιολόγηση των δεσμών περίθαλψης είναι μια σημαντική (και πραγματοποιήσιμη) μέθοδος για την αξιολόγηση προληπτικών επιδράσεων σε καθορισμένα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης ή κλινικούς χώρους.

Μέλη της ομάδας 
K Becker, Β Cookson, JE van Gemert-Pijnen, S Harbarth, J Kluytmans, M Mielke, G Peters, RL Skov, MJ Struelens, E Tacconelli, W Witte.


Αναφορές
  1. Köck R, Becker K, Cookson B, van Gemert-Pijnen JE, Harbarth S, Kluytmans J, et al. Systematic literature analysis and review of targeted preventive measures to limit healthcare-associated infections by meticillin-resistant Staphylococcus aureus. Euro Surveill. 2014;19(29):pii=20860.
  2. Jain R, Kralovic SM, Evans ME, Ambrose M, Simbartl LA, Obrosky DS, et al. Veterans Affairs initiative to prevent methicillin-resistant Staphylococcus aureus infections. N Engl J Med. 2011;364(15):1419-30.http://dx.doi.org/10.1056/NEJMoa1007474

    ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ...

    Κάντε «κλικ» στον τίτλο για να εμφανιστεί το πλήρες κείμενο... η επιλέξτε από το οριζόντιο μενού κατηγορία αναρτήσεων

    =========================================================================