ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΞΗ...

Η ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟΥ ΔΕΛΤΙΟΥ ΜΑΣ …

Η έκδοση του Ηλεκτρονικού Ενημερωτικού Δελτίου (NEWSLETTER) του Μικροβιολογικού - Βιοχημικού Εργαστηρίου και Εθνικού Κέντρου Αναφοράς Μυκοβακτηριδίων, γίνεται με τη φιλοδοξία να αποτελέσει βήμα σύντομης και υπεύθυνης επικοινωνίας, ενημέρωσης και διαλόγου, σε επίκαιρα θέματα εργαστηριακής πρακτικής, στο χώρο του Νοσοκομείου μας .

Με στόχο την ενημέρωση για τεκμηριωμένες θέσεις και οδηγίες , βάσει των εφαρμοζόμενων εργαστηριακών διαδικασιών και μεθόδων και της σύγχρονης βιβλιογραφίας, την παρουσίαση και συζήτηση των θεμάτων ορθολογικής διαχείρισης των διατιθέμενων πόρων και των σύγχρονων μεθόδων εργαστηριακής διάγνωσης, αλλά και της παρουσίασης, για διευκόλυνση του έργου των κλινικών συναδέλφων, χρήσιμων επιδημιολογικών και στατιστικών στοιχείων, από τα δεδομένα του εργαστηρίου, το «Δελτίο» θα θεωρηθεί ότι έχει επιτύχει, όταν η έκφραση «… το γράφει και το NEWSLETTER του Εργαστηρίου…», θα αποτελεί την επιβεβαίωση της εγκυρότητας και της τεκμηριωμένης επιστημονικής γνώσης.

Στην θεματολογία του θα υπάρχει ως βασικό στοιχείο και το « Βήμα Διαλόγου » , με όλες τις υπηρεσίες και τους εργαζόμενους του Νοσοκομείου μας, για τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών μας από το Εργαστήριο. Στόχος μας θα είναι να συμβάλει και ως πηγή πληροφόρησης για θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως για την πρόληψη των λοιμώξεων, την υγιεινή και ασφάλεια, τη συνεργασία εργαστηρίου και κλινικής κτλ.

Ελπίζω ότι το ηλεκτρονικό αυτό ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ, που κυκλοφορεί με τη συμβολή όλων των εργαζόμενων στο εργαστήριο, τους οποίους συγχαίρω και ευχαριστώ, θα αποτελέσει για όλους μας ένα καθημερινό εργαλείο εργασίας και ενημέρωσης και καλούμε -όλους τους αποδεκτές- για τη δική σας συνεισφορά, με κείμενα και παρατηρήσεις, για την επιτυχία των στόχων έκδοσης του .

Δρ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Δ. ΒΟΓΙΑΤΖΑΚΗΣ

τ. ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΝΝΘΑ Η ΣΩΤΗΡΙΑ

Παρασκευή 23 Μαΐου 2014

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ «ΟΙ ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗΣ ΛΟΙΜΩΞΕΩΝ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΙΣ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ»


ΣΟΦΙΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ
ΤΕ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ, ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ
ΓΝΝΘΑ «Η ΣΩΤΗΡΙΑ»   

      Οι υπεύθυνοι διαχείρισης αποβλήτων όλων των τμημάτων του Μικροβιολογικού Εργαστηρίου και Εθνικού Κέντρου Αναφοράς Μυκοβακτηριδίων , παρακολούθησαν την ημερίδα με θέμα ''Οι νοσηλευτές επιτήρησης λοιμώξεων απέναντι στις σύγχρονες απαιτήσεις'' που πραγματοποιήθηκε στις 4 Απριλίου 2014 στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, στην Αθήνα.
      Η ημερίδα αφορούσε στη διαχείριση των αποβλήτων υγειονομικών μονάδων και τις νέες πολιτικές στον έλεγχο των λοιμώξεων στην Ελλάδα.

 Ειδικότερα στην ημερίδα αναπτύχθηκαν τα θέματα:
Νέο νομοθετικό πλαίσιο:
- διαχείρισης αποβλήτων υγειονομικών μονάδων
- ελέγχου των λοιμώξεων
Νοσοκομειακά απόβλητα. Πραγματικός κίνδυνος ή απλά σκουπίδια;
• Ελαχιστοποίηση, επαναχρησιμοποίηση ανακύκλωση αποβλήτων στο χώρο του νοσοκομείου (Reduse, reuse, recycle )
• Δείκτες επιτήρησης λοιμώξεων
• Οι αρμοδιότητες του Νοσηλευτή Επιτήρησης Λοιμώξεων
• Αρμοδιότητες Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων.
     

Οι ομιλητές ήταν Ιατροί Λοιμωξιολόγοι, Βιοπαθολόγοι, Νοσηλευτές, Επισκέπτες Υγείας και Υγιεινολόγοι-Μηχανολόγοι.

Η συμμετοχή στην ημερίδα ήταν εντυπωσιακά μεγάλη.

Οι απορίες, οι προβληματισμοί και οι προτάσεις που αναφέρθηκαν ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρουσες και αντιπροσώπευαν την πλειοψηφία των εργαζομένων στους χώρους της υγείας.

Κοινό αίτημα των περισσοτέρων ήταν η αποσαφήνιση των καινούργιων οδηγιών για τη διαχείριση των αποβλήτων και ο σωστός καταμερισμός αρμοδιοτήτων, με βάση τις υπάρχουσες συνθήκες στους χώρους δημόσιας υγείας.

Έγινε επίσης εκτενής αναφορά στους Δείκτες Επιτήρησης Νοσοκομειακών Λοιμώξεων και στις αναγκαίες παρεμβάσεις για τη μείωση των νοσοκομειακών λοιμώξεων και τον περιορισμό της διασποράς πολυανθεκτικών παθογόνων στα ελληνικά νοσοκομεία.

Η διοργάνωση εκπαιδευτικών ημερίδων και σεμιναρίων, με στόχο τη συνεχιζόμενη εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας, είναι εξαιρετικά σημαντική και απαραίτητη. 

Σε συνέχεια της ημερίδας και με βάση τα νέα δεδομένα και τις οδηγίες της ΕΝΛ του Νοσοκομείου μας, από το Τμήμα Υγιεινής και Ασφάλειας του Εργαστηρίου (Υπεύθυνη Δρ. Σ.Καράμπελα, Δ/ντρια ΕΣΥ), έγινε επικαιροποίηση των οδηγιών του Συστήματος Ποιότητας του Εργαστηρίου κατά ΕΛΟΤ/ΕΝ/IS0 15189 και ενημέρωση όλων εργαζομένων του Εργαστηρίου σε ειδική συνάντηση.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ...

Κάντε «κλικ» στον τίτλο για να εμφανιστεί το πλήρες κείμενο... η επιλέξτε από το οριζόντιο μενού κατηγορία αναρτήσεων

=========================================================================