ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΞΗ...

Η ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟΥ ΔΕΛΤΙΟΥ ΜΑΣ …

Η έκδοση του Ηλεκτρονικού Ενημερωτικού Δελτίου (NEWSLETTER) του Μικροβιολογικού - Βιοχημικού Εργαστηρίου και Εθνικού Κέντρου Αναφοράς Μυκοβακτηριδίων, γίνεται με τη φιλοδοξία να αποτελέσει βήμα σύντομης και υπεύθυνης επικοινωνίας, ενημέρωσης και διαλόγου, σε επίκαιρα θέματα εργαστηριακής πρακτικής, στο χώρο του Νοσοκομείου μας .

Με στόχο την ενημέρωση για τεκμηριωμένες θέσεις και οδηγίες , βάσει των εφαρμοζόμενων εργαστηριακών διαδικασιών και μεθόδων και της σύγχρονης βιβλιογραφίας, την παρουσίαση και συζήτηση των θεμάτων ορθολογικής διαχείρισης των διατιθέμενων πόρων και των σύγχρονων μεθόδων εργαστηριακής διάγνωσης, αλλά και της παρουσίασης, για διευκόλυνση του έργου των κλινικών συναδέλφων, χρήσιμων επιδημιολογικών και στατιστικών στοιχείων, από τα δεδομένα του εργαστηρίου, το «Δελτίο» θα θεωρηθεί ότι έχει επιτύχει, όταν η έκφραση «… το γράφει και το NEWSLETTER του Εργαστηρίου…», θα αποτελεί την επιβεβαίωση της εγκυρότητας και της τεκμηριωμένης επιστημονικής γνώσης.

Στην θεματολογία του θα υπάρχει ως βασικό στοιχείο και το « Βήμα Διαλόγου » , με όλες τις υπηρεσίες και τους εργαζόμενους του Νοσοκομείου μας, για τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών μας από το Εργαστήριο. Στόχος μας θα είναι να συμβάλει και ως πηγή πληροφόρησης για θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως για την πρόληψη των λοιμώξεων, την υγιεινή και ασφάλεια, τη συνεργασία εργαστηρίου και κλινικής κτλ.

Ελπίζω ότι το ηλεκτρονικό αυτό ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ, που κυκλοφορεί με τη συμβολή όλων των εργαζόμενων στο εργαστήριο, τους οποίους συγχαίρω και ευχαριστώ, θα αποτελέσει για όλους μας ένα καθημερινό εργαλείο εργασίας και ενημέρωσης και καλούμε -όλους τους αποδεκτές- για τη δική σας συνεισφορά, με κείμενα και παρατηρήσεις, για την επιτυχία των στόχων έκδοσης του .

Δρ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Δ. ΒΟΓΙΑΤΖΑΚΗΣ

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΝΝΘΑ Η ΣΩΤΗΡΙΑ

Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου 2014

ΕΝΔΟΡΦΙΝΕΣ


Η αντίληψη της ευχαρίστησης ,της σκέψης ,της εγρήγορσης ,του πόνου γίνονται αντιληπτά από τον εγκέφαλο μέσω της μετάδοσης ωθήσεων μεταξύ των κυττάρων .Οι ωθήσεις αυτές μεταδίδονται με την βοήθεια των χημικών μεταβιβαστών.
Κύριοι χημικοί μεταβιβαστές που παράγονται στο σώμα μας ,με σημαντικότατη συμμετοχή στην επικοινωνία των κυττάρων, είναι η ακετυλοχολίνη, η αδρεναλίνη , η νοραδρεναλίνη, τα αμινοξέα ,η ισταμίνη , oι μεθυλοξανθίνες (π.χ.καφείνη) ,οι πεπτιδικοί μεταβιβαστές κ.α.
Από τους κυριότερους πεπτιδικούς μεταβιβαστές στο κεντρικό νευρικό σύστημα ( ή αλλοιώς νευροπεπτίδια) θεωρούνται οι εγκεφαλίνες , οι ενδορφίνες , οι δυνορφίνες, η ουσία P κ.α.
Τα πεπτίδια αυτά που παράγονται φυσικά στο σώμα μας , ενώνονται σε ειδικούς υποδοχείς στον εγκέφαλο και στο νωτιαίο μυελό προκαλώντας αναλγησία , ευφορία ή πόνο.
Όταν ένα άτομο τραυματίζεται τότε σήματα από την περιφέρεια κατευθύνονται μέσω του νωτιαίου μυελού στον εγκέφαλο. Σε αυτή τη διαδικασία εκκρίνονται μεταξύ άλλων μορίων μόρια όπως οι ενδορφίνες και οι εγκεφαλίνες τα οποία είναι και τα φυσικά παραγόμενα αναλγητικά στο σώμα μας. Οι εγκεφαλίνες θεωρείται ότι μπλοκάρουν τα σήματα στο επίπεδο του νωτιαίου μυελού ,ενώ οι ενδορφίνες στο επίπεδο του εγκεφάλου. Και οι δύο είναι ουσίες με δράση παρόμοια αυτής της μορφίνης .
Ο όρος ενδορφίνη προέρχεται ετυμολογικά από το συνθετικό ενδο –από την ελληνική λέξη ενδογενής- και από το συνθετικό –ορφινη- από την μορφίνη.
Επιμέλεια :
Δρ Χρ. Καπότης
Βιολόγος –Ιατρός Βιοπαθολόγος
Δ/ντής Βιοχημικού ΕργαστηρίουΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ...

Κάντε «κλικ» στον τίτλο για να εμφανιστεί το πλήρες κείμενο... η επιλέξτε από το οριζόντιο μενού κατηγορία αναρτήσεων

=========================================================================