ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΞΗ...

Η ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟΥ ΔΕΛΤΙΟΥ ΜΑΣ …

Η έκδοση του Ηλεκτρονικού Ενημερωτικού Δελτίου (NEWSLETTER) του Μικροβιολογικού - Βιοχημικού Εργαστηρίου και Εθνικού Κέντρου Αναφοράς Μυκοβακτηριδίων, γίνεται με τη φιλοδοξία να αποτελέσει βήμα σύντομης και υπεύθυνης επικοινωνίας, ενημέρωσης και διαλόγου, σε επίκαιρα θέματα εργαστηριακής πρακτικής, στο χώρο του Νοσοκομείου μας .

Με στόχο την ενημέρωση για τεκμηριωμένες θέσεις και οδηγίες , βάσει των εφαρμοζόμενων εργαστηριακών διαδικασιών και μεθόδων και της σύγχρονης βιβλιογραφίας, την παρουσίαση και συζήτηση των θεμάτων ορθολογικής διαχείρισης των διατιθέμενων πόρων και των σύγχρονων μεθόδων εργαστηριακής διάγνωσης, αλλά και της παρουσίασης, για διευκόλυνση του έργου των κλινικών συναδέλφων, χρήσιμων επιδημιολογικών και στατιστικών στοιχείων, από τα δεδομένα του εργαστηρίου, το «Δελτίο» θα θεωρηθεί ότι έχει επιτύχει, όταν η έκφραση «… το γράφει και το NEWSLETTER του Εργαστηρίου…», θα αποτελεί την επιβεβαίωση της εγκυρότητας και της τεκμηριωμένης επιστημονικής γνώσης.

Στην θεματολογία του θα υπάρχει ως βασικό στοιχείο και το « Βήμα Διαλόγου » , με όλες τις υπηρεσίες και τους εργαζόμενους του Νοσοκομείου μας, για τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών μας από το Εργαστήριο. Στόχος μας θα είναι να συμβάλει και ως πηγή πληροφόρησης για θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως για την πρόληψη των λοιμώξεων, την υγιεινή και ασφάλεια, τη συνεργασία εργαστηρίου και κλινικής κτλ.

Ελπίζω ότι το ηλεκτρονικό αυτό ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ, που κυκλοφορεί με τη συμβολή όλων των εργαζόμενων στο εργαστήριο, τους οποίους συγχαίρω και ευχαριστώ, θα αποτελέσει για όλους μας ένα καθημερινό εργαλείο εργασίας και ενημέρωσης και καλούμε -όλους τους αποδεκτές- για τη δική σας συνεισφορά, με κείμενα και παρατηρήσεις, για την επιτυχία των στόχων έκδοσης του .

Δρ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Δ. ΒΟΓΙΑΤΖΑΚΗΣ

τ. ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΝΝΘΑ Η ΣΩΤΗΡΙΑ

Παρασκευή 17 Αυγούστου 2018

ΙΟΣ ΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΝΕΙΛΟΥ



Ο ιός του Δυτικού Νείλου είναι ένα από τα πολλά μέλη του γένους Flavivirus τα οποία είναι γνωστό ότι προκαλούν ανθρώπινη νόσο. Ο κύκλος ζωής του ιού του Δυτικού Νείλου περιλαμβάνει τη μετάδοση του από ζώα στον άνθρωπο μέσω των κουνουπιών Aedes, Culex ή Anopheles. Ο ιός του Δυτικού Νείλου μπορεί να μολύνει άλογα, πουλιά, σκύλους και άλλα θηλαστικά. Ωστόσο, τα άγρια ​​πτηνά είναι προφανώς οι βέλτιστοι ξενιστές για να φιλοξενήσουν και να αναπαραγάγουν τον ιό.
Ο ιός του Δυτικού Νείλου εντοπίζεται συχνότερα στην Ασία, την Αφρική και τη Μέση Ανατολή και είναι ενδημικός σε αυτά τα μέρη του κόσμου. Στη δεκαετία του 1990, επιδημικές εκρήξεις της εγκεφαλίτιδας του ιού του Δυτικού Νείλου αναφέρθηκαν στην Αλγερία, την Τσεχική Δημοκρατία, τη Γαλλία, τη Ρουμανία, τη Ρωσία και το Ισραήλ. Στην Αμερική, από την εισαγωγή του στις Ηνωμένες Πολιτείες, το 1999, ο ιός του Δυτικού Νείλου έχει εξαπλωθεί στον Καναδά και στη Νότια Αμερική.
Αναφέρεται ότι λιγότερο από το 1% των ατόμων που έχουν μολυνθεί από τον ιό του Δυτικού Νείλου αναπτύσσει σοβαρή νόσο. Από αυτά τα άτομα, το 3-15% πεθαίνουν.
Η σοβαρή νόσος εμφανίζεται ιδιαίτερα τους ηλικιωμένους. Η προχωρημένη ηλικία είναι μακράν ο μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου για τη νευρολογική νόσηση, τη μακροχρόνια νοσηρότητα και το θάνατο, ειδικά σε άτομα άνω των 75 ετών.
Δεν υπάρχει γνωστή προδιάθεση σχετικά με συγκεκριμένη εθνότητα.
Δεν υπάρχει γνωστή προτίμηση όσον αφορά το φύλο. Οι άνδρες και οι γυναίκες επηρεάζονται εξίσου.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ
Τα τσιμπήματα κουνουπιών ενδέχεται να είναι ή να μην είναι εμφανή σε προσβεβλημένο άτομο. Ένα ιστορικό ταξιδιού προς ή από περιοχή που είναι γνωστό ότι φιλοξενεί τον ιό είναι συχνό.
Η περίοδος επώασης για τον ιό του Δυτικού Νείλου θεωρείται ότι είναι περίπου 5-15 ημέρες. Τα συμπτώματα της ήπιας λοίμωξης μπορεί να διαρκέσουν 3-6 ημέρες και περιλαμβάνουν πυρετό στο 20% των περιπτώσεων. Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν ναυτία, ανορεξία, αίσθημα κακουχίας, μυαλγία, κεφαλαλγία, οσφυαλγία, εξάνθημα, πόνο στον οφθαλμό και έμετο.
Τα συμπτώματα των πιο σοβαρών ασθενειών περιλαμβάνουν σοβαρή μυϊκή αδυναμία, ήπια παράλυση ή αυξημένη σπαστικότητα των μυών, φωτοφοβία, επιληπτικές κρίσεις, διαταραχές διανοητικής κατάστασης, αναπνευστικά συμπτώματα και εξάνθημα που περιλαμβάνει τον λαιμό, τον κορμό, τους βραχίονες ή τα πόδια. Η σοβαρότητα της νόσου σχετίζεται με το βαθμό της εισβολής του ιού στο κεντρικό νευρικό σύστημα.
Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται στον άνθρωπο από το δάγκωμα ενός μολυσμένου κουνουπιού. Συνήθως, τα ζεστά κλίματα και οι καλοκαιρινοί μήνες προσφέρουν ένα ιδανικό περιβάλλον για την αναπαραγωγή των κουνουπιών.  Πολλαπλά τσιμπήματα κουνουπιών και μεγαλύτερη έκθεση σε περιβάλλοντα με μεγάλο πληθυσμό κουνουπιών αυξάνουν τον κίνδυνο λοίμωξης. Ωστόσο, ορισμένες περιπτώσεις έχουν συνδεθεί με τη μεταμόσχευση οργάνων, τον θηλασμό και (πιθανώς) με μεταγγίσεις αίματος.

ΔΙΑΦΟΡΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ
• Βακτηριακή μηνιγγίτιδα
• Ιογενής μηνιγγίτιδα
• Ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο
• Αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο
• Απόστημα εγκεφάλου
• Όγκος στον εγκέφαλο
• Ασθένεια εξ αμυχών γαλής
• Εγκεφαλίτιδα απλού έρπητα
• Μυασθένεια Gravis
• Υπογλυκαιμία
• Λεπτοσπείρωση
• Υπαραχνοειδής αιμοραγία
• Νόσος Lyme
Rocky Mountain spotted fever
• Τοξοπλάσμωση
• Φυματίωση
• Οξεία πολιομυελίτιδα
• Σύνδρομο Guillain-Barre
• Πολλαπλή σκλήρυνση
• Zika Virus

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ
• Η γενική αίματος (CBC) μπορεί να εμφανίζει αυξημένες ή φυσιολογικές τιμές λευκοκυττάρων.
• Σε περιπτώσεις εγκεφαλίτιδας μπορεί να εμφανιστεί υπονατριαιμία. Η επιπλοκή με σύνδρομο απρόσφορης έκκρισης ADH (SIADH) είναι μια πιθανότητα.
• Η ανάλυση του εγκεφαλονωτιαίου υγρού (CSF) μπορεί να αποκαλύψει αυξημένη πρωτεΐνη και αυξημένα επίπεδα λευκοκυττάρων, με κυρίαρχα λεμφοκύτταρα. Τα επίπεδα γλυκόζης είναι συνήθως φυσιολογικά και όχι μειωμένα.
Ο ορολογικός έλεγχος για την ανίχνευση αντισωμάτων της ανοσοσφαιρίνης M (IgM) είναι σήμερα ο καλύτερος τρόπος διάγνωσης της λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου.
1) Ο ενζυμικός ανοσοπροσροφητικός προσδιορισμός δέσμευσης αντισωμάτων IgM (MAC-ELISA) χρησιμοποιήθηκε για την ανίχνευση IgM για τον ιό του Δυτικού Νείλου χρησιμοποιώντας δείγματα ορού ή ΕΝΥ.
2)  Ψευδώς θετικά αποτελέσματα μπορεί να προκύψουν εξαιτίας της στενής σχέσης του ιού του Δυτικού Νείλου με άλλους φλαβοϊούς. (Υπό το φως αυτού του περιορισμού, η δοκιμή PRNT μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό ψευδώς) θετικών αποτελεσμάτων MAC-ELISA που προκαλούνται από διασταυρούμενες αντιδράσεις με άλλους φλαβοϊούς.
MEDSCAPE
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΟΥ
Μ. ΓΙΑΝΝΑΚΑΚΗ ,ΙΑΤΡΟΣ ΒΙΟΠΑΘΟΛΟΓΟΣ 
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΜΥΚΟΒΑΚΤΗΡΙΔΙΩΝ ΓΝΝΘΑ «Η ΣΩΤΗΡΙΑ» (ΣΥΝΤ. ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ,  Ε.Δ.ΒΟΓΙΑΤΖΑΚΗΣ )

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ...

Κάντε «κλικ» στον τίτλο για να εμφανιστεί το πλήρες κείμενο... η επιλέξτε από το οριζόντιο μενού κατηγορία αναρτήσεων

=========================================================================