ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΞΗ...

Η ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟΥ ΔΕΛΤΙΟΥ ΜΑΣ …

Η έκδοση του Ηλεκτρονικού Ενημερωτικού Δελτίου (NEWSLETTER) του Μικροβιολογικού - Βιοχημικού Εργαστηρίου και Εθνικού Κέντρου Αναφοράς Μυκοβακτηριδίων, γίνεται με τη φιλοδοξία να αποτελέσει βήμα σύντομης και υπεύθυνης επικοινωνίας, ενημέρωσης και διαλόγου, σε επίκαιρα θέματα εργαστηριακής πρακτικής, στο χώρο του Νοσοκομείου μας .

Με στόχο την ενημέρωση για τεκμηριωμένες θέσεις και οδηγίες , βάσει των εφαρμοζόμενων εργαστηριακών διαδικασιών και μεθόδων και της σύγχρονης βιβλιογραφίας, την παρουσίαση και συζήτηση των θεμάτων ορθολογικής διαχείρισης των διατιθέμενων πόρων και των σύγχρονων μεθόδων εργαστηριακής διάγνωσης, αλλά και της παρουσίασης, για διευκόλυνση του έργου των κλινικών συναδέλφων, χρήσιμων επιδημιολογικών και στατιστικών στοιχείων, από τα δεδομένα του εργαστηρίου, το «Δελτίο» θα θεωρηθεί ότι έχει επιτύχει, όταν η έκφραση «… το γράφει και το NEWSLETTER του Εργαστηρίου…», θα αποτελεί την επιβεβαίωση της εγκυρότητας και της τεκμηριωμένης επιστημονικής γνώσης.

Στην θεματολογία του θα υπάρχει ως βασικό στοιχείο και το « Βήμα Διαλόγου » , με όλες τις υπηρεσίες και τους εργαζόμενους του Νοσοκομείου μας, για τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών μας από το Εργαστήριο. Στόχος μας θα είναι να συμβάλει και ως πηγή πληροφόρησης για θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως για την πρόληψη των λοιμώξεων, την υγιεινή και ασφάλεια, τη συνεργασία εργαστηρίου και κλινικής κτλ.

Ελπίζω ότι το ηλεκτρονικό αυτό ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ, που κυκλοφορεί με τη συμβολή όλων των εργαζόμενων στο εργαστήριο, τους οποίους συγχαίρω και ευχαριστώ, θα αποτελέσει για όλους μας ένα καθημερινό εργαλείο εργασίας και ενημέρωσης και καλούμε -όλους τους αποδεκτές- για τη δική σας συνεισφορά, με κείμενα και παρατηρήσεις, για την επιτυχία των στόχων έκδοσης του .

Δρ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Δ. ΒΟΓΙΑΤΖΑΚΗΣ

τ. ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΝΝΘΑ Η ΣΩΤΗΡΙΑ

Δευτέρα 6 Ιουνίου 2016

Συμμετοχή στελεχών του Μικροβιολογικού Εργαστηρίου & Εθνικού Κέντρου Αναφοράς Μυκοβακτηριδίων στο 9ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ιατρικής Βιοπαθολογίας

Στo πλαίσιο του 9ου Πανελληνίου Συνεδρίου Ιατρικής Βιοπαθολογίας, που διενεργήθηκε στο Μέγαρο Συνεδριακό Κέντρο Αθηνών στις 2,3,4 Ιουνίου 2016, στελέχη του εργαστηρίου μας συμμετείχαν στις ακόλουθες συνεδρίες:

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΔΙΑΛΕΞΗ: Ο «ΙΠΠΟΚΡΑΤΙΚΟΣ» ΚΑΤΑ ΤΟ ΗΘΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΡΓΑ ΙΑΤΡΟΣ ΣΗΜΕΡΑ
Προεδρείο: Μ. Γεωργιακάκη, Ζ. Παλλαντζά
 Ομιλητής: Ε. Βογιατζάκης

ΒΡΑΧΕΙΑ ΔΙΑΛΕΞΗ: ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΛΑΝΘΑΝΟΥΣΑΣ ΦΥΜΑΤΙΩΣΗΣ
 Προεδρείο: Ε. Βογιατζάκης, Α. Χατζηγιάννη
Ομιλητής: Δ. Παπαβέντσης

ΔΙΑΛΕΞΗ: ΝΕΟΤΕΡΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΣΤΗΝ ΑΝΙΧΝΕΥΣΗ ΜΗ ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΩΝ ΒΙΟΔΕΙΚΤΩΝ ΣΤΟΥΣ ΣΥΜΠΑΓΕΙΣ ΟΓΚΟΥΣ Προεδρείο: Μ. Νταλαμάγκα, Ε. Βογιατζάκης
Ομιλητής: Α. Γαργαλιώνης

ΑΝΑΡΤΗΜΕΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
ΕΠΙΠΤΩΣΗ ΚΑΙ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΝΔΟΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΒΑΚΤΗΡΙΑΙΜΙΩΝΤΡΙ- ΤΟΒΑΘΜΙΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ
Ε. Μωραΐτου, Β. Δένδια, Μ. Μακαρώνα, Γ. Μεταξάς*, Λ. Κόρμαλη, Σ. Τριανταφύλλου, Μ. Τσαρδούλια*, Θ. Γεράκης*, Α. Πεφάνης*, Ε. Βογιατζάκης Μικροβιολογικό Εργαστήριο & * ΕΝΛ ΓΝΝΘΑ «Η ΣΩΤΗΡΙΑ» 
Σκοπός: Οι νοσοκομειακές βακτηριαιμίες αποτελούν την πιο σημαντική αιτία θνητότητας σε νοσηλευόμενους ασθενείς. Σκοπός της μελέτης είναι η ανάλυση των επιδημιολογικών δεδομένων του νοσοκομείου μας για το έτος 2015. Υλικό – Μέθοδος: Ως νο- σοκομειακές θεωρήθηκαν οι μικροβιαιμίες που αναπτύχθηκαν 48 ώρες μετά την εισαγωγή του ασθενούς στο νοσοκομείο. Συ- νολικά το έτος 2015, διαγνώσθηκαν 593 επεισόδια μικροβιαιμίας, εκ των οποίων τα 158 (26,7%) αφορούσαν νοσοκομειακές μικροβιαιμίες. Οι 105 (66,5%) των νοσοκομειακών μικροβιαιμιών διαγνώσθηκαν σε ασθενείς ΜΕΘ, ενώ 53 (33,5%) σε ασθενείς εκτός ΜΕΘ. Αποτελέσματα: Στο σύνολο των μικροβιαιμιών, η αναλογία Gram(+) :Gram(-) ήταν 1:1, ενώ στο σύνολο των ενδο- νοσοκομειακών μικροβιαιμιών η αναλογία ήταν 1:3, δηλαδή 17% Gram(+) και 75% Gram(-). Οι νοσοκομειακές μυκηταιμίες ήταν 11 (6,7%). Τα συχνότερα παθογόνα ήταν το Acinetobacter baumannii (54, 34.4%) και η Klebsiella pneumoniae (36, 22.3%). Μόνο το 5.0% των νοσοκομειακών βακτηριαιμιών οφείλονταν σε MRSA. Αναφορικά με την αντοχή των μικροβίων στα αντιβιοτικά, όλα τα A. baumannii ήταν ανθεκτικά στις καρβαπενέμες, ενώ ένα ποσοστό 5,5% (3/54) ήταν ανθεκτικά στην κολιμυκίνη. Τα στε- λέχη K. pneumoniae παρουσίαζαν αντοχή στις καρβαπενέμες σε ποσοστό 91,6% (33/36), κυρίως με φαινότυπο KPC, ενώη αντοχή στην κολιμυκίνη παρατηρήθηκε στο 52,0% (19/36). Η θνητότητα των ενδονοσοκομειακών βακτηριαιμιών ανέρχεται σε ποσοστό 60,0% (63/105) για τους ασθενείς ΜΕΘ, και σε ποσοστό 34,0% (18/53) για τους ασθενείς των λοιπών τμημάτων του νοσοκομείου. Τα ποσοστά όμως θνητότητας για τους ασθενείς που ανέπτυξαν ενδονοσοκομειακή μικροβιαιμία από ανθεκτικά στην κολιμυκίνη βακτήρια είναι πολύ υψηλά 94,45% (17/18) για την K. pneumoniae και 66,7% (2/3) για το A. baumannii. Συμπεράσματα: Οι μι- κροβιαιμίες από A. baumannii είναι συχνότερες από αυτές από K. pneumoniae, σε αντίθεση με αυτό που συνέβαινε τα προηγού- μενα χρόνια. Οι μικροβιαιμίες από MRSA είναι σπάνιες. Το ποσοστό θνητότητας στους ασθενείς ΜΕΘ που αναπτύσσουν νοσοκομειακή βακτηριαιμία είναι υψηλότερο από των λοιπών ασθενών και γενικά το ποσοστό θνητότητας από νοσοκομειακή μικροβιαιμία οφειλόμενη σε πολυανθεκτικά και κολιμυκίνη ανθεκτικά μικρόβια είναι πολύ υψηλό. Η γνώση της επιδημιολογίας νοσοκομειακών λοιμώξεων, η ακριβής μικροβιολογική ταυτοποίηση και μελέτη της αντοχής καθώς και η σωστή διαχείριση της αντιμικροβιακής αγωγής, συμβάλλουν στην ορθολογική επιλογή εμπειρικής αγωγής και έλεγχο νόσο.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ...

Κάντε «κλικ» στον τίτλο για να εμφανιστεί το πλήρες κείμενο... η επιλέξτε από το οριζόντιο μενού κατηγορία αναρτήσεων

=========================================================================