ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΞΗ...

Η ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟΥ ΔΕΛΤΙΟΥ ΜΑΣ …

Η έκδοση του Ηλεκτρονικού Ενημερωτικού Δελτίου (NEWSLETTER) του Μικροβιολογικού - Βιοχημικού Εργαστηρίου και Εθνικού Κέντρου Αναφοράς Μυκοβακτηριδίων, γίνεται με τη φιλοδοξία να αποτελέσει βήμα σύντομης και υπεύθυνης επικοινωνίας, ενημέρωσης και διαλόγου, σε επίκαιρα θέματα εργαστηριακής πρακτικής, στο χώρο του Νοσοκομείου μας .

Με στόχο την ενημέρωση για τεκμηριωμένες θέσεις και οδηγίες , βάσει των εφαρμοζόμενων εργαστηριακών διαδικασιών και μεθόδων και της σύγχρονης βιβλιογραφίας, την παρουσίαση και συζήτηση των θεμάτων ορθολογικής διαχείρισης των διατιθέμενων πόρων και των σύγχρονων μεθόδων εργαστηριακής διάγνωσης, αλλά και της παρουσίασης, για διευκόλυνση του έργου των κλινικών συναδέλφων, χρήσιμων επιδημιολογικών και στατιστικών στοιχείων, από τα δεδομένα του εργαστηρίου, το «Δελτίο» θα θεωρηθεί ότι έχει επιτύχει, όταν η έκφραση «… το γράφει και το NEWSLETTER του Εργαστηρίου…», θα αποτελεί την επιβεβαίωση της εγκυρότητας και της τεκμηριωμένης επιστημονικής γνώσης.

Στην θεματολογία του θα υπάρχει ως βασικό στοιχείο και το « Βήμα Διαλόγου » , με όλες τις υπηρεσίες και τους εργαζόμενους του Νοσοκομείου μας, για τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών μας από το Εργαστήριο. Στόχος μας θα είναι να συμβάλει και ως πηγή πληροφόρησης για θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως για την πρόληψη των λοιμώξεων, την υγιεινή και ασφάλεια, τη συνεργασία εργαστηρίου και κλινικής κτλ.

Ελπίζω ότι το ηλεκτρονικό αυτό ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ, που κυκλοφορεί με τη συμβολή όλων των εργαζόμενων στο εργαστήριο, τους οποίους συγχαίρω και ευχαριστώ, θα αποτελέσει για όλους μας ένα καθημερινό εργαλείο εργασίας και ενημέρωσης και καλούμε -όλους τους αποδεκτές- για τη δική σας συνεισφορά, με κείμενα και παρατηρήσεις, για την επιτυχία των στόχων έκδοσης του .

Δρ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Δ. ΒΟΓΙΑΤΖΑΚΗΣ

τ. ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΝΝΘΑ Η ΣΩΤΗΡΙΑ

Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2014

90 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ «ΤΟ ΜΑΓΙΚΟ ΒΟΥΝΟ» TOY ΤΟΜΑΣ ΜΑΝ

Δημήτριος Παπαβέντσης
Ιατρός Βιοπαθολόγος, Επιμελητής Α' ΕΣΥ, 
Μικροβιολογικό Εργαστήριο ΓΝΝΘΑ


"Ο νεαρός μηχανικός από το Αμβούργο Χανς Κάστορπ επισκέπτεται λίγο πριν τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο το διεθνές σανατόριο Μπέργκχοφ της Ελβετίας για να δει τον ξάδερφό του Γιοάχιμ Τσείμσεν. Όμως ένας παρατεταμένος πυρετός τον αναγκάζει να παραμείνει στο σανατόριο αντί για τρεις εβδομάδες, επτά ολόκληρα χρόνια."

Μπορεί το «Μαγικό βουνό» του Τόμας Μαν (1875-1955), ένα μνημειώδες λογοτεχνικό έργο που αποπειράται να φωτίσει τις βασικές προκλήσεις της ύπαρξης, όπως ο θάνατος, η ζωή, ο έρωτας και το μυστήριο του χρόνου, να είναι τελικά προϊόν μιας λανθασμένης ιατρικής διάγνωσης;

Πρόσφατη δημοσίευση στο διεθνές περιοδικό International Journal of Tuberculosis and Lung Diseases (The International Journal of Tuberculosis and Lung Disease, Volume 18, Number 7, 1 July 2014, pp. 761-762(2)), έρχεται να φωτίσει αυτή την πτυχή της ιστορίας του βιβλίου. Η σύζυγος του νομπελίστα συγγραφέα Κάτια, εισήχθη σε σανατόριο της Ελβετίας τον Μάρτιο του 2012, σε ηλικία 29 ετών. Εκεί την επισκέφθηκε ο Τόμας Μαν τον Μάιο και Ιούνιο της ίδιας χρονιάς για περίπου 4 εβδομάδες, καταγράφοντας στη συνέχεια στο βιβλίο του με σχολαστικότητα τις μεθόδους διάγνωσης και θεραπείας της φυματίωσης την εποχή πριν τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Είχε όμως πράγματι  η Κάτια φυματίωση;

Το 1969, η Κάτια Μαν ζήτησε τη γνώμη του Κριστιάν Βίρχοφ, ενός πνευμονολόγου που εργαζόταν στο σανατόριο του Νταβός. Όταν 10 χρόνια νωρίτερα, ο Βιρχοφ ξεκίνησε την καριέρα του, με έκπληξη πληροφορήθηκε ότι οι φυματικοί ασθενείς αποθαρρύνονταν ή ακόμη και δεν τους επιτρεπόταν να διαβάζουν το «Μαγικό Βουνό».  Το βιβλίο δεν είχε γίνει δεκτό με ενθουσιασμό από την ιατρική κοινότητα της Ελβετίας. Η έκπληξή του ήταν ακόμη μεγαλύτερη όταν διαπίστωσε πως στην ακτινογραφία θώρακος της Κάτιας δεν υπήρχε καμία ένδειξη παλαιάς φυματίωσης, κάτι εξαιρετικά ασυνήθιστο.

Ο Κριστιαν Βίρχοφ κατέληξε: Η Κάτια Μαν δεν έπασχε από φυματίωση. Το «Μαγικό βουνό» βασίστηκε σε μια μη-επιβεβαιωμένη διάγνωση, μια πιθανή ή ακόμη και λανθασμένη διάγνωση; Περισσότερα από 100 χρόνια από την εισαγωγή της Κάτιας Μαν στο σανατόριο του Νταβός και 90 χρόνια από τη δημοσίευση του βιβλίου, η φυματίωση έχει πρακτικά εκριζωθεί από την Ελβετία. Ωστόσο, η νόσος και ιδιαίτερα η ανθεκτική στα αντιφυματικά φάρμακα σημερινή της μορφή, εξακολουθεί να απειλεί τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο. Με αυτήν την έννοια δεν έχουν αλλάξει πολλά από τότε.


Καλή ανάγνωση και Καλά Χριστούγεννα!

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ...

Κάντε «κλικ» στον τίτλο για να εμφανιστεί το πλήρες κείμενο... η επιλέξτε από το οριζόντιο μενού κατηγορία αναρτήσεων

=========================================================================