Ο συνδυασμός των Επιστημών Υγείας και της Επιστήμης Μηχανικού οδήγησε στην ανάπτυξη της Βιοϊατρικής Τεχνολογίας. Η Βιοϊατρική Τεχνολογία είναι ένας επιστημονικός κλάδος με πρόσφατα επιτεύγματα και φιλόδοξες προοπτικές και αποτελεί έναν από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους τομείς νέας τεχνολογίας, προάγοντας γνώση στα πεδία της Επιστήμης Μηχανικού, Βιολογίας και Ιατρικής.
Η Βιοϊατρική Τεχνολογία με την παραγωγή νέας γνώσης και τη χρήση νέας τεχνολογίας συμβάλλει ουσιαστικά στην αύξηση και αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας και τη βελτίωση της ιατρικής φροντίδας.
Σήμερα, οι οικονομικοί δείκτες που σχετίζονται με την Βιοϊατρική Τεχνολογία δείχνουν τη δυναμική της βιοϊατρικής βιομηχανίας και τον υψηλό ρυθμό ανάπτυξης σε Ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Οι επενδύσεις σε εφαρμογές της Βιοϊατρικής Τεχνολογίας, μέσα σε συνθήκες έντονου ανταγωνισμού, επιβεβαιώνουν τις δυνατότητες ανάπτυξης του χώρου με την ανάπτυξη βελτιωμένων και νέων μηχανημάτων και συσκευών, υποδεικνύοντας ταυτόχρονα την ανάγκη για συνεχή έρευνα.
Η πληθώρα των Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων οδήγησε την Ευρωπαϊκή Ένωση στην έκδοση Οδηγιών Νέας Προσέγγισης που αποσκοπούν στην αντικατάσταση των υπαρχόντων εθνικών συστημάτων των Κρατών Μελών και τον καθορισμό μιας Ενιαίας Ευρωπαϊκής Αγοράς.
Η προτυποποίηση των Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων επιβάλλει συγκεκριμένες προδιαγραφές και διαδικασίες πιστοποίησης πριν από την κυκλοφορία του βιοϊατρικού εξοπλισμού στην αγορά. Για την προστασία της υγείας και την ασφάλεια ασθενών και χρηστών εφαρμόζεται ένα Σύστημα Επαγρύπνησης.
Η διαχείριση της Βιοϊατρικής Τεχνολογίας αποτελεί σημαντικό παράγοντα για τη βελτίωση των διαδικασιών ανάπτυξης των βιοϊατρικών εφαρμογών και τη διασφάλιση της ποιότητας των προσφερόμενων υπηρεσιών υγείας. Η ουσιαστική συμβολή του Μηχανικού Βιοϊατρικής και κατάλληλα ειδικευμένου προσωπικού στις διαδικασίες ανάπτυξης και στήριξης των βιοϊατρικών εφαρμογών είναι επιβεβαιωμένη.
Ελπίζουμε το τεύχος αυτό να βοηθήσει στην ενημέρωση για τα θέματα της Βιοϊατρικής Τεχνολογίας. Ευχή όλων είναι να ανοίξουν νέες εποικοδομητικές συζητήσεις και διαδικασίες και να στηριχθούν από όλους του αρμόδιους και ενδιαφερόμενους φορείς οι συνεχείς προσπάθειες για την εφαρμογή σύγχρονων συστημάτων και νέων τεχνολογιών στο χώρο της υγείας στην Ελλάδα.
Δρ. Χρήστος Χ. Μιχαήλ
Ηλεκτρονικός Μηχανικός
Προϊστάμενος Τμήματος Βιοϊατρικής Τεχνολογίας
Γ.Ν.Ν.Θ.Α.«Η ΣΩΤΗΡΙΑ»