ΑΝΟΙΚΤΟΣ Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΩΝ
Η απόδειξη μέσω του ειδικού βιβλιαρίου υγείας ότι έχουν γίνει και εξακολουθούν να γίνονται τα προβλεπόμενα εμβόλια θα είναι υποχρεωτική για την εγγραφή σε νηπιαγωγεία και παιδικούς σταθμούς, δηλαδή μέχρι το έκτος έτος της ηλικίας.
Από το Δημοτικό και πέρα δεν προβλέπεται η απαγόρευση εγγραφής και παρακολούθησης των μαθημάτων, αλλά θα μπορεί να επιβάλλεται πρόστιμο μέχρι και 7.500 ευρώ στους γονείς και το δικαστήριο ανηλίκων θα έχει το δικαίωμα να αποφασίζει, αν το κρίνει αναγκαίο, την αφαίρεση της γονικής επιμέλειας.
Συνολικά, τα υποχρεωτικά εμβόλια είναι δώδεκα, στα οποία συμπεριλαμβάνονται εκείνα κατά της ιλαράς, της ερυθράς, της πολιομυελίτιδας, της ηπατίτιδας Β, της ανεμοβλογιάς και του κοκκύτη.
Οι ειδικοί εξηγούν ότι με τον τρόπο αυτό προφυλάσσονται και τα παιδιά εκείνα που πάσχουν από χρόνια προβλήματα του ανοσοποιητικού συστήματος και τα οποία μπορούν να αντιμετωπίσουν σοβαρές συνέπειες αν τους μεταδοθεί μια από τις ασθένειες αυτές. Η δε υπουργός υγείας της Ιταλίας Μπεατρίτσε Λορεντσίν υπογραμμίζει πως ακριβώς με τα βασικής σημασίας αυτά εμβόλια ξεκινά η πραγματική φροντίδα για την δημόσια υγεία.
Η απόφαση ελήφθη έπειτα από σειρά διαφωνιών και δημοσίων συζητήσεων σχετικά με το αν τα εμβόλια θα πρέπει να είναι υποχρεωτικά δια νόμου και με το που αρχίζει και που τελειώνει η ελευθερία των γονέων εκείνων οι οποίοι δεν θέλουν να εμβολιάσουν τα παιδιά τους.
Η κυβέρνηση Τζεντιλόνι αποφάσισε τελικά να επιστρέψει στον υποχρεωτικό εμβολιασμό των μαθητών έπειτα από την δημοσιοποίηση στοιχείων που δείχνουν ότι την τελευταία περίοδο έχουν αυξηθεί στην Ιταλία τα κρούσματα ιλαράς.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΟΥΛΗ ( 5/2017)
Η άποψη του ΥΥ είναι …η ενίσχυση της κουλτούρας πρόληψης και όχι «κατασταλτικού κατά κάποιον τρόπο ή τιμωρητικού χαρακτήρα παρέμβαση σε αυτήν τη φάση που ακόμα το πρόβλημα δεν είναι ιδιαίτερα αυξημένο στη χώρα μας». Συγκεκριμένα, «Η προσπάθεια που θα γίνει στο επόμενο διάστημα, για να ενισχυθεί η πρωτοβάθμια φροντίδα -που εμπεριέχει την πρόληψη στην αγωγή υγείας του πληθυσμού, αλλά και τη λογική του οικογενειακού παιδιάτρου, ο οποίος έχει την ευθύνη και φροντίζει για την πρόληψη σε έναν συγκεκριμένο πληθυσμό, τους εμβολιασμούς, τους προσυμπτωματικούς ελέγχους κ.λ.π.- ………συνιστά μια πάρα πολύ σημαντική κουλτούρα, η οποία έλειπε μέχρι τώρα …Υπάρχει μια σκέψη να είναι υποχρεωτικό ,ο γονιός που αρνείται να εμβολιαστεί το παιδί του ,να υπογράφει ένα έντυπο το οποίο θα καταχωρείται στο βιβλιάριο υγείας του παιδιού και άρα, στον ηλεκτρονικό φάκελο… Και το κρίσιμο ζήτημα, είναι…., μια καμπάνια καθολικής ενημέρωσης που το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει αποφασίσει να την προχωρήσει. Έχουν κυκλοφορήσει φυλλάδια και αφίσες ήδη στα νοσοκομεία και στα κέντρα υγείας... Και προετοιμάζεται, και ένα ειδικό τηλεοπτικό σποτ, ένα φιλμάκι, το οποίο θα μπορεί να προβάλλεται και να υπάρχει η προσπάθεια ευαισθητοποίησης και των πολιτών και των επαγγελματιών υγείας».