email: simonakarabela@yahoo.gr, mparmpour.s@sotiria.gr
ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΞΗ...
Η ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟΥ ΔΕΛΤΙΟΥ ΜΑΣ …
Η έκδοση του Ηλεκτρονικού Ενημερωτικού Δελτίου (NEWSLETTER) του Μικροβιολογικού - Βιοχημικού Εργαστηρίου και Εθνικού Κέντρου Αναφοράς Μυκοβακτηριδίων, γίνεται με τη φιλοδοξία να αποτελέσει βήμα σύντομης και υπεύθυνης επικοινωνίας, ενημέρωσης και διαλόγου, σε επίκαιρα θέματα εργαστηριακής πρακτικής, στο χώρο του Νοσοκομείου μας .
Με στόχο την ενημέρωση για τεκμηριωμένες θέσεις και οδηγίες , βάσει των εφαρμοζόμενων εργαστηριακών διαδικασιών και μεθόδων και της σύγχρονης βιβλιογραφίας, την παρουσίαση και συζήτηση των θεμάτων ορθολογικής διαχείρισης των διατιθέμενων πόρων και των σύγχρονων μεθόδων εργαστηριακής διάγνωσης, αλλά και της παρουσίασης, για διευκόλυνση του έργου των κλινικών συναδέλφων, χρήσιμων επιδημιολογικών και στατιστικών στοιχείων, από τα δεδομένα του εργαστηρίου, το «Δελτίο» θα θεωρηθεί ότι έχει επιτύχει, όταν η έκφραση «… το γράφει και το NEWSLETTER του Εργαστηρίου…», θα αποτελεί την επιβεβαίωση της εγκυρότητας και της τεκμηριωμένης επιστημονικής γνώσης.
Στην θεματολογία του θα υπάρχει ως βασικό στοιχείο και το « Βήμα Διαλόγου » , με όλες τις υπηρεσίες και τους εργαζόμενους του Νοσοκομείου μας, για τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών μας από το Εργαστήριο. Στόχος μας θα είναι να συμβάλει και ως πηγή πληροφόρησης για θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως για την πρόληψη των λοιμώξεων, την υγιεινή και ασφάλεια, τη συνεργασία εργαστηρίου και κλινικής κτλ.
Ελπίζω ότι το ηλεκτρονικό αυτό ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ, που κυκλοφορεί με τη συμβολή όλων των εργαζόμενων στο εργαστήριο, τους οποίους συγχαίρω και ευχαριστώ, θα αποτελέσει για όλους μας ένα καθημερινό εργαλείο εργασίας και ενημέρωσης και καλούμε -όλους τους αποδεκτές- για τη δική σας συνεισφορά, με κείμενα και παρατηρήσεις, για την επιτυχία των στόχων έκδοσης του .
Δρ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Δ. ΒΟΓΙΑΤΖΑΚΗΣ
τ. ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΝΝΘΑ Η ΣΩΤΗΡΙΑ
Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2016
Στον Γιοσινόρι Οσούμι το Νόμπελ Ιατρικής 2016
Όπως σημειώνει η επιτροπή, οι έρευνες του Οσούμι για την αυτοφαγία έχουν κρίσιμη σημασία για να γίνει κατανοητή η ανανέωση των κυττάρων και η απάντηση του σώματος στην πείνα και τις λοιμώξεις.
«Οι ανακαλύψεις του Οσούμι οδήγησαν σ’ ένα νέο παράδειγμα όσον αφορά την κατανόησή μας για το πώς το κύτταρο ανακυκλώνει το περιεχόμενό του», αναφέρει η Επιτροπή Νόμπελ του Ινστιτούτου Καρολίνσκα της Σουηδίας στην ανακοίνωσή της για το βραβείο που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 8 εκατ. σουηδικών κορωνών (830.000 ευρώ).
«Οι ανακαλύψεις του άνοιξαν τον δρόμο για την κατανόηση … πολλών φυσιολογικών διαδικασιών, όπως όσον αφορά την προσαρμογή (του ανθρώπινου οργανισμού) στον λιμό ή την απάντηση στη λοίμωξη», προστίθεται στην ανακοίνωση.
“Οι μεταλλάξεις των γονιδίων της αυτοφαγίας μπορεί να προκαλούν ασθένειες και η διαδικασία της αυτοφαγίας εμπλέκεται σε πολλές παθήσεις όπως ο καρκίνος και οι νευρολογικές ασθένειες», υπογραμμίζει η Επιτροπή Νόμπελ.
Το Νόμπελ Ιατρικής είναι το πρώτο που ανακοινώνεται κάθε χρόνο.
Νέο τεστ ούρων για τη γρήγορη διάγνωση της «νόσου των τρελών αγελάδων» (Κρόϊτσφελντ-Γιάκομπς)
Έως σήμερα δεν υπάρχει κάποιο εύκολο τεστ γι’ αυτή τη σπάνια αλλά θανατηφόρα νευροεκφυλιστική νόσο. Η διάγνωση μπορεί να γίνει μόνο με τη λήψη εγκεφαλονωτιαίου υγρού ή εγκεφαλικού ιστού ή μεταθανάτια.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Γράχαμ Τζάκσον του University College του Λονδίνου (UCL), που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό νευρολογίας JAMA Neurology, σύμφωνα με το BBC, ανακάλυψαν ότι είναι δυνατό να ανιχνευθούν στα ούρα οι πρωτεΐνες «prions» που ευθύνονται για τις εγκεφαλικές βλάβες.
Το τεστ χρειάζεται περαιτέρω βελτίωση, προτού μπορεί να χρησιμοποιηθεί κλινικά. Όμως, ακόμη κι αν καταστεί εφικτή η απλή και έγκαιρη διάγνωση, συνεχίζει να μην υπάρχει θεραπεία για τη νόσο. Παρόλα αυτά, οι γιατροί ελπίζουν ότι μια πιο γρήγορη διάγνωση θα βοηθήσει μελλοντικά σε μια θεραπεία.
Για πρώτη φορά έγινε αντιληπτό στη δεκαετία του ΄90 ότι η νόσος μπορεί να περάσει από τις αγελάδες στους ανθρώπους. Έκτοτε οι Αρχές παρακολουθούν στενά πόσοι άνθρωποι αρρωσταίνουν ή πεθαίνουν από τη νόσο.
Πρωτοπόρα θεραπεία για τον ιό HIV
“Εθισμένοι” στα αντιβιοτικά οι Έλληνες
Βασιλική Αγγουρίδη (Επιλεγμένη αναδημοσίευση)
Τι αλλάζει στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση μέχρι τέλος Οκτωβρίου! Τι έρχεται σε επισκέψεις και εξετάσεις
Δήμητρα Ευθυμιάδου (Προσαρμοσμένη αναδημοσίευση)
Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2016
Κοινοποίηση εκπαιδευτικής εκδήλωσης Μικροβιολογικού Εργαστηρίου
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ...
Κάντε «κλικ» στον τίτλο για να εμφανιστεί το πλήρες κείμενο... η επιλέξτε από το οριζόντιο μενού κατηγορία αναρτήσεων
=========================================================================