Η αντίληψη της ευχαρίστησης ,της σκέψης ,της εγρήγορσης ,του πόνου γίνονται αντιληπτά από τον εγκέφαλο μέσω της μετάδοσης ωθήσεων μεταξύ των κυττάρων .Οι ωθήσεις αυτές μεταδίδονται με την βοήθεια των χημικών μεταβιβαστών.
Κύριοι χημικοί μεταβιβαστές που παράγονται στο σώμα μας ,με σημαντικότατη συμμετοχή στην επικοινωνία των κυττάρων, είναι η ακετυλοχολίνη, η αδρεναλίνη , η νοραδρεναλίνη, τα αμινοξέα ,η ισταμίνη , oι μεθυλοξανθίνες (π.χ.καφείνη) ,οι πεπτιδικοί μεταβιβαστές κ.α.
Από τους κυριότερους πεπτιδικούς μεταβιβαστές στο κεντρικό νευρικό σύστημα ( ή αλλοιώς νευροπεπτίδια) θεωρούνται οι εγκεφαλίνες , οι ενδορφίνες , οι δυνορφίνες, η ουσία P κ.α.
Τα πεπτίδια αυτά που παράγονται φυσικά στο σώμα μας , ενώνονται σε ειδικούς υποδοχείς στον εγκέφαλο και στο νωτιαίο μυελό προκαλώντας αναλγησία , ευφορία ή πόνο.
Όταν ένα άτομο τραυματίζεται τότε σήματα από την περιφέρεια κατευθύνονται μέσω του νωτιαίου μυελού στον εγκέφαλο. Σε αυτή τη διαδικασία εκκρίνονται μεταξύ άλλων μορίων μόρια όπως οι ενδορφίνες και οι εγκεφαλίνες τα οποία είναι και τα φυσικά παραγόμενα αναλγητικά στο σώμα μας. Οι εγκεφαλίνες θεωρείται ότι μπλοκάρουν τα σήματα στο επίπεδο του νωτιαίου μυελού ,ενώ οι ενδορφίνες στο επίπεδο του εγκεφάλου. Και οι δύο είναι ουσίες με δράση παρόμοια αυτής της μορφίνης .
Ο όρος ενδορφίνη προέρχεται ετυμολογικά από το συνθετικό ενδο –από την ελληνική λέξη ενδογενής- και από το συνθετικό –ορφινη- από την μορφίνη.
Επιμέλεια :
Δρ Χρ. Καπότης
Βιολόγος –Ιατρός Βιοπαθολόγος
Δ/ντής Βιοχημικού Εργαστηρίου